Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

( BES ) Bireysel Emeklilik Sisteminde, gençlere teşvik

Yazının Giriş Tarihi: 10.11.2019 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.11.2019 00:03

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı 2020 yılı programına göre, gelecek yıl tasarrufları artırmak için bireysel emeklilik sistemi gözden geçirilecek.
2. Emeklilik, Tamamlayıcı Emekliliğe yönelik ve uzun vadeli tasarrufları artırmak amacıyla oluşturulan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), katılımcı sayısını arttırmak ve sistemde kalış süresini uzatmaya yönelik çalışmalar kapsamında gelişimini sürdürüyor.

Şu an ülkemizde 2 çalışandan kesilen SGK primi ile bir emekli Finanse edilmektedir Bu tam anlamıyla da yeterli olmamakta devlet de sosyal güvenlik sisteminde oluşan açığı kapatmak için devamlı sistemi fonlamaktadır. Doğum oranlarının azalması yaşlanan nüfus nedeniyle yapılan hesaplamalarda Önümüzdeki 20-25 yıl içerisinde 1.8 çalışan bir emekliliği 50 yıl içerisinde ise 1.2 çalışan bir emekliliği finanse edecek görülmektedir.
Yani Neredeyse 1 çalışandan kesilen SGK primi ile bir emeklinin maaşı sağlık masrafları ve tüm giderleri karşılanacak noktasına gelineceği görülmektedir bu Neredeyse imkansızdır.
Birçok önlem alınması gerekiyor Bunun başında emeklilik yaşının uzatılması, emekli maaşının düşürülmesi, işveren SGK prim paylarının arttırılması, emeklinin katılımı katkı paylarının artması gibi sıkıntılı işlemleri de peşinde getirecektir.
Bunun olmaması için ikinci emeklilik tamamlayıcı emeklilik sistemini destekleyen Bireysel emeklilik sistemi getirilmiş teşvik edilmektedir. Bu teşviklerin kapsamı genişletilerek iyileştirmeler yapılarak düzenlenmektedir.

GENÇLERE FARKLI TEŞVİK

Mevcut sistemde bireysel emeklilik için ödediğiniz aylık katkı tutarlarına Ayrıca aylık %25 devlet desteği devam ediyor Örneğin Ödemiş olduğunuz aylık her 100 liraya devlette 25 TL katkı sağlamaktadır bunun yanında çok önemli vergi teşvikleri ve muafiyetleri de bulunan sistem önemli tasarruf, emeklilik sistemi olmaya devam ediyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Emeklilik Gözetim Merkezi, Türkiye Sigorta Birliği'nce Genç kesime ek destek ile Gençlere uzun dönemli tasarrufları cazip hale getirecek şekilde, bireysel emeklilik sistemindeki (BES) devlet destekleri yaşa göre farklılaştırılacak. Gençlere diğer katılımcılardan farklı olarak verilecek devlet katkısı teşviki için ilave kaynak belirlenecek Mevzuat taslakları hazırlanacak.

ZORUNLU BES
Devletin bireysel emeklilik sistemine getirdiği gelişmesini istediği yaklaşımlardan biri de her çalışanın zorunlu olarak bireysel emeklilik sistemini girmeseydi ancak sisteme girenlerin yaklaşık %70 iki ay sonra sistemden çıkıyordu. Bunun önemli sebebi sigorta acentesinin zorunda emeklilikte sistem dışında bırakılması ve katılımcıya doğru şekilde sistemin anlatılmaması iyi hizmet verilmemesidir. Devlet ayrıca BES katılımcılarının sistemden çıkış nedenleri de araştırılacak.

Yurt dışı yerleşik Türk vatandaşlarına yönelik Dövizli BES uygulamasına geçilecek. Yurtdışında yaşayan vatandaş aylık ödemeleri döviz cinsinden yapabilecekler

Sistemden çıkmadan birikimlerin bir kısmını çekme olanağı tanınacak

BES katılımcılarının kısa vadeli nakit ihtiyaçları nedeniyle sistemden çıkışlarının önlenmesi amacıyla sağlık, evlilik, eğitim, mülk sahibi olma gibi ihtiyaçlar nedeniyle bireylere sistemden çıkmadan birikimlerinin bir kısmını çekme olanağı tanınacak. Bunun için anket çalışması ile çıkış nedenleri araştırılacak, kısmi çekiş veya ilgili nakit ihtiyacını sistemden çıkışa gerek duymadan sağlayabilecek yöntemlere ve kriterlerine karar verilecek.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi hayata geçirilecek

Bireysel emeklilikteki otomatik katılım sistemi, sistemde kalış süresi ve fon tutarını artıracak şekilde yeniden düzenlenerek tamamlayıcı emeklilik sistemine dönüştürülecek. Bu kapsamda sosyal tarafların mutabakatı ile Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) hayata geçirilecek. Bu önemli bir gelişme Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Devlet Emeklilik Sisteminden kademeli olarak çıkıp Ozel Emekliliğe doğru geçışin de adımları atılmış olunuyor.

Sektör, iş kolu veya meslek esaslı tamamlayıcı emeklilik kurumlarının iyi uygulama örnekleri doğrultusunda geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması sağlanacak. Buna göre, gelecek süreçte gerekli mevzuat düzenlemelerine yol göstermek üzere meslek esaslı tamamlayıcı emekliliğin geliştirilmesine yönelik uygulama alternatifleri ortaya konulacak.   / İSAD Onursal Başkanı Turusan Bağcı 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.