Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bürokratların gözü Bursa’da

Yazının Giriş Tarihi: 29.06.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.06.2019 00:00

Evet, beklenen gün geldi, geçti ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunu kaybetti.

İstanbul Belediye Başkanlığı koltuğu ve bu belediye şirketleriyle ve yönetimiyle ilgili pek çok kişi, yeni yönetimin iş başı yapmasıyla beraber yüzlerce bürokrat atıl duruma düşecek. Yani, yeni başkan, kendisi için yepyeni bir kadro kurup çalışacak. Zaten bu durum, siyasi rekabet, hizmet ve siyasi kadroların kurulmasıyla eş değerdir. Nasıl ki, bir başbakan, bir bakan kendi istediği bürokrat ve hizmetlilerle çalışmayı uygun görüyorsa, bir belediye başkanının da kendi istediği kadrolarla çalışması gayet doğaldır.

AK Parti, sadece İstanbul değil, Ankara, Antalya gibi önemli illerde de seçimleri kaybettiği için kendi yetiştirdiği ve senelerce bu belediyelerde hizmet veren bürokratlara yeni yerler bulma adına çalışmaya başladılar.

İstanbul seçimleri işte bu yüzden bekleniyordu. Eğer, seçim istenildiği gibi sonlansa idi, AK Parti açısından kendi deyimlerine göre AK kadrolara yeni görevler bulmak çok daha kolay olacaktı. Şimdi durum ve işler epey ciddileşti.

Seçimlerin üzerinden daha bir hafta bile geçmeden, bürokratlar kendileri için yeni yerler aramaya başladılar. Tabi, İstanbul açısından en yakın il Bursa. Bursa Büyükşehir Belediyesi ve ilçe Belediyeleri için kulağıma gelen bilgilere göre bürokratlar kuyruğa girmiş vaziyetteler.

Peki, Bursa Büyükşehir Belediyesi 31 Mart Mahalli seçimlerinden sonra ne yaptı? Kadrolarda ne gibi değişimler oldu.

Belediye bünyesinde 33 tane daire müdürünün görevi değişti. 6 tane Daire Başkanı görevinden alındı. İki tane daire başkanı uzman kadrosuna geçiştirildi. 3 tane genel sekreter yardımcısı ise daire başkanlıkları görevlerine atandı. Yani, Bursa Büyükşehir Belediyesi genel sekreter yardımcılığı görevlerini tamamen boşalttı.

Belediye bünyesinde yapılan bu değişimlere Gaziantep Fatma Şahin modeli deniliyor. Fatma Şahin’de bundan 5 yıl önce bakanlıktan ayrılıp Gaziantep’e Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğinde belediyenin genel sekreter yardımcılıkları görevlerini kaldırıp, önemli görevleri daire başkanlıkları sayesinde yapmış.

Bursa Büyükşehir Belediyesi de 31 Mart sonrasında böyle bir yapılanmanın uygulamaya başladı. Hayırlı olsun.

Gelelim Bursa açısından ve Bursa Büyükşehir Belediyesi açısından en önemli görev ve koltuk olan Büyükşehir Belediyesi genel sekreterlik görevine. Bu görevi, İsmail Yılmaz yürütüyor. Kulağımıza gelen bilgilere göre, bu görev için Ankara’da Refik Tuzcuoğlu ismi geçiyor. 2004 ve 2009 yılları arasında Konya Meram Belediye Başkanlığı görevinde bulunan, daha sonra Çevre Bakanlığında müsteşar yardımcılığı görevini üstlenen, İller Bankası yönetiminde yer alan ve halen Cumhurbaşkanlığı Yerel Politikalar Kurulu üyesi olan Refik Tuzcuoğlu en son Melih Gökçek sonrasında Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterlik görevine getirilmişti.

AK Parti’nin Ankara’da Büyükşehir Belediye Başkanlığını kaybetmesi üzerine Tuzcuoğlu’nun ismi İstanbul Büyükşehir Belediyesi genel sekreterliği için geçiyordu. Şimdi ise bu isim Bursa için konuşuluyor.

Yine, Bursa Büyükşehir Belediyesinin önemli daire başkanlıkları ve genel sekreterlik görevleri için de Antalya, İstanbul ile Ankara Belediyesi’nde görev yapan bazı bürokratların isimleri konuşuluyor. Siyaset takım ve ekip işi olduğuna göre, AK Parti’nin de senelerdir beraber çalışıp hizmet ettikleri ekip arkadaşlarına, kendi belediyelerinde koltuk araması gayet normal.

Konuya Bursa açısından baktığımızda ise bazı görevler için insanların nereli olduklarına bakılmaz. Bu görevi layıkıyla yerine getirip getiremeyeceği sorgulanır. Ama, bazı önemli görevler vardır ki, bu hizmetleri o yörenin insanı olmayanların yapması, başarması mümkün değildir. Örnek, kent içi trafik düzenlemesini Adanalı birisine teslim ederseniz, ortaya çıkan durum Ali yapar, Veli bozar şeklinde bir görüntü kamuoyuna yansır.

Tabi, bu istekler her dönem her belediye için gündeme gelir. Önemli olan, Belediyedeki ekip ruhunun zarar görmemesi. Önemli olan halka hizmet yolunda atılan adımların ve hazırlanan projelerin belediye yönetimlerini değil halkın memnun olduğu projeler haline getirilmesi.

Ortaya çıkan sonuç; Bursa’yı bilmeyen, tanımayan, Bursa’nın dertlerini anlamayan, anlaması da mümkün olmayan bürokratlara bu kent teslim edildiğinde, 31 Martta Ankara’da yaşanılan ve karşılaşılan siyasi sonuçların Bursa’da yaşanmasına kim mani olabilir?

Bursa eskiden memur kenti idi. Emekliler, Yeşil Bursa’ya gelir, burada hizmet sürelerini doldurur ve bu kente yerleşip, halktan birisi olurlardı. Biz, seçim ve siyaset uğruna hizmet kadroları iş bilmeyen bürokratlarla doldurulmuş belediyeler değil, Bursa halkına gerçek anlamda hizmet edip, dertlerine derman olacak görev insanları istiyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.