Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bir Haftadan Geride Kalanlar

Yazının Giriş Tarihi: 01.02.2021 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.02.2021 00:01

Türkiye ve dünya gündemi sürekli bir değişim halinde…

Her gün, her saat hatta her dakika gündem ile  ilgili önemli bilgiler gelir bizlere…

Bu yazıda geçen hafta şehrimizde ülkemizde ve dünyada insanları en çok ilgilendiren gelişmelerden bahsetmek istiyorum.

Öncelikle milyonları ilgilendiren bir zam haberini sizlerle paylaşayım.

İLETİŞİM HİZMETLERİNDEN ALINAN VERGİYE ZAM

İletişim hizmetlerindeki Özel İletişim  Vergisine (ÖİV) zam yapıldı.

Resmi Gazete’de yayınlanan kararla, vergi oranı yüzde 7.5’tan yüzde 10’a yükseltildi. ÖİV, konuşma, mesajlaşma ve internet gibi hizmetler için ödeniyor.

15 ŞUBAT’TA OKULAR AÇIKLACAK MI?

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs mücadelesi devam ediyor. Tüm insanlığı etkileyen bu salgından en çok etkilenen bir kesim var ki o da eğitimdir.

2020’nin mart sonlarında eğitim öğretime ara verilmişti.  Daha sonra her ne kadar kademe kademe eğitime devam kararı verildiyse de artan vakalardan dolayı yeniden uzaktan eğitim sistemine geçildi

Bugünlerde yarı yıl tatilinde olan öğrencilerin ve velilerin gözü kulağı 15 Şubat’ta yüz yüze eğitime geçilip geçilmeyeceği.

Türkiye bu günlerde bu konuyu tartışıyor.Bilim insanlarının bu konudaki düşünceleri doğrultusunda bir karara varılacağı kesin.

Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu konunun sorulması üzerine bilim kurulunun önerisini işaret etmişti.

Aşılamanın devam ettiği süreçte uzmanlar okulların ikinci doz aşıdan sonra düşünülmesi gerektiği görüşü ağır basıyor.

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, okulların açılması veya diğer kısıtlamalar ile ilgili kararları değerlendirmek için erken olduğunu ifade ederek, ikinci doz aşılar yapıldıktan sonra okulların açılmasının daha doğru olacağını belirtti.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul da tedbirlerinin devam etmesi gerektiğini belirterek, “Birkaç gündür olguların artış eğiliminde de olduğu düşünüldüğünde 15 Şubat biraz zor gibi görünüyor” dedi.

Bu bilgiler dışında yine uzmanların çoğu bu yönde görüş belirtiyor. Hepsinin ortak görüşü; okulların mart ortalarında açılması daha doğru bir karar olacağı yönünde…

FAHİŞ FİYAT DENETİMLERİ FAYDA SAĞLAR MI?

Son dönemde girdi maliyetlerindeki artış bahanesiyle fahiş zam yapan firmalara karşı hem devlet hem de vatandaş topyekun bir mücadeleye girişti. Genelde ilgili bakanlıklar yerelde de belediyeler bu denetimleri aralıksız sürdüryor.

Yaşadığımız şehir Bursa’ya baktığımızda aynı durumun kentimizde de sürdüğünü görmekteyiz. Bursa’da vatandaş mağdurunu önlemek için başta Büyükşehir olmak üzere ilçe belediyeleri zabıta ekipleri kentte faaliyet gösteren yerlere denetimlerini sıklaştırdı. Edindiğimiz bilgilere göre; Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Kestel ve Gürsu ilçelerinde bir hafta içerisinde toplam 123 markette denetim gerçekleştirildi. Denetimlerde kamuoyunda özellikle fahiş fiyat artışı olduğu öne sürülen toplamda 1036 ürün tek tek incelendi. Denetimleri 17 ilçeyi kapsayacak şekilde genişletecek olan zabıta ekipleri, vatandaşların bir mağduriyet yaşamamaları için çalışmalar devam edecek.

Bu çalışmalar ne kadar fayda getirecek işte orası da şuan belirsiz. Fiyatlar cep yakmaya devam ediyor.

AŞILAMA REHAVETE Mİ DÖNÜŞÜYOR?

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında 14 Ocak’ta başlatılan aşı uygulamasında, Türkiye’de aşı yaptıran kişi sayısı 1 buçuk milyon kişiyi geçerken, bu sayı Bursa’da 50 bin kişiyi geçmiş durumda.

Son günlerde bazı iddialar da gündemdeki yerini alıyor.  Söz konusu mesele, aşılamanın başlanmasıyla birlikte insanların rehavete kapıldığı görülüyor. Bu durum uzmanların ve yetkililerin gözünden de kaçmayan bir gerçek…

Bu konu üzerine Bursa İl Sağlık Müdürü Fevzi Yavuzyılmaz da aşılama çalışmasında oluşabilecek rehavet karşı önemli bir uyarı yaptı.

Dr. Yavuzyılmaz; alınan tedbirler sayesinde Bursa’da vaka sayılarında önemli oranda bir düşüş yaşandığını belirterek, toplumun büyük bir kısmı aşılanana kadar maske, mesafe ve temizlik kurallarından taviz verilmemesi gerektiğini belirtti.

ÇARŞIBAŞI PROJESİ GÖRÜCÜDE

Bursa’da geçtiğimiz haftanın en önemli gündem konularından biri de ‘Çarşıbaşı Projesi’nin jüri heyeti karşına çıkmasıydı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin vizyon çalışmalarından biri olan ‘Hanlar Bölgesi ve Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi’ yarışmasına katılan 35 proje, uzman isimlerden oluşan jüri üyeleri tarafından değerlendirilmeye başlandı.

35 projenin öncellikle bireysel daha sonra toplu değerlendirmeye alınacak heyet Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde çalışmalarını titizlikle yürütüyor.

Jüri heyetini ziyaret eden Başkan Aktaş, bu projede meselenin sadece alanı boşaltmaktan ibaret olmadığını, bölgede hayat ve ticaretin olduğunun altını çizdi. Bursa’ya katma değer arttıracak proje turizm anlamında bir hareketlilik kazandıracak.

Jüri değerlendirmesinden sonra uygulamaya alınacak projeler için, Yarışmanın birincisi 150.000 TL, ikincisi 100.000 TL ve üçüncüsü de 80.000 TL ile ödüllendirilecek. Yarışmada 5 ayrı mansiyon için de 60’ar bin TL para ödülü belirlenirken, toplamda 630 bin TL para ödülünün verileceği yarışmada ayrıca olası satın almalar için de 70 bin TL’lik kaynak ayrıldı.

Genelde ve yerelde derlediğimiz önemli başlıkları sizlerle paylaşmaya devam etmek ümidiyle sağlıkla kalın!

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.