Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bir doların sırrı!

Yazının Giriş Tarihi: 22.07.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.07.2019 00:00

Ülkemizin birlik ve beraberliğine, demokrasiye darbe girişiminde bulunulan 15 Temmuz tarihini geçen hafta tekrar hatırladık. Olayları hatırladık. 2016 senesinin o sıcak yaz gününde, İstanbul Boğaz Köprüsü üzerinde başlatılıp, ülke geneline yayılmak istenilen o kalkışmaları bir kez daha hatırladık.

Askeri birliklerden çalınan devletin malı olan tanklarla, toplarla, helikopterlerle, uçaklarla halkın ve milletin üzerine açılan ateşler sonucunda şehit olanları, yaralananları, gazilerimizi, olaylarda, tankların altına yatıp darbeyi bastırmaya çalışan kahramanları bir kez daha hatırladık.

15 Temmuz olayı, ülkemizde gerçekten milletin yazdığı bir kahramanlık destanıdır. Nitekim, dünyanın pek çok ülkesinde, 15 Temmuz 2016 tarihinde ülkemizde yaşanılan bu darbe girişi ve darbenin püskürtülmesi olayları, “halkın zaferi” başlığı ile yazıldı.

Bu zafer kolay kazanılmadı.

Şimdi, 15 Temmuz sonrasında, güvenlik güçlerinin başlattığı operasyonlar, operasyonlar neticesinde örgütün çözülmeye başlaması ve devletin en ince kırcal damarlarına kadar giren örgüt militanlarının ele geçirilip, deşifre edilmesine yol açan bir doların başlangıç olayını sizlere anlatmak istedim. Bursa’nın eski Emniyet Müdürlerinden olan ve halen İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Daire Başkanlığı görevini sürdüren Osman Ak’ın, dikkati sayesinde bu bir dolarların şifresi çözülmüş.

Olayın özeti şöyle;

15 Temmuz darbe girişiminin ülke genelinde FETÖ üyelerine yönelik operasyonlar, dönemin Zonguldak Emniyet Müdürü Osman Ak’ın dikkati sayesinde yeni bir boyut kazandı. FETÖ' nün emniyet içindeki yapılanması ile ilgili 1998 yılında hazırladığı raporla ve FETÖ'ye yönelik ilk olarak 'Haşhaşi' benzetmesini yapmasıyla hatırladığımız Osman Ak müdürümüz, operasyonlar sırasında Zonguldak’ta görevli Kurmay Albay Kamil G., iki hakim, esnaf, muhasebeci ve polislerin üzerinde ve evlerinde 1 dolarlık banknotlar bulununca, bu konunun iyice araştırılmasını istiyor. Ve, olayı bizzat kendisi incelemeye başlıyor.  O dönemlerde gözaltına alınan ve Örgüt için önemli olduğundan şüphelenilen bazı isimlerin üzerinde seri numarası 'F' ile başlayan 1 dolar, diğer şüphelilerde de 'J' ve 'C' seri numaralı 1 dolarlık banknot bulunduktan sonra 1 dolarlık banknotlar yapılan soruşturmalara yeni bir boyut kazandırıyor. Çünkü, bu dolarlar, örgüt içinde şifre olarak kullanıyormuş.

Osman Müdürün, bu dikkati sayesinde, Terör örgütünün elebaşı Fetullah Gülen tarafından gönderildiği değerlendirilen paraların, seri numarasındaki harfe göre örgüt içerisindeki hiyerarşide şifre amaçlı kullanıldığına yönelik tespitler yapıldı. 'F' ile başlayan seri numaralı dolarları alan kişilerin imam mertebesine çıktığını gösterdiği konusunda tespitler yapıldı.

26 Ekim 2016'ya kadar Zonguldak'ta görevli olan Osman Ak, soruşturma raporunu Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderip, ortaya çıkan yeni bulgulara dikkat çekmiş. Genel Müdürlük, bu konuyu, il emniyet müdürlüklerine de yazı göndererek 1 dolarların örgüt mensupları arasında şifre, mesajlaşma, örgüt içindeki hiyerarşideki durumu gösterdiği, bu minvalde aramalarda 1 doların bulunup bulunmadığı konusu ile ilgili bilgi ve belgelerin Cumhuriyet Başsavcılıkları'na iletilmesi, elde edilen bilgileri Terörle Mücadele Daire Başkanlığı ile paylaşılmasını sağlamış.

Bu soruşturmanın ve gelişmelerin ardından 1 dolarların örgüt içinde önemli bir yeri olduğu ortaya çıkarılmış. Ülke genelinde yapılan operasyonlarda da bir dolar, pek çok şüphelinin üzerinde çıkmış. O dönemlerde Bursa’da görev yapan FETÖ şüphelisi Vali Şahabettin Harput dahil, bir dolarlık banknotlar ele geçirilmişti.

2016 yılında Adana Emniyet Müdürü olarak görev yaparken yaşanılan olaylarla ilgili olarak 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nda dinlenen Osman Ak, FETÖ operasyonlarında 1 doları ilk kez kendilerinin bulduğunu anlattı. Ak, 1 doların şifre olduğunu değerlendirdiklerini belirterek şunları söylemişti:

"Sıkıyönetim komutanları listesinde bizim, Jandarma Eğitim Tugayı'nın Kurmay Başkanı da sıkıyönetim komutanı olarak gösterilmiş. Onun, ertesi gün savcılık talimatıyla gözaltına alındığında bürosunda yapılan aramada şifreli bir çanta ve çanta savcı nezaretinde açıldığında bir tane mühürlü zarf, içerisinde çok ciddiyetle katlanmış kağıt ve kağıdın arasında tek bir tane 1 dolar çıktı. İlgimizi çekti. Yani, '1 doları bu kadar itinayla nasıl saklar?' düşüncesini araştırmaya başladık. Bunun üzerine daha sonra ByLock bulunan ve ilişkilerini bildiğimiz terörle mücadele şube müdürüne 'Bir araştırın' diye talimat verdim. Olayı, ülke genelindeki bütün Polis teşkilatlarına bildirerek,  'Biz bu şekilde 1 dolar bulduk, sizde de benzer şekilde, böyle ele geçenlerde bir şey var mı?' dedik. Aynı anda, bunu yaparken gözaltına aldığımız hakimlerin ikisinin cüzdanlarının ilgili bölümünde itinayla gizlenmiş 1'er dolar bulduk. Daha da ilgimizi çekti. Kocaeli’de yapılan eş zamanlı operasyonlarda da bir dolar elde edildi. Doğu'da iki ilimizden de böyle 1'er dolar bulunduğuna dair bilgi geldi. O ara araştırırken aklımıza şu geldi: Videolarda 'fetöş' bayramda çocuklara para dağıtıyor ya 1'er dolar, kıymetli. 'Bunun bir anlamı var' dedik. 1 doların bir şifre olduğunu orada değerlendirdik ve Türkiye genelinde zaten o gün tahminini yaptık ve ondan sonra 1 dolar ön plana çıktı. Her tarafta 1 dolarlar bulunmaya başladı."

Osman Ak müdürün, FETÖ olayları ve 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili olarak devletin elindeki ve arşivlerindeki ifadesi bu.

Sözün özü şu; bir kişinin soruşturma esnasında elde edilen delillere yönelik olarak küçük bir dikkati ve belirlemesi, FETÖ terör örgütünün çözülmesine büyük katkı sağladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.