Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bayram bitti, gerçeklerle yüzleşme

Yazının Giriş Tarihi: 16.08.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.08.2019 00:01

Bizim ülkemiz tatil ülkesi. 365 günün 122 günü tatil yapan hangi ülke var? Bu soruya cevap verebilecek birileri varsa gelsin, cevap versin. Açıklama bekliyoruz fakat herhangi bir açıklama gelmeyeceği kesin.

Çünkü dünya ekonomisi iş, üretim ve planlama ile gelişiyor. Bizim ülkemizde ise özellikle üretim yapan pek çok tesis, fabrika dededen, atatan kalma yöntemle işletmeye devam ediyor. Sanayi planlaması varmış gibi gözükse de etrafımıza şöyle bir baktığımızda öylesine bir planlama olmadığını görmek mümkün.

Aile şirketlerinde veya özellikle insanların kendileri üretip kendilerinin satış ve pazarlama yaptıkları işletmelerde bile üretim belli günlerde duruyor.

Bakalım, ülkemizdeki tatil süreçlerine. Cumartesi ve Pazar günleri tatil yapıyoruz. Bir yılda 52 hafta var. Bu sayısı iki sayısıyla çarptığımızda toplam 104 gün hafta sonu tatili çıkıyor karşımıza.

Sonrasına milli bayramlar. 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 15 Temmuz, 30 Ağustos, 29 Ekim dahil 6 gün tatil. Yeni yıl günü de bir gün tatil. Etti 7 gün. Dini bayramlarımız var Ramazan Bayramı üç gün, Kurban Bayramı dört gün tatil. Bayram geldi mi tatil de gelmiş oluyor. Hafta başı veya hafta sonuna gelen mesai günleri de bazen bayram tatiline ekleniveriyor. Böylelikle, geçtiğimiz Ramazan Bayramında 9 gün tatil oldu. Kurban Bayramı için de aynı beklenti vardı fakat bayram tatili süresi uzatılmadı. Lakin geçtiğimiz yıllarda hem Ramazan hem de Kurban Bayramı süreleri uzatılmıştı.

Neyse, bu sene için toplama baktığımızda 122 gün tatil var. İşte hesap kitap ortada. 122 gün tatil 143 gün mesai. Kamu çalışanları için bu hesap harfiyen uygulanıyor. Birde, bu mesai günlerinde çalışanlar için uygulanan yıllık izinler vs. izin hakları da var.

Bayram tatilinde karşılaştığım bir iş adamı bu hesabı yapıp önümüze koydu. Tabi, bizler bir söz söyleyemedik. Çünkü gerçek hesap. Kamu çalışanları bir yılda bu hesaba göre bir gün çalışıyorlar bir gün dinleniyorlar. Onun içinde gençlerimiz özellikle kamu kurum ve kuruluşlarında işe başlamak istiyorlar. Özel sektör uygulamalarında ise resmi tatil veya özel günlerde mesai ücreti ödeniyor. Çalışan işçiler de bu haklarından faydalanıyor.

Ülkemizdeki iş barışı ve uygulanan sistem bu.

Gelelim ekonomik boyutlara. Bayram öncesinde döviz kurlarında yaz aylarının getirdiği bol üretim ve fiyat düşüklüğü nedeniyle biraz olsun gerileme oldu. Bayram sonrasındaki ilk günde döviz fiyatlarında durağan seyir izlendi.

İşsizlik rakamlarına baktığımızda ise genç işsizlerin durumu gerçekten vicdanları sızlatıyor. Ülkemizin asıl gerçeği bu. İnsanlar okuyup eğitim alıyorlar. Diploma alıyorlar. Erkekler için askerlik durumu söz konusu olsa da kadınlar için böyle bir uygulama olmadığı için iş hayatına yeni ve etkin eleman olarak katılmaları gerekirken KPSS, CV hazırlama, randevulaşma, iş görüşmesi gibi boşa zaman harcıyorlar. Sonra açıklanan işsizlik rakamlarında gençler, özellikle de üniversite mezunlarının durumları gözler önüne seriliyor. Asgari ücretle çalışmaya razı olan üniversite mezunlarının iş bulamayışları ne hazin bir durum değil midir? Gerçeklerle yüzleşme denilen durum işte budur.

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre 1 milyon 21 bin kişi artarak 4 milyon 157 bin kişiye çıktı. İşsizlik oranı 3,1 puan yükselerek yüzde 12,8 oldu.

İşsizlik oranı, mayısta bir önceki aya göre ise 0,2 puan düştü.

Tarım dışı işsizlik oranı 3,4 puanlık artışla yüzde 15 olarak tahmin edildi.

Söz konusu ayda 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 5,5 puan yükselerek yüzde 23,3 oldu. İşsizlik oranı 15-64 yaş grubunda ise 3,2 puan artışla yüzde 13,1 olarak gerçekleşti.

İstihdam oranı

Buna göre, istihdam edilenlerin sayısı, mayısta geçen yılın aynı dönemine kıyasla 869 bin kişi gerileyerek 28 milyon 269 bin kişi, istihdam oranı da 2 puanlık azalışla yüzde 46,1 olarak kayıtlara geçti.

Söz konusu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 307 bin, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 562 bin kişi azaldı. İstihdam edilenlerin yüzde 18,3'ü tarım, yüzde 19,6'sı sanayi, yüzde 5,5'i inşaat, yüzde 56,6'sı hizmetler sektöründe yer aldı.

Mayısta geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,5 puan, inşaatın payı 1,7 puan azalırken, sanayi sektörünün payı 0,1 ve hizmet sektörünün payı 2 puan arttı.

İşte ülkemizin çalışma hayatının 2018 Mayıs ayı ile 2019 Mayıs ayı arasındaki yaşanılan gerçekleri. Bayram bitti, iş başı yapıldı, gerçeklerