Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

100 Binler 1 Kasım’a Odaklandı

Kamudaki taşeron işçilerin kadroya alınmasının ardından sayıları 100 binleri aşan 696 sayılı KHK’lı işçiler, 6356 sayılı Kanunun 7.maddesinin 3.fıkrasında,Asıl işçi sınıfı ile ilgili hükümlerin tümüyle kazanılmasını istiyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2020 00:33
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2020 15:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
100 Binler 1 Kasım’a Odaklandı

HABER: BURHAN KAYA

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname sonrası kamuda çalışan taşeron işçiler kadroya geçme hakkı elde etmişti. Ancak bu geçişin başladığı günden bu yana sürekli haklarının kısıtlandığını söyleyen çalışanlar 1 Kasım’da bu hakların tümünden faydalanmak istediklerini belirtti.

696 sayılı KHK ile kadroya geçen işçilerin  gözü kulağı 1 Kasım 2020’de kamuda kadroya geçirilen taşeron işçilere yönelik iş kolu düzenlemesinde.

Bu konuyla alakalı açıklamalarda bulunan TÜRK-İŞ KONFEDERASYONU KOOP-İŞ Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Altıntaş şunları söyledi.

Altıntaş, “2015’te örgütlenme ve sendikalaşma hakkıyla bir takım haklara sahip olduk. Sonrasında sendikamızın ve Sivil Toplum Kuruluşları’nın etkisiyle Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük katkılarıyla dönemin Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu’na verdiği talimatla konu yeniden ele alınmıştı. 2 Nisan 2018 yılında 696 KHK ile kadroya geçirildik. Geçiş aşamasında Çalışma Bakanlığı tarafından tek taraflı yayınlanan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) ile 31.10.2020 tarihine kadar ücret ve sosyal haklarımız belirlendi. Ancak öyle bir noktadayız ki ismi kadro olan bu sürecin içi boş bırakıldı” dedi.

HAK –İŞ Başkanı Arslan’a Tepki

Geçen süre içerisinde ücretten , yüzdelik farklara eğitim intibaklarından  tayin hakkına ve diğer sosyal haklara kadar bir çok konuda mahrum bırakıldığını belirten Sinan Altıntaş, HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan’ı da, bir süre önce bu konu hakkında verdiği basın demeci nedeniyle eleştirdi.

Mahmut Arslan konu ile ilgili şu sözleri söylemişti.

“HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, 6356 sayılı Kanunun Geçici 7. Maddesinin 3. Fıkrasının yürürlükten kaldırılarak, işçilerin fiilen çalıştıkları ve halen örgütlenmiş oldukları işkollarında örgütlenmelerinin sürekli hale getirilmesini talep ettiklerini söyledi.”

Bu sözler üzerine TÜRK-İŞ KONFEDERASYONU KOOP-İŞ Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Altıntaş, “Yıllardan beri 17 Nolu asıl iş koluna geçebilmek için  vermiş olduğumuz mücadeleye karşı HAK- İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın basına vermiş olduğu beyanat çalışan arkadaşlarımızı derinden üzmüştür.” dedi.

Yardımcı hizmetler kolunda çalışan, temizlik, güvenlik, danışma, teknik destek ve klinik destek gibi  450-500 bin kişiyi yakından ilgilendiren bir konu olduğunu söyleyen Altıntaş, “ben şuan Bursa’da aynı sektörde çalışan 1800 VHKİ çalışanı adına konuşuyorum. Özellikle Covid 19 ile başlayan zorlu mücadelede en ön safta yine bizler yer alıyoruz. İlk temas bizden başlıyor, bu mücadele aşamasında yardımcı hizmetler kısmında çalışanlar sağlık çalışanı kategorisinde yer almaması bizleri derinden yaralıyor” diyerek kendilerinin de aynı haklara sahip olmaları gerektiğini vurguladı.

BEKLENTİMİZ 1 KASIM

1 Kasım itibariyle 6356 sayılı sendikalar kanunun 7. Maddesi 3. Fırkası gereğince 17. Nolu asıl iş koluna geçirilmesi ve çerçeve protokolüne dahil edilerek, asıl işçinin hak etmiş olduğu tüm maddi ve sosyal hakların verilmesi tek umutları ve beklentisi.

Sinan Altıntaş, “yıllarca taşeronda çalıştık, taşeronda iken sistemin gereği devlet çok fazla müdahil olamadı ve biz de bunu anlayışla karşıladık; ancak kadroya geçtikten sonra devletin işçisine asgari ücret düzeyinde maaş ve sosyal haklar vermesini anlayamıyoruz, bu konu şuan 100 binleri ilgilendiren bir konu. Şimdi gözümüz kulağımız 1 Kasım’da. Asıl iş koluna geçirilerek imzalanmış olan  Toplu İş sözleşmesine (TİS) dahil edilerek  mali ve sosyal haklarımızla ilgili beklentilerimizin boşa çıkarılmamasını beklediklerini’ söyledi.

Taşerondan kadrolaşmaya geçiş aşamasında büyük emeği ve katkısı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını belirten Altıntaş, “696 sayılı KHK ile kadroya geçen işçilere  verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyor” diyerek çağrısını yineledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.