Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Beyaz Hayaller

Yazının Giriş Tarihi: 01.12.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.12.2019 00:01

Her genç kız, yetişkin olduktan sonra o beyaz gelinliği giymek ister. Tıpkı her genç erkeğin askere gidip o şanlı ordunun üniformasını giymek istemesi gibi.

Toplumda öyle bireyler var ki, zamanı geldiğinde o gelinliği giyemiyor, askere gidip o üniformayı sırtına geçiremiyor, o sevinci gururu yaşayamıyor, tadamıyor.

Engelli kardeşlerimizden bahsediyoruz. Maalesef çoğu genç kardeşimiz “özel” durumları itibariyle bu heyecanı yaşayamıyor.

Ama toplumda öyle “iyi” insanlar var ki, sizin bizim düşünmediğimiz bu gerçekliliği kendilerine dert edinmiş, bu engelli kardeşlerimizi hayallerine kavuşturmak için mücadele ediyor.  ENKADER de bunlardan biri. Tam ismi Engelli Kadınlar Derneği.

Önceki gün bu derneğin etkinliklerinden birine  tanıklık ettim. “ 5.Beyaz Hayaller” projesi. Tam 4 aylık bir uğraşın, planın, projenin final gününü bu insanlarla birlikte geçirme şansına sahip oldum.

Birinci yıl, hadi üç beş engelli kızımızın gönlü olsun diye başlanan, sonrasında gelen talep yoğunluğu nedeniyle ikincisi yapılan, her yıl bu son olsun denilerek 5.sine gelinen ve bugüne kadar toplamda 57 kadının hayalinin gerçekleştirildiği, Beyaz Hayaller Projesini baştan sonuna kadar takip ettim.

Kendi işleri güçleri, evleri-barkları, eşleri-çoluk -çocukları olduğu halde  8 koca yürekli kadın, onca işlerinin güçlerinin arasında zaman ayırmış, bir araya gelmiş, kafa kafaya vermiş, engelli kadınlarımıza gelinlik giydirmek, sembolikte olsa onlara bu eşsiz anı yaşatmak için kolları sıvamış, temsili bir düğün kurgulamışlar.

GERÇEK BİR DÜĞÜN KURGUSU

Tıpkı gerçek bir düğün organizasyonunda olduğu gibi, 4’ü ortopedik, biri görme engelli, 7’sı down sendromlu, biride otizmli 13 engelli kadınımız sabah kuaförlere bırakıldı. Önceden planlanmış sponsor kuaförler;  hiçbir ücret talep etmeden bu kızlarımızın saç ve makyajını yaptı. Vos Garage 16 derneği üyelerinin de 5 woswos aracıyla katıldığı, toplam 13 yardımsever,şahsi araçlarıyla yine daha önceden anlaşılmış  çiçekçiye giderek ücretsiz olarak araçlarını süslettiler, gelin arabalarını hazır hale getirdiler.

Kuaförde işleri biten hanımlar, Gelinlik Giyim Mağazalarından ücretsiz olarak alınan ve düğün bitiminde, tekrar geri iade edilmeden engelli kadınlarımızda hatıra olarak kalması sağlanan gelinliklerini giyerek, kapıya gelen gelin araçlarına binerek kornalar eşliğinde Merinos Parkta, kendilerini bekleyen damat adaylarıyla buluşmaya gittiler. Damatlar da sıradan damatlar değildi öyle. Türkiye Gönüllü Gençler Derneğinin üyeleri bu gecede gelinlerimize damat olmak için hazır bulunuyorlardı. Birer ikişer Merinos Göl’de buluşan gelinlerimiz eşleştikleri damat adaylarıyla orada kaynaşıp, fotoğraf çektirdiler. Hatta getirtilen davul zurna eşliğinde düğün salonuna gitmeden önce, küçük bir eğlence de tertip edildi açık havada. Sonrasında Merinostan konvoy şeklinde peşi peşine ayrılan 13 çiftimiz, kornalar, davullar, zurnalar eşliğinde,  Osmangazi Belediyesinin bu kardeşlerimiz için tahsis ettiği Emek Çok Amaçlı Düğün Salonuna geldiler.

Sonrası malum, her düğün salonunda olan şeyler. Kınalar yakıldı, önce hüzünlenildi, sonrasında bu tür sosyal projelerde gönüllü olarak sahne alan Bursalı sanatçı Sadullah Öztürk’ün birbirinden güzel şarkılarıyla temsili gelin ve damatlar eğlendirildi, halaylar çekildi, çiftetelliler oynandı, pastalar kesildi. Her şey gerçek bir düğünün birebir aynısı gibiydi. Engelli kadınlarımız ve aileleri o kadar mutluydular ki gülüyor eğleniyor, kimi zamanda gözlerinden mutluluk gözyaşları süzülüyordu.

ÇOK GÜZEL HAREKETLER BUNLAR

13 engelli kadının beyaz hayalini gerçeğe dönüştürerek onlara yaşamları boyunca güzel bir anı bırakan ENKADER’in değerli başkanı Canan Aykanat, yönetim kurulunda yer alan STK’lardan sorumlu başkan yardımcısı Ferit Dönmez, Basın ve İletişimden sorumlu başkan yardımcısı Olcay Mercan, Sosyal İşlerden sorumlu başkan yardımcısı Emine Atasoy, Yönetim Kurulu başkan yardımcısı Tuba Arda, dernek genel sekreteri Arzu Çorköy hanımefendiler iyiki varsınız, iyiki aramızdasınız. Bu dünyada sizin gibi iyi kalpli insanlara çok ihtiyaç var.

Ve bu sütunlardan  gönüllülere sesleniyorum, bu derneğin faaliyetlerine kayıtsız kalmayın, maddi ve manevi desteklerinizle bu ve benzeri gönüllülük hareketlerine destek vererek onlara yalnız olmadıklarını hissettirin.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.