Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bu gidişata dur demek lazım…

Yazının Giriş Tarihi: 13.08.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.08.2020 00:00

Dünya'da ve ülkemizde koronavirüs ile mücadelenin 8. ayını geride bırakırken Türkiye genelinde hastalıktan ölenlerin sayısı 5 bin 873'e, toplam hasta sayısı 243 bin 180 kişiye ulaştı. Pandemi sürecinde defalarca sokağa çıkma kısıtlaması yaşandı. 8 aylık süreçten geriye dönüp baktığımızda o günden bugüne kadar bir çok tedbir alındı, kısıtlamalar uygulandı. Tabiri caizse topyekün bir mücadele başladı. Bu mücadelede biz bireyler olarak da üzerimize düşen sorumlulukları bilip ona göre hareket etmek zorundayız; ama ne var ki onca tedbire ve uyarıya rağmen bazı kesimlerin sorumluluktan uzak, uyarılara pek kulak asmadıklarını görmek hepimizi rahatsız ediyor ve derinden üzüyor.

Burada şunu net ifade etmek gerekirse; ülkemizde normalleşme adımlarında ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Çoğumuz umursamıyor, sanki bu sinsi hastalık bize hiç uğramayacak gibi hareket ederek ‘bize bir şey olmaz’ modunda devam ediyoruz hayatımıza.

Bu bağlamda Türkiye genelinde ve Bursa’da duruma baktığımızda çok iç açıcı görüntülere denk gelemiyoruz malesef…

Pandemi döneminde vatandaşları korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla insanların toplu olarak bulundukları bazı umuma açık yerlerin faaliyetlerinin durdurulması, düğün, konferans, seminer ve toplantıların geçici süreliğine ertelenmesi başta olmak üzere birçok farklı tedbir alınmıştı. Ancak normalleşme sürecine girdiğimiz 1 Haziran tarihinden itibaren birçok yerde eski düzene geçildi.

1 Temmuz itibariyle de düğün derneklerle ilgili normalleşme süreci başladı. Fakat normalleşmenin hiç istenildiği gibi gitmediğini, çok basit kurallara bile uyulmadığı görülüyor.

Düğün ve cemiyetlere baktığımızda durum daha da feci…

Elde ettiğimiz bilgilerden yola çıkacak olursa Bursa’da çok sayıda kişi düğün cemiyetlerinde kurallara uymadığı için covid 19 tanısı konulmuş, kimi hastanelerde tedaviye alındı, kimi de evlerinde karantinaya alındı. Bu durum hala çoğu çevrelerce tekrar edilmekte ve yine bildiğimiz gibi oynamaya devam ediyoruz.

Normalleşme süreci bu değil

Normalleşmeye dönük çalışmalar neticesinde eski günlerimize yeniden kavuşmak için herkesin aynı kararlılıkla mücadele etmesi gerektiğinin bilincine varması gerekiyor. Bir kesim tüm kurallara uyarken, diğer kesim hiçbir şey olmamış gibi hayatlarına devam ediyor ve toplum sağlığını tehlikeye atıyor. Bu şekilde bir sonuç elde edemeyeceğimizi artık anlamalıyız.

Dünya üzerinde vakaların 20 milyon sınırına ulaştığı virüsle dalga geçen, umursamayan başka bir millet var mıdır? bilmiyorum; ama ülkemizde bunun örneklerini çokça görebiliyoruz.

Defalarca uyarı yapılıyor, cezalar kesiliyor; ama sokaklar maskesiz gezenlerle dolu…

ARTAN VAKALAR HAREKETE GEÇİRDİ

Tüm bu gelişmeler üzerine vakalar artmaya başlayınca İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla ülke genelinde sıkı  denetimler de başlamış oldu.

Bursa’da da son birkaç gündür sıkı denetimler gerçekleştiriliyor. Geçtiğimiz günlerde Bursa’da üst düzey bir denetim yapılmıştı. Dün yine kentte  geniş kapsamlı ikinci denetim yapıldı. Denetimlere Bursa Valisi Yakup Canpolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, Bursa İl Sağlık Müdürü Uzm Dr. Halim Ömer Kaşıkcı, Bursa Milletvekili Atilla Ödünç de katıldı. Valilik binasının bulunduğu alanda başlayan denetimlerde hem sürücüler hem de vatandaşlar maske mesafe ve temizlik kuralı konusunda uyarıldı.

Yine bu konuda bir başka uyarı da TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’ndan geldi.

Çavuşoğlu, Uludağ Organize Sanayi Bölgesi yönetimine bir ziyaret gerçekleştirdi.  Gerçekleştirilen ziyarette Uludağ Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Yunus Aydın, Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, Bursa Haber Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Dizdar’da toplantıya katıldı. 

Bu toplantıda Bursa Haber’in sorularını yanıtlayan Hakan Çavuşoğlu, Vatandaşlara maske, sosyal mesafe ve hijyen konusunda dikkatli olmaları konusunda çağrıda bulundu.

Çavuşoğlu, ‘Haziran ayı başı itibariyle yeni normal dediğimiz bir dönem başladı. Yeni normal asla eski normal demek değil ve insanımızın yeni normalde yine tedbirlere uyarak olmazsa olmazımız olan maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat ederek süreci yürütmesi gerekiyor. Bugün geldiğimiz noktada tabi maalesef son günlere gerek resmi açıklamalarda gerekse sağlık bakanlığının açıklamalarından anlıyoruz ki bir tehlikeye işaret var, bu riskle yeniden baş başa kalmamamız açısından vatandaşlara bizlere sizlere her birimize ayrı ayrı özen göstermek düşüyor. Önümüzdeki süreç okulların açılacağı süreç, nispeten gribal enfeksiyonların arttığını düşüneceğimiz sonbahar süreci bu bakımdan insanımızın daha dikkatli ve titiz davranması gerekiyor’dedi.

Görüldüğü gibi özellikle kurban bayramı sonra oluşan rehavet ve artan vakalar üzerine gerek Sağlık Bakanlığı gerekse İçişleri Bakanlığı tedbirleri sıklaştırdı.

Fakat gerçek şu ki tedbirler ne kadar artırılırsa arttırılsın en önemli tedbir bireysel tedbir. Tehlike hala aramızda, bitmedi. Ve bitene kadar da mücadele etmeliyiz.

Bu görev ise sadece kurumların ve yöneticilerine ait değil! Hepimizin görevi…

Genelin kurtulması özelin tedbirine bağlı.

Lütfen herkes bu görevi layıkıyla yapsın.

Maske, Mesafe ve Temizlik ile sağlıkla kalın.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.