Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bu hava aracına ne oldu?

Yazının Giriş Tarihi: 17.11.2022 00:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.11.2022 00:08

Yıllar önce Hürriyet Endüstri Meslek Lisesi (HEML) Uçak Bakım Bölümü öğretmen ve öğrencileri, sadece helikopter gibi dikey iniş ve kalkış yapabilen, uçak gibi havada 610 kilometrelik hıza ulaşabilen, aynı zamanda kargo uçağı olarak da kullanılabilen hava aracının insansız modelini geliştirdiklerini açıklamışlardı…

71 milyon dolarlık V-22 Osprey modeli uçaktan daha gelişmiş bir hava aracını 5 milyon liraya üretecek olan ekip, Bursa Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Recep Altepe’den de destek istemişti… Hatırladığım kadarıyla da söz almışlardı.

Türkiye’deki önemli projelerden biriydi…

Daha sonra ses seda çıkmadı…

Konuyu biraz daha açalım…

Sadece Amerikan Silahlı Kuvvetlerinde bulunan uçak ve helikopter karışımı V-22 Osprey modelinin insansız versiyonunu üretmek için harekete geçilmişti… Bursalı mucitler amaçlarına ulaştıkları taktirde dünyada bir ilki gerçekleştirmiş olacaklardı ve Türkiye teknolojik atılım içinde olduğunu dosta düşmana göstermiş olacaktı… Prestij kazanacaktık…

O zamanlar “yeni bir fabrika kurulabilir, üretimi yapılabilir, ihracat rakamlarımız yukarıya çıkar” diye düşünmüştüm…

Boeing firmasının ürettiği Ospreyler, 9 ton dahili ve 7 ton da harici kargo taşıyabiliyor. ABD Hava Kuvvetleri’nde toplam 57.8 milyar dolar değerinde 459 adet Osprey bulunuyor. Her türlü araziye rahatlıkla iniş yapabilen Osprey’in insansız modeli şu an için bulunmuyor. ABD, bu uçaklar için uçak gemisi bile üretti…

Bence halen büyük fırsat var…

Proje açıklandığında Hürriyet Endüstri Meslek Lisesi Uçak Bölüm Öğretmeni ve Proje Koordinatörü olan Ahmet Ereğli, imalat öncesi bütün aşamaları tamamlanan hava aracının 5 milyon TL’lik başlangıç sermayesiyle üretilebileceğini söylediğinde heyecanlanmıştım… Rakam çok da büyük gelmemişti… Bursa’da en az 100.000 kişide bu para vardı… Hava aracının helikopter gibi piste ihtiyaç duymadığını belirten Ereğli, 6 metre genişliğinde, kanatları katlanan, 4 metre uzunluğundaki hava aracının bu özellikleri sayesinde dar bir hangara girebildiğini kaydetmiş, avantajlarını da sıralamıştı…

Hava aracının 3D çıktısının alındığını ve üretim için hazır olduklarını belirten Proje Koordinatörü Ahmet Ereğli, hayalin gerçeğe dönüşmesi için çok çalıştıklarını da anlatmıştı…

Her şeyden önemlisi araç; uçak modunda olay yerine hızla gidebilecek, helikopter modunda ise dikey iniş kalkış yaparak, inmek için piste gerek duymayacaktı. Aracın denize de rahatlıkla iniş yapabilecek kabiliyette olacağını anlamıştık.

Bu uçağı savaş uçağı olarak düşünürseniz, normal savaş uçakları geçerken hedefini vurmak zorundadır. Geliştirilen uçak ise havada helikopter gibi durabilecek. Durabildiği için de hedefi sürekli ateş altında tutabilecekti. Ayrıca sivil maksatlarla da kullanılabilecekti… Helikopterlerin azami 350 kilometre hız yapabildiği bir yerde 610 kilometre hıza ulaşabilen hava aracı, büyük avantaj sağlayacaktı

Türkiye’de terör olaylarına müdahalede etkinlik artacaktı…

Bu işin aslı, uçağı modellemekti ve başarılmıştı… Çizdikten sonra üç boyutlu yazıcı ile üretilebilecekti… Sadece akıl, bilim ve paranın buluşması yeterliydi…

Hürriyet Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi Abdülkadir Balkan, Doğukan Yıldız ve Burak Can Aydın acaba neredeler…?

Türk gençleri şimdilerde proje ekibi olarak devam edebiliyorlar mı? Ellerinden tutuldu mu? TÜBİTAK’tan burs aldılar m? Çalışmalarına bir üniversiteden ya da özel bir şirketten destek alabildiler mi?

Yoksa ABD’den teklif alarak gittiler mi…?

Umarım Selçuk Bayraktar’ın yanındadırlar…

Süper beyinli insanlar, ‘her 100 bin kişide 1 kişi’ olarak yaşamına devam eder… Onları kaybetmeyelim… 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.