Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa gündeminde bu hafta

Yazının Giriş Tarihi: 14.06.2022 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.06.2022 00:03

Göç ve güç şehri Bursa, Türkiye’nin gündemini belirleyecek konu başlıklarını da içerisinde barındırmayı bilen büyük bir şehir. Yaz mevsiminin başlaması ve okulların kapanmasına az bir süre kala, Yenişehir Havalimanından uçuşların yetersizliği ve yüksek bilet fiyatları yeniden şehrin gündemine oturdu. Yeni asgari ücret düzenlemesine dair gözler, Ankara’ya çevrilmiş durumda. Sanayinin kalbi diye tanımladığımız Bursa’da; yüzbinlerce insan asgari ücretle yaşam mücadelesi verirken, kira düzenlemelerine ilişkin yasa çözüm üretmedi. Kiracıları ile yüzde 25 yasal oranda kira fiyatını yenilemekten kaçınan çoğu işyeri ve dükkan sahibi yeni kiracı aramaya başladı bile. Bu konuda bankalarında ciddi mağduriyet yaşadığı biliniyor. Son olarak Osmangazi ilçesi Hürriyet Mahallesi’nde hizmet veren Halkbank, yüksek fiyatlı kira talebi nedeniyle şubesini aynı mahallede başka bir yere taşımak zorunda kaldı.

Elbette yoğun ekonomik ve siyasi gündem içerisinde güzel şeyler olmuyor değil. Bursa’nın güzel yürekli insanı, Milletvekili Bennur Karaburun ile Samet Ateş çiftinin düğün merasimine TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık olmak üzere çok sayıda isim katılım gösterdi. Ankara’yı Bursa’da buluşturan düğünün siyasi yankıları devam ederken, Karaburun ve Ateş ailelerine de mutluluklar diliyorum. Aile ve sosyal yaşam kavramının büyük yaralar aldığı günümüzde böylesine güçlü bir düğün merasimi şehrimize de renk kattı diyebiliriz.

***

Bilindiği üzere son zamlar ile birlikte piyasalarda ciddi bir arz ve talep sorunu yaşanmaya başlandı. Personel maaşları ile birlikte fatura giderlerinin ve işletme ile üretim maliyetlerinin arttığı Bursa’da, basın, yayın ve dağıtım maliyetlerinin de yükseldiğini ifade edebiliriz. Türkiye’nin en güçlü yerel medyasına sahip olan Bursa’nın gözü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde. Ankara’da uzun zamandır tartışma konusu olan internet ve sosyal medya yasa düzenlemesinde büyük bir ilerleme kaydedildi. Basılı yayın maliyetlerinin arttığı bir dönemde internet haber sitelerine verilmesi planlanan basın ilan geliri, sektörde büyük bir tartışma yarattı. Son dönemde sayısı binleri aşan internet haber gazeteleri ile sosyal medya ve sosyal mecra yapılanmalarının kontrolünü sağlamak adına Ankara’da yürütülen süreç, Türkiye Büyük Millet Meclisi dijital mecralar komisyonu ve adalet komisyonu gündemine taşındı. Basın kanununda da düzenlemeler yapılması beklenen süreçte; özellikle basın kartının alınmasının zorlaştırılması, basın özgürlüğünün kısıtlanması, yazılı basının varlığının ekonomik olarak kısıtlanması, basın mensuplarının zor olan şartlarının daha da zorlaştırılması gibi kritik sorunlar var. Bahse konu yasaya ve yasal düzenlemeye ilişkin endişelerin giderilmemesi halinde sektörün yasa koyucular ile süreci yöneten iktidar ve muhalefete yönelik karşıt bir tutum içerisine girmesi kaçınılmaz. Anlayacağınız eğer yasal düzenleme beklentileri karşılamaktan öte mevcut süreci zorlaştıracak bir hal alırsa, önümüzdeki seçimlerde tüm dengeler değişir diyebiliriz.  

Bursa’nın gündeminde var olan ana konu başlıklarını değerlendirdiğimizde öne çıkan bir diğer husus ise; Milletvekili seçimleri. 2023 yılı Haziran ayında gerçekleşeceği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından her platformda deklare edilen seçimlerin heyecanı şimdiden şehri ve ülkeyi sardı. Milletvekili adayı olmak isteyen isimler şimdiden kendilerine yakın gördükleri siyasi partilerin etkinliklerine katılıyor, Milletvekili olmak isteyen bürokratlar ise kurum organizasyonları ile bizide unutmayın mesajını en etkili şekilde siyaset arenasına vermeye devam ediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.