Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Burkay ve Bursa

Yazının Giriş Tarihi: 25.05.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.05.2019 00:00

Bursa’nın karar vericileri arasında BTSO’nun yeri en başa yazılan kurumlar arasında yer alır. Gerek ekonomik gerekse siyaset alanında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın istekleri, planları, projeleri her zaman el üstünde tutulmuş, uygulanmış ve Bursa’nın üretim-tüketim dengesinin sağlanması amaçlı değerlendirilmiştir.

Bursa, BTSO rakamlarına göre, üretim üssü ve yatırım üssü olmasının yanı sıra sosyal aylandaki projeleriyle de göz dolduran bir kurum. Okul ve eğitim yatırımları buna en güzel bir örnek.

BTSO, Nilüfer ilçesindeki Atatürk Kent Parkı’nın içinde yer alan ve eskiden Nilüfer Belediyesi yönetiminde iken meyhane gibi kullanılan bir yeri, parkın Büyükşehir Belediyesine devir edilmesiyle BTSO adına alıp, yeniden düzenleme ve değerlendirme ile modern bir restoran haline getirdi.  Burada, Mutfak Akademi Projesini uygulamaya başladı. Restoranın ismine de Odanın kuruluş tarihi olan 1889 Duble F adı konuldu.

İbrahim Burkay, bu sene geleneksel basın iftarını bu restoran yaptı. Gerek hizmet kalitesi gerek çevre düzenlemesi ve gerekse beğeni toplayan manzarası ile mükemmel bir yer olmuş ve Bursa’ya kazandırılmış. Bu yerin bir başka görevi ise ülkemizdeki turizm sektörüne eleman yetiştirmesi. Konuyu şöyle anlattı BTSO başkanı İbrahim Burkay; “İstanbul’da bir holding Mutfak Akademi kurmuş. Burada, eleman yetiştirmeye başlamış. Elemanların eğitimi için de ortalama 90 bin TL ücret alındığını öğrendim. Bizlerde bu mekanda BTSO Mutfak Akademi programını uygulamaya başladık. Türkiye’nin dört bir yanından gelen öğrencilerimiz başta olmak üzere, mutfak ve aşçılık eğitimi için çalışmalar yapıyoruz. Pek çok turizm şirketimiz ve otellerimiz bu elemanları değerlendiriyor. Hatta kendi elemanlarını da eğitim için buraya gönderiyor. Biz, eğitim için ücret almıyoruz” diye bilgi verdi.

BTSO, hizmet sektörü için böylesine bir adım atmış. Hayırlı olsun.

Tabi, BTSO sadece işadamlarının bir araya gelip güç birliği oluşturdukları kurum ve kuruluş değil. Bu kente hizmet açısından da önemli projeleri var.

 Burkay, başta TEKNOSAB olmak üzere kente kazandırılan Model Fabrika, GUHEM ve mükemmeliyet merkezlerinin yanı sıra hazırlıkları süren KOBİ OSB projesi ile de güçlü bir geleceğin temellerini oluşturulduğunu ifade etti. İbrahim Burkay, “Türkiye ekonomisini sırtlayan bir kent olan Bursa’da asırlar öncesinden günümüze uzanan ticaret kültüründe de önemli bir değişim ve dönüşüm yaşanıyor. Bursa’nın 6 milyar dolar dış ticaret fazlası var. Yani, ülkemizdeki cari açığın kapatılmasına Bursa 6 milyar dolarlık katkıda bulundu” sözleriyle şehir ekonomisi hakkında bilgiler verdi.

Sanayi bölgeleri, sanayi yatırımları ve sanayinin bu kentte kapladığı arsa ve arazilerle ilgili bilgileri de paylaşan Burkay, “Bursa’nın 11 bin kilometrekarelik yüzölçümümüz içerisinde binde 8 gibi sınırlı bir paya sahip olan sanayimizin kent ekonomisine yüzde 46 gibi yüksek katkısı, odak noktamızı da işaret etmektedir. Dünya ortalaması yüzde 2.5. Yaklaşık 2 trilyon dolar ihracatı olan Almanya’da bu oran yüzde 3.5. Güney Marmara Havzası’ndaki mekansal planlama, orta yüksek ve ileri teknolojili üretime dönük bütünleşik teşviklerle Bursa’mızı ölçek ekonomisine taşıyarak çok daha güçlü bir geleceğe ulaştıracaktır. Marmara Havzası, özel bir planlamayla Türkiye’mizin daha yüksek bir refah seviyesine ulaşmasında çok daha güçlü bir role sahip olacaktır” şeklinde konuştu.

Burkay’ın verdiği rakamlardan diğeri ise Bursa’daki ekonomik işlem hacmi ve ihracat rakamları oldu. 2018 yılında bütün zorluklara rağmen Bursa 14.9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu rakam 2019 yılı için Tüm zorluklara rağmen 15 milyar dolar ve üzeri olarak değerlendiriliyor. Kent ekonomisinde ise 216 milyar TL’lik rekor işlem hacmi gerçekleşti. Bu durum, Bursa’nın Türkiye ekonomisinde gücünün perçinleşmesine yol açtı.

Bursalı sanayiciler ve üreticiler yeni dönemde ihracat payının artırılması amaçlı Sahra Altı diye isimlendirilen Kuzey Amerika pazarlarını kendilerine hedef seçtiler. Bu durumda, BTSO’nun ticari safari projesi kapsamında yapılan iş gezilerinin de meyvelerinin önümüzdeki aylarda alınacağını tahmin ediyoruz.

Bursa’da sermaye gurupları ve yatırımcıların, sanayici ve işadamlarının böylesine önemli çalışmalara imza atması bizleri mutlu ediyor. Bursa adına, Türkiye adına seviniyoruz. Açılan her bir iş yeri yeni bir umut ve yeni bir gelir ve ekmek kapısı olarak görüyoruz. Ülkemiz ekonomisinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da sürekli konuşmalarında kullandığı gibi bir ekonomik saldırı ile karşı karşıya durum söz konusu. Bu saldırıların bertaraf edilmesi için yatırım gerekli. Üretim gerekli. İş ve istihdam gerekli.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay da açıkça ifade etmese bile bu duruma dikkat çekerken, “ülkemizde uygulanmakta olan Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, siyasete yeni bir düzen getirdi. İktidar olabilmek için yüzde 50 artı bir oy kazanmak gerekli. Bu durumda, siyasi iktidarın güç ve kudret sahibi olması çok önemli. Sadece iç siyaset ve beklentiler için değil, uluslar arası ilişkilerde, ticari ve ekonomik ilişkilerde de ülkenin iç huzuru ve siyasetteki istikrar büyük önem taşıyor. Siyasi belirsizlik ve koalisyon dönemleri, ülkemizdeki ekonomik ve siyasi istikrarın en çok zorlandığı dönemler olarak tarihe kayıt edildi.  Ülkemizdeki güçlü iktidar ve sözü dinlenen, yaptığı reformlar beğeni kazanan bir lider olması, önümüzdeki yıllar açısından çok önemli. Çünkü, yatırımcıların birinci hedefi, huzur ve istikrar oluyor” İfadesiyle, siyaset ile ekonomi arasındaki ince bağları açıklamış oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.