Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BTSO’ da kolay, komitelerde zorlu seçim

Yazının Giriş Tarihi: 29.09.2022 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.09.2022 00:02

Bursa’nın çatı kuruluşu olarak tanınan Bursa Ticaret ve Sanayi Odasında yeni bir dönem cumartesi günü yapılacak olan komite seçimleriyle başlayacak. Oda’nın 8 yıllık başkanı İbrahim Burkay, yeni dönemde de “yapacak çok işimiz var” diyerek yeniden aday olduğunun sinyallerini verdi ve açıkladı.

Bursa’nın sanayici, ticaret erbabı ve iş insanlarını tek çatı altında toplayan Ticaret ve Sanayi Odası’nda seçim heyecanı başladı. Yaklaşık bir aydır devam eden çalışmalarda cumartesi günü yapılacak olan komite seçimleriyle deyim yerinde ise “dananın kuyruğu kopacak.” İş insanları bu seçimlere büyük önem veriyor. Çünkü, BTSO meclis üyesi bu komiteler içinden çıkıyor. Meclis üyesi olunduğu zaman ise Bursa’nın ve ülkenin ticaretine, sanayisine hizmet edebilme imkanı elde edilmiş oluyor. Yani, İl Genel Meclisi üyelikleri ile Belediye meclisi üyelikleri siyasette ve siyasi partilerde ne anlam taşıyorsa, Ticaret ve Sanayi Odasında da meclis üyeliği görevi aynı anlam ve mana taşıyor.

Bu yüzden, BTSO meclisine girebilmek öyle kolay lokma değil.

Önce, komite seçimlerini kazanmak gerekiyor.

Sonra, komitenin kendi arasında yapacağı, komite başkanı, başkanvekili ve meclis üyeliği seçimlerini kazanmak gerekiyor.

Yani, meclis koltuğunda oturmak, pat diye olacak iş değil. Bir kez seçime katılmak, başarı sağlamak ve kazanmak gerekiyor.

Cumartesi günü işte bu nedenle Bursa iş dünyası ve iş insanları için önemli.

BTSO’ nun seçimleriyle ilgili bazı kritik bilgileri de sizlerle paylaşmak isterim. Bugüne kadar mevcut 63 komiteden 134 tane meclis üyesi görev yaptı. Odanın üye sayısı ise bundan 4 yıl önceki seçimlerde 39 bin civarında idi.

Şimdi durum değişti. Odanın üye sayısı 54 bine geldi. 50 bin barajı aşıldığı içinde komite sayısı 63’den 70’e çıktı. Daha önceleri 63 komitede toplamda 330 kişi görev yapıyordu. Şimdi ise 70 komitede 378 kişi görev yapacak. Tabi, komite sayısı artınca meclis üyesi sayısı da otomatik olarak artmış oluyor. Yeni sistemde meclis üyesi sayısı 134’den 154’e çıkacak.

Bursa’ya, BTSO’ya iş dünyasına ve iş insanlarına hayırlı ve uğurlu olsun.

Tabi, iş seçime gelmişken, birde seçim işi BTSO için olacak iken, kulisler ve kulislerden önce komitelere seçilebilmek için epey bir uğraş ve yarışlarda başladı. Üyeler, nice kodlarına göre kayıtlı oldukları komitelerden seçimleri kazanabilme adına, kapı kapı dolaşıp, kendilerine oy toplamaya başladılar. Geçtiğimiz seçimlerde yaşanılan olaylar ve hatırladığımız kadarıyla bu komite seçimlerinde kıran kırana listeler yarışıyor.

Bazen, aynı mesleği ve aynı iş kolunda faaliyet gösterip, birbirleriyle iş ilişkisi olanlar bile rakip listelere destek verdikleri için birbirleriyle olan ekonomik ve ticari ilişkileri de kesebiliyorlar. Yani, bu komite seçimleri, alalade bir seçim değil, iş, güç ve iktidar mücadelesi için epey güç ve kudret sahibi olabilme adına yapılıyor.

En fazla liste, en fazla üyenin bulunduğu İnşaat, emlak, tekstil, otomotiv komitelerinde yaşanıyor. Bazı komitelerde tek liste ile seçimler, kazasız, belasız atlatılırken, bu komitelerse ise listeler iki ayrı değil, bazen üç, bazen dört bazen ise daha fazla sayıda çıkarılıp, seçmenlerden destek bekleniyor.

Bazı komitelerdeki kıran kırana olan seçimlerde, BTSO yöneticileri bile komiteye seçilmeyi başaramadıkları zamanlar olabiliyor. O konuda ayrı bir meşakat.

Tabi, BTSO için iki önemli makam var. Birisi Meclis başkanlığı. Bu görev için öncelikle seçim yapılıyor.

İkinci makam ise ana kademe yönetimi olan yönetim kurulu başkanlığı.

Odada, 8 yıl önce İlhan Parseker ile İbrahim Burkay arasında kıran kırana geçen ve adete bıçak sırtı gibi kazanıldı denilen seçimlerden sonra, komite seçimleri hariç yönetim için pek fazla rakip çıkmadı. Geçen dönem, dört yıl önceki seçimlerde İbrahim Burkay tek aday olarak katıldı ve seçimlerde yeniden güven tazeleyip görevine devam etti.

Burkay, bu kez aynı göreve üçüncü kez talip.

Burkay, BTSO seçimleri öncesinde iş insanları dernekleri, özü, sözü geçen kişilerle, kurum ve kuruluşlarla görüştü. Onları ziyaret etti. Sonrasında, BTSO yönetimi olarak 8 yılda yaptıklarını anlattı. Bundan böyle yapmayı planladıkları projelerini paylaştı. Tabi, hepsini bir çırpıda paylaşmadı. Vakti, zamanı geldiğinde uygulamaya geçecek projelerde var. Ama, Burkay’ın en büyük projesi ve Bursa’nın belki de en büyük projesi TEKNOSAB oldu. Oluyor.

Bugün itibariyle komite seçimleri yapılacak ve oda yönetimine talip olanlar, meclis üyeleri belli olduktan sonra bu istemlerini açıklayacaklar. Zaten, uygulama ve temayüller böyle oluyor. Mevcut Başkan İbrahim Burkay ve ekibi, yeni dönem içinde göreve talip olduklarını zaten hem hareketleri hem de söylemleriyle açık seçik gösteriyorlar.

Hayırlı ve uğurlu olsun. Gördüğümüz ve izlediğimiz kadarıyla Burkay ve ekibi bu işi hem çok iyi yapıyorlar hem de Bursa adına pek çok kazanıma imza atıyorlar. İşi ehline vermek ehlil olanlarla da iş yapmak her zaman kazandırır.

Bakalım, cumartesi günkü komite seçimlerinde kim gülecek, kim üzülecek?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.