Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BFO Başkanı Kamil Konuşkan: "Fotoğrafçıların sorunu kayıt dışı"

Bursa Haber’e konuşan Bursa Fotoğrafçılar Odası Başkanı Kamil Konuşkan, kayıt dışı çalışan fotoğrafçıların sektörde haksız rekabet yarattığını ve mutlu günlerini ölümsüzleştirmek isteyenleri de mağdur edebildiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2021 22:57
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2021 22:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
BFO Başkanı Kamil Konuşkan: "Fotoğrafçıların sorunu kayıt dışı"

HABER: TANSU ARDA

Bursa Fotoğrafçılar Odası Başkanı Kamil Konuşkan Bursa Haber Gazetesi’ne konuk oldu. Üç dönemdir Bursa Fotoğrafçılar Odası Başkanlığı’nı yapan Konuşkan, geçmişten günümüze fotoğrafçılık sektörünün geldiği konumu değerlendirdi. Başkan Konuşkan, “Bursa’da Foto Spor adında bir stüdyoda yetiştim. Daha sonra 1981 yılında kendi stüdyomu açarak Heykel’de adliye karşısında Foto Kemal olarak devam ettim. 1992 yılında Küplüpınar Mahallesi’nde fotoğraf stüdyosunda devam ettim. 1992 yılında da Ahmet Kara arkadaşım ile birlikte girmiş olduğumuz yönetim kurulu seçiminde bir oyla kaybettim. Daha sonra da Şeref Koray ile birlikte çalıştık. 2004 yılından beri de Bursa Fotoğrafçılar Odası’nın başkanıyım. Bu şekilde devam ediyoruz” dedi. Eski Bursa’ya değinen Başkan Konuşkan, “Fotoğrafçılığın ilk zamanlarında Bursa daha şen ve şakraktı. Heykel-Setbaşı o güzergahta çok güzel anılarımız var. Bursa’nın tüm fotoğraf sektörü oradaydı. Yıldız, Lale, Suna, Tuna, Koray ve Yalın foto. Genelde mahalle aralarına yayılmamıştı. Bursa büyüdü ve büyümesiyle birlikte mahallelerde artık semtlerde meslektaşlarımız bulunuyor” diye konuştu.

KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE Kayıt dışı fotoğrafçılığın sektörde yarattığı olumsuzluklardan bahseden Kamil Konuşkan, “Bursamızda deniz var, dağ var ve çok önemli olan Botanik Park var. Bazı arkadaşlarımız yeşil alanlarda stüdyolar kurarak buralarda çekimlerini sağlıyorlar. Fakat yaşadığımız en büyük sıkıntımız da kayıt dışı fotoğrafçılık yapanlar. Bazı fotoğrafçı kardeşlerimiz sosyal medyadan kendilerine fotoğrafçılarını belirledikleri için stüdyodaki arkadaşlarla iletişime geçmiyorlar. Bu da çok mağduriyetlere yol açıyor.  Ancak şöyle bir konu var. Mesela Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin belli alanlarda elemanlarıyla açık alanlara giren kişileri takip etme şansları var. Bursa Fotoğrafçılar Odası olarak her üyemize dış mekanlarda çekim yapabilmesi için birer kart temin ettik. Bu kartları üzerine alan kişiler rahatlıkla çekim yapabilirler. Ancak kayıt dışı olanlarda buralara giriyorlar. Bizler tüm yönetim kurulu ve Türkiye’deki fotoğrafçı oda başkanlarıyla iletişime geçerek bunları engellemeye çalışıyoruz. Her yıl yaz sezonunda vergi dairemizin denetim kurullarıyla birlikte açık alanlarda denizde dağda bizler denetim yapmaya çalışıyoruz. Yakaladığımız kişileri odamıza üye olmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Öyle kişiler var ki üye olduktan üç ay sonra kaydını sildiriyor. Bunlarda sosyal medya üzerinden müşteri aldıkları içim vatandaşın fotoğrafını çekiyor albümünü yapmadan çekip gidiyorlar. İnsanlar bizi arıyor. Kaydı olmadığı için yardımcı olamıyoruz.  Özellikle vatandaşları uyarmak istiyorum. Fotoğraf çektireceğiniz kişinin oda kaydı var mı diye mutlaka sorgulayın. Dolandırıcılığın bu şekilde önüne geçebiliriz” dedi.

