Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bu Ne Şiddet Ne Celal?

Yazının Giriş Tarihi: 22.03.2023 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.03.2023 00:01

Mehmet Akif, 102 yıl önce İstiklal Marşı'nın bu satırlarını yazarken, yıllar sonra, "Şiddet"in bir kanunla önlenmeye çalışacağını hiç mi hiç düşünemezdi.
Her "olay"ın ardından klasik sözler, koca koca adamların bir araya geldiği zirveler, gönderilen müfettişler ve ardından da 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un daha da etkili kullanılması konusunda vaatler...
"Seyirden yasaklama" ayrı bir komedi! Bu uygulama sadece kulüp taraftarları için geçerli. Bursaspor’a verilen 7 maçlık ‘seyircisiz oynama’ cezası gibi... Yeşil Beyazlı taraftarlar dışarıda, takımları sahada. Bu sezon böyle bitecek, kaldı ki bir maç ceza da gelecek sezona sarkacak.                                                                                                   

 İş mi bu reva mı bu?  
Yasanın çıktığı tarihten bu yana onlarca vukuat yaşandı, yüzlerce kişi o yasa kapsamında kaldı ama herkes, ucundan, başından kanunu istediği şekilde yorumladı.
Adam, hem de üç büyüklerin birinde yönetici olan bir isim, kulübünün İstanbul’daki stadında pet bardakta viskiyle yakalanıyor, savunmasında "çay içiyordum" diyor ve yırtıyor. Neredeyse "Pardon" denecek!                                                                                                                                               

 Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım... Basketbol maçında rakip başkanı tokatladığı gerekçesiyle soruşturma geçirdi. Burada koruma tedbiri olarak verilen "seyirden yasaklama" belli ki kaldırılmış. Aksi takdirde devletin en yüksek kademesindeki bir isimle birlikte maç izleyebilir miydi?                                                                                                           

Kulüplere verilen para cezaları da anlamsız ve de mantıksız.                                            

MADDE 22: Sporda şiddeti teşvik edecek şekilde basın ve yayın yoluyla açıklamada bulunan kişilere, fiilleri suç oluşturmadığı takdirde, beş bin Türk Lirasından elli bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir. Fiillerin spor kulübü veya federasyon yöneticileri tarafından işlenmesi halinde, birinci fıkra hükmüne göre verilecek ceza beş katına kadar artırılır. Mesela Amed maçında yaşananlar nedeniyle taraftara 9 maçlık seyir yasağı yetmezmiş gibi, kulübe de 300 bin TL maddi ceza kesiliyor.  İyi güzel de Bursaspor Kulübü’nü yönetenlerin suçu ne? Tribüne çıkıp seyirciyi onlar mı tahrik etti? Ekranda ve tribünde sadece 99 saniye gözüken, tasvip edilemez o pankartı taraftarın eline yöneticiler mi tutuşturdu?
Bugüne kadar demeçler, yorumlar vesair olaylar nedeniyle kaç kişi 6222'nin bu maddesi kapsamında ceza aldı? Kaç kişi yargı karşısına çıktı?
Sonra da 6222'nin maddelerinin gözden geçirilmesini, cezanın artırılmasını tartışıyoruz. Dünyanın en iyi kanunu olsa da, uygulanmadıktan sonra neye yarar?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.