Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Bir şey kaldı mı?’

Yazının Giriş Tarihi: 08.11.2022 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.11.2022 00:06

Rahmetli Turgut Özal’ın açtığı ‘liberal ekonomik düzen’  kapısını ardına kadar aralayan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetleri, 2002-2022 yılları arasında ‘özelleştirme’ adı altında devlet kuruluşlarını, yerli ya da yabancı ‘özel şirket veya kişilere’ sattı, satmaya devam ediyor…

Laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olan 99 yıllık Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan eşit yurttaşlarının kanı pahasına sahip olduğu hemen her şey 20 yılda el değiştirince, ana muhalefet partisi CHP’nin Bursa milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan olan bitenleri resmi ağızdan doğrulatmak istedi…

Soru önergesi verdi.

Muhatap; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay…  

Yüksel Özkan soru önergesi ile ilgili olarak şunları söyledi; “Cumhuriyet’in ilanından sonra ‘her fabrika bir kaledir’ vizyonuyla Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde gerçekleşen kalkınma hamleleri ile inşa edilen şeker, demir, kâğıt, çay, fındık, elektrik ve taş kömürü gibi üretim fabrikalarının tamamına yakını AKP iktidarı süresince satılmıştır.”

Kanser olarak yaşamını yitiren Kemal Unakıtan’ın ‘Babalar gibi satarız” sözünü de hatırlatan Özkan; “Şu an devlete ait ya da devletin ortak olduğu kurum sayısı yok denecek kadar azalmıştır. Bu konuda net yanıtlar bekliyorum” dedi.

Yüksel Özkan şöyle devam etti; “Cumhuriyetin birikimleri yerli ve milli ne kadar kamu kuruluşu varsa elden çıkarıldı. Tank Palet Fabrikası başta olmak üzere, Şeker Fabrikaları, Tekel, Linyit İşletmeleri, Murgul Bakır, Ereğli Demir Çelik, Eti Maden, Petkim, Türk Telekom, Tüpraş ve Seka Kağıt gibi Türkiye’nin en büyük şirketlerini, fabrikalarını, otellerini, limanlarını, enerji üretim tesislerini, elektrik ile doğalgaz dağıtım şebekelerini ve arazilerini yerli veya yabancı özel şirketlere neredeyse bedavaya verdiler” dedi.

Milletvekili Özkan, özelleştirme gelirlerinin nerelere harcandığını da öğrenmek istiyor… Yeri gelmişken hemen söyleyeyim; Bence hepimiz öğrenmek istiyoruz…

99 yıl boyunca elde edilen kazanımların birer birer elden çıkarılmasına karşı defans geliştiren Yüksel Özkan; “Satarken gelinen noktada, Merkez Bankası’nın 30 Eylül 2022 tarihi itibarıyla brüt rezervleri 107,1 milyar dolar, net rezervleri 9,5 milyar dolar olmakla birlikte swaplar hariç net rezervler eksi 59,2 milyar dolar. Özelleştirmeden gelen gelirlerin nerelere ve ne kadar harcandığını bilmek hakkımız” diye konuştu…

Yüksel Özkan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ a şu soruları yöneltti;

1-AK Parti iktidarı döneminde Kamu Kurumları’na ait, yıl bazında ne kadar taşınmaz mal özelleştirerek satışa çıkarılmıştır?

2-AK Partinin iktidara geldiği tarihten bugüne kadar özelleştirdiği gayrimenkul sayısı kaçtır?

3-Satılan Kamu Kurumu, kuruluşu ve devlete ait hisselerin gelirlerinden ne kadar gelir elde edilmiştir ve elde edilen gelir nerede harcanmıştır?

4-AKP döneminde Bursa ili ve ilçelerinde özelleştirme kapsamına alınan ve satışa çıkarılan taşınmazlar ne kadardır ve halen özelleştirme programı kapsamında olan kurum ve kuruluşlar hangileridir?

Çeşitli kaynaklara göre; Özelleştirmeden elde edilen gelir, sadece 60 milyar dolar…

Satılan kurum isimleri alt alta yazıldığında A-4 kağıtlarla 3 metrelik fermana dönüşüveriyor… Bir ülkenin 20 yıl gibi kısa bir sürede bu denli kabuk değiştirmesi dünya ekonomi literatürüne girecektir… Hatta tez konusu bile olacaktır…

Şimdi Sayın Fuat Oktay’ın vereceği yanıtı bekleme zamanı…

Tercihleriniz, geleceğinizdir…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.