Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bir garip ödüllü anket!

Yazının Giriş Tarihi: 12.10.2021 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.10.2021 00:02

Siyasetle uğraşan pek çok kişi bugünlerde anketlerle ilgili gelişmeleri pür dikkat takip ediyor. Hangi parti önde, hangi ittifak önde? Kim kiminle dans ediyor? Bugün seçim olsa netice ne olacak? Vb sorulara cevap aranıyor.

Anket meselesi ülkemizde 1982 yılından itibaren kamuoyunun dikkatlerini çekmeye başladı. O dönemde, 1980 ihtilali olmuş, atama ile göreve getirilen Danışma Meclisi yeni bir Anayasa hazırlamış ve bu anayasanın kabul edilmesiyle 1982 Anayasası günlük hayatımıza katılmıştı. Sonrasında ise askeri darbe rejim kalıntılarından kurtulmanın tek çaresi yapılması planlanan seçimde. Seçim öncesinde 1982 yılında siyasi partilerin kurulmasına izin verildi. Ama, partiler hayatımıza 1983 yılında katıldı.

Yeni bir siyasi kapının açılması beklenirken, bazı partiler, özellikle Anavatan Partisi Amerikanvari seçim propagandası uygulamakla dikkat çekti.

Kamuoyu araştırmaları anketler, bir biri ardına açıklanır oldu.

Pek çok kişinin beklentisi, askeri darbe rejiminin güdümünde kurulduğu algıyı yayılan Horoz Partisinin (Partinin amblemi horoz olduğu için böyle tanındı) iktidar olacağı idi.

Ama olmadı. Yine askeri cuntanın Başbakan yardımcısı yaptığı Turgut Özal’ın liderliğinde kurulan Anavatan Partisi seçimleri kazandı. Tek başına iktidara geldi. Partinin siyasi ömrü pek beklenen kadar uzun olmasa bile iktidarı 8 yıl sürdü. Bu partinin kazandırdığı ise anket konularının oluşturulması ve kamuoyu araştırmaları yapılması işlemi, Türk siyasi tarihinde kalıcı oldu.

Bugünlerde benim bu yazıyı yazmama yol açan olay ise, sosyal medya kanallarında Anket Araştırma Merkezi başlığı ile yayılan bir anket oldu.

Sponsorlu bir anket, Piri Medya AŞ ile anlaşmalı yapıldığı yazılıyor. Yani, sosyal medya uygulama şirketlerine para verilip bu anketin yayınlanması sağlanmış.

Soru şu; “Bugün seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?”

Linki tıkladığınızda ise karşınıza Bursa çıkıyor. Ama, belli bir odaktan yönlendirilmiş bir anket formu gibi işlemle karşılaşıyorsunuz.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adayların isimleri sıralanmış. CHP İl Başkanı İsmet Karaca, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Milletvekili Erkan Aydın, Mustafa Bozbey, İYİ Parti il başkanı Selçuk Türkoğlu ve Milletvekili İsmail Tatlıoğlu.

Birde, Bursa’da Belediye hizmetleri sorulmuş. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kime oy verdiği sorulmuş.

Karşımıza çıkan anketlerde bu gibi sorulara alıştık. Soruların soruluş şekli ve verilmesi beklenen cevap şıkları ise olumsuzdan olumluya doğru sıralınmış. İşte bu sıra alışık olmadığımız bir anket düzeni.

Buradan bakıldığında, Millet İttifakı adına hazırlanmış bir anket gibi gözüküyor. Ama, iyice bakıldığında, “bu işin altında başka bir iş var!” düşüncesine sahip olabilecek yazılımlar mevcut.

Şimdiye kadar yüz yüze yapılan anketler hariç, internet ortamında, sosyal medya arıcılığıyla yapılan anketlerde sorulmamış, sorulmayan, sorulması bana göre mümkün olmayan, kişisel verilerle ilgili özel bilgiler toplanıyor.

Sözde, ankete katılanlara ödül verilecekmiş.

Neler mi toplanıyor?

İkamet, adres bilgileri.

e-posta bilgileri.

Cep telefonu bilgileri.

Daha önce hangi partiye oy verdiği, şimdi hangi partiye oy vereceği yolundaki bilgileri hatırlatmamda da fayda var.

Bu işleri biraz bilenlerin deyimi ile tam bir insan fişleme sanatı icra ediliyor iddiası var bu anket düzeneği içinde.

Düşünün bir kez. Bursa’nın çeşitli ilçeleri, kasabaları, sokaklarındaki seçmenler, sırf ankete katıldıkları için kendilerine hediye, ödül verileceği düşüncesiyle internet ortamında Kişisel Verilerini paylaşmaya zorlanıyor. İnternet ortamında Google hazretlerine bu kelimeyi yazdığınızda bazı medya kuruluşları çıkıyor. Ama, direkt Piri Medya adına açılmış Web sitesi yok. Yada varda ben bulamadım. Ama, bu işin internet uzmanları olan arkadaşlarıma da araştırmasını yaptırdım. Sadece İstanbul Maltepe Mahallesi Zeytinburnu Topkapı gibi adresler çıktı karşımıza.

Belki de bu şirket fiiliyatta vardır. Birileriyle anlaşıp böyle bir anket yapmaya başlamıştır. İşin ticari veya siyasi boyutu beni pek ilgilendirmiyor. Beni ilgilendiren tarafı, şimdiye kadar hiçbir anket şirketinin, firmasının, yapımcısının uygulamadığı ankete katılanlara, kişisel verileri yazmaları halinde ödül verileceğinin söylenmesi.

Toplanan bu bilgiler ne olacak?

Kim, nasıl ve neden böyle bir bilgi toplattırma ihtiyacı duyabilir?

Ülkemize şöyle bir dikkat edildiğinde, hemen her gün bazı firmaların, şirketlerin anket açıkladıkları malum. Bu anketlerinde ideolojik görüşler doğrultusunda yayın yapan medya kuruluşlarında sabahtan akşama kadar yayınlanıp durduğunu, pek çok sosyal medya ortamında da baş köşelerde yaygınlaştırıldığını görebiliyoruz. Ama, bu anketlerden hiç birisi, “soruları cevaplayın, size ödül vereceğiz” diye insanların kişisel verilerini toplayıp arşivlemiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.