BURSA’DA FOTOĞRAFÇILIK Eski fotoğrafçılığa olan özlemini dile getiren Başkan Konuşkan, “Bursa’da fotoğrafçılık 1940’lı yıllardan beri devam ediyor. Gerçekten eski ustalarımızın Bursa’ya çok katkıları var. Onları övmemiz gerekir. Çekmiş oldukları fotoğraflarda harika ışık verilirdi. Rütuş denen olayımız vardı. Karakalemle ponza taşıyla fotoğraf yapılırdı. Tabi sektör şuan dijital ortama girdiği için bunu da takip etmeyen arkadaşlarım işlerini kaybetmekte,  takip edenler zaten ileriye götürüyorlar. Fotoğrafhane olarak benim 263 adet üyem var. Bursa 17 ilçeden ibaret ve bu ilçelerdeki fotoğrafçılarımızı bizler bünyemize alamıyoruz. Fakat almamız gerekiyor. Çünkü fiyat tarifesini veren biziz. Kişilerin her konumuyla ilgili bizler uğraşıyoruz. Ben üç dönemlik başkanlık yapıyorum. Ve bir kuruş maaş almıyorum. Gelirlerimiz ancak sekreterlerimiz ve bina yönetiminin gelirlerine yetiyor. Buda bizim için sıkıntı oluyor tabi” ifadelerini kullandı. FOTOĞRAFÇILIK KONSEPT DEĞİŞTİRİYOR Son zamanlarda dış mekan fotoğraf çekimlerinin arttığına dikkat çeken Başkan Kamil Konuşkan, fotoğrafçılığın konsept değiştirdiğini belirterek şunları söyledi: “Eskiden stüdyolarımızda fotoğraf çekiyorduk. Artık dış mekanlarda fotoğraf çekiyoruz. Şu an da çocuk, doğum, gelin damat, sünnet stüdyoları gibi güzel konseptler yapan değerli meslektaşlarımız var. Bu daha da ileriye taşınacaktır. Eski sistemdekiler artık bu yeniyi takip etmezse zaten çoğu arkadaşımız dükkanı kapatmak zorunda kalacaktır.”

MERAKLI KİŞİLERE EĞİTİMLER VERİYORUZ Eskiden çırak yetiştirmenin mümkün olduğunu ifade eden Konuşkan, “Günümüzde çırak bulabilme şansımız yok. Okullarımızda eğitim alan lise çağlarındaki kardeşlerimiz yaz dönemlerinde sene ortasında eğitim için alıyoruz bunlar bizim için birer artı. Her türlü imkanı veriyoruz. Fotoşop, fotoğraf,  video,  drone çekimi gibi. Şöyle bir konu var. Çırak olmadığı için bizler tek kişi çalışıyoruz. Eskiden 1 stüdyoda en az 3 eleman vardı. Ama şimdi sektör teknoloji olarak da yükseldiği için maliyetler de yükseldi. Şimdi sektörel bazda hem teknoloji ilerliyor hem de fotoğrafçılık dalında eğitimler veriliyor. Bu da bizim için çok önemli. Fotoğrafçılara meraklı kişilere eğitimler veriyoruz. Müracaat eden herkese yardımcı oluyoruz. Odaya kayıtlı olarak bizlerle birlikte hareket etmelerini rica ediyorum. Pandemi döneminde fotoğrafçılık oldukça geride kaldı ama inşallah bu süreci atlatacağız önümüzdeki süreçte inşallah düğün salonlarımız açılır ve para kazanmaya başlarız diye ümit ediyorum” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.