Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

6.3 milyon borçluya af

Devrim niteliğindeki yeni GSS sistemiyle 6.3 milyon kişinin prim borcu affedildi. 53.33 lira ödeyen herkesin sağlık hizmetine kavuştuğu sistemde, borçların faizleri siliniyor. İsteyene taksit de var .

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2017 09:42
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2017 09:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
6.3 milyon borçluya af


Genel Sağlık Sigortası'nda (GSS) yeni dönem başladı. Tek prim sistemi ile 53.33 lira ödeyen herkes sağlık güvencesine girerken, GSS borçlusuna gün doğdu. 6.3 milyon kişinin borcu affedildi. Borçlulara tanınan yapılandırma imkanı ile 12 ay içinde gelir testine başvurulursa, faizler ve gecikme zamları silinecek. Borç; ödenmemiş olan aylık prim borcu aslının ait olduğu aya ilişkin tutarı 53.33 lira ve üzerindeyse 53.33 lira üzerinden, 53.33 liranın altındaysa tahakkuk eden borç tutarı üzerinden yeniden hesaplanacak. Böylece borç önemli ölçüde azalacak ve 12 taksitte ödenebilecek. Hane içinde kişi başına düşen geliri asgari ücretin üçte birinden (592,5 lira) az olanlar ise gelir testi yaptırarak hiç prim ödemeyecek. SGK Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Daire Başkanı Uğur Ünalan, 1 Nisan'da yürürlüğe giren tekli prim sistemiyle 6.3 milyon borçludan alacakları parayı aylık 53.33 lira üzerinden hesaplayacaklarını kaydetti. Ünalan, "Daha önce 3 basamaklı olan bu sistemimiz tek basamağa dönüştürüldü. Gecikme zammı ve alacaklardan vazgeçiyoruz. 12 taksit veya peşin ödeme imkanı veriyoruz" dedi.

HERKESE SOSYAL GÜVENCE
Yapılan düzenlemelerle nüfusun yüzde 99.5'inin sosyal güvenceye kavuştuğunu belirten Uğur Ünal, "2016-2017 genel sağlık sigortası sisteminin revize yılları oldu. 1 yılda bir çok yeniliğe imza attık. Lise mezunlarının 20 yaşına, üniversite mezunlarının ise 25 yaşına kadar olan mezun oldukları tarihten itibaren 2 yıl süreyle prim borçlarına bakılmaksızın sağlık hizmetlerinden faydalandırma sağladık. 25 yaşına kadar olan gençlerin tüm borçlarını affettik. Darbe girişiminde, 663 şehidimizin, malul ve gazimizin 1.2 milyon lira prim borcu da silindi. Nüfusun yüzde 99.5'i sosyal güvenceye kavuştu" diye konuştu.

BAŞVURU ZAMANI
GSS prim borcu olanlar için başvuru dönemi de başladı. Vatandaşlar SGK'ya başvurarak borçlarının yeniden yapılandırılmasını isteyebilecek. Ödeme durumu olmayanlar ise gelir testine girerek, durumlarını bildirdiklerinde tüm borçları silinecek ve bundan sonra primlerini devlet ödeyecek. Böylece hiç para vermeden sağlık hizmetlerinden faydalanabilecekler..

KAYNAK:TAKVİM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.