Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bu kısıtlamalar ilaç olacak mı?

Yazının Giriş Tarihi: 15.04.2021 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.04.2021 00:00

Ülkemiz yine tam kapanma olmasa bile hafta sonları evlere kapanma şeklinde hayatını gerçekleştirecek.

Nasıl olacak bi iş? Diye soran pek çok okurum var. Vallahi bizler zaten bir yılı aşkın süredir bir açılıp bir kapanmaya alıştığımız için nasıl olacağı konusunda epey bir bilgi ve tecrübe sahibi olduk. Kurallar daha açıklanmadan başımıza nelerin gelebileceği konusunda epey bir bilgi sahibiyiz.

Hafta sonları evlere kapalı kalacağız. Bu sağlık açısından önemli bir zorunlu bir uygulama. Toplum ve halk sağlığı insan hayatının en büyük kazancı olduğu için kazancımızdan geri adım atmak istemiyoruz. Birde, koronavirüsün yayılmasının önüne geçilmesinin galiba tek engeli bu. Çünkü, kısıtlamalar kaldırılıp kontrollü normalleşme başladığı günden itibaren, insanlarımız sanki Covid-1f9 hastalık riskinin bittiğini düşünüp öyle davranışlar sergilediler ki, bugün zorunlu olarak kapanmak zorunda kaldık.

Çünkü, bazı insanlarımız kurallara uymamakta direnç gösteriyorlar.

Çünkü, bazı insanlarımız sağlık ve hayatın önemine gerekli önemi vermiyorlar. “Atın ölümü arpadan olsun” misali virüse karşı meydan okurcasına hareket ediyorlar. Sonra da hastalığa kapılıp yataklara düştüklerinde “doktor bana bir çare” diye başlıyorlar ağlayıp sızlamaya.

Önce isteğimiz ve dileğimiz Allah kimseyi bu Korona virüsüyle karşılaştırmasın ve Covid-19 hastalığı teşhisi konulup tedavi için çareler aratmasın.

Çok zor.

İyi ki ülkemizde sağlık sektörüne yatırım yapılmış. İyi ki Bölge Hastaneleri yapılmış. İyi ki sağlık sektörümüzün gelişmesi için yap-işlet-devret modelleriyle sağlık tesislerimiz modernleştirilmiş. Yoksa, eski hamam eski tas usulüyle bu virüse yakalanıp Covid-19 sarmalında kalsaydık, sonuçlar nasıl olurdu? Diye düşünmemek mümkün değil.

Çok şükür, sağlık sektörümüz modern ve çağdaş binalarda, modern aletlerle dünya genelindeki pek çok ülke ile yarışır halde. Hastalıkla mücadele için elimizdeki tek silah olan aşılama konusunda da ülkemiz, dünya devletleri arasında altınca sırada yer alıyor.

Tabi, tek başına aşılama ile bu işin çözümlenmesi mümkün değil.

İnsanlarımızın da gayret içinde olmaları şart.

Uzmanlar kural koyup tedbir açıklıyorlar.

İnsanlarımız “bu kurallar çiğnenmek içindir” düşüncesiyle uygulamalara karşı direniyorlar. Sonra, hastalık hızla yayılıyor. Kimse önüne geçemiyor. Tam normalle döndük diye beklerken aniden hastalık ve vaka sayısındaki artışlar yüzenden yeniden başa dönüp evlerimize kapanıyoruz.

Sonra da birbirimize soruyoruz; ne olacak bizim halimiz? Diye.

Çok şükür, alınan kurallara uyan ve hastalıkla mücadele konusunda dikkatli davranan insanlarımız sayesinde bu virüsle mücadelede başarılı olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Ama, sorumsuz kişilerinde artık akıllarını başına getirmeleri şart.

Sadece kendi sağlıkları için değil, ailesinin, eşinin, dostunun, çocuklarının, halkın ve toplumun sağlığı için bu kurallara uymak zorunda olduklarını birilerinin onlara anlatması lazım.

Eğer anlamıyorlarsa, gerekli cezai yaptırımların uygulanması gerekiyor. Normalleşme ile beraber galiba biraz yaptırımlar ve cezalar konusunda da gevşeme yaşandı. Hafta sonu yasaklar var ama aileler sokaklarda fink atıyorlar. Sanki, akşam sefasına çıkmışlar, huzur turu atar gibi virüsün havada kol gezdiği cadde ve sokaklarda geziyorlar.

Bu işe gerçekten artık bir dur denilmesi gerekir. Yapılan işlerin ve alınan önlemlerin boşa gitmemesi, evlerinde kapalı kalan insanlarımızın özveri ve sabırla beklentilerinin boşa çıkarılmaması için bu “dur” denilme sırasında kimsenin gözünün yaşına bakılmadan cezaların uygulanması lazım.

Yeni uygulamalar ve kısıtlamalarla ilgili olarak hükümetin aldığı kararlar İçişleri Bakanlığı kararnamesiyle 81 il valiliğine duyuruldu. Bursa Valiliği de konuyla ilgili olarak yerel bazda bazı önemli kararları aldılar.

Özellikle sokağa çıkma kısıtlaması ve kısıtlama günlerinde açılacak olan işyerleriyle ilgili kararlar çok önemli. Hafta sonları, cumartesi ve Pazar günleri marketler, çarşı pazarlar artık kapalı. Sadece ekmek fırınları ve unlu mahmül satışı yapılan yerler açık kalacak. Diğer işyerlerinin kapalı olması demek, insanlarımızın her türlü ihtiyaçlarını hafta içinde, mesai saatleri içinde çözümlenmesi anlamına geliyor.

Bu kararın ikinci bir artısı ise, artık insanlarımız hafta sonu, “markete ekmek almaya” gittiklerini beyan ederek ailece cadde ve sokaklarda dolaşamayacak olması. Bu konuda, şimdiden uyarılarda bulunalım.

Kısıtlama günlerinde ve saatlerinde dışarıya çıkmak isteyenler, izin belgeleri yoksa cezayı yemeli.

Toplum olarak el birliği içinde, maske, mesafe ve temizlik kurallarına harfien uyarak, kısıtlamalara uyarak, mikroplara karşı ortak mücadele ile bu savaşı biz kazanacağız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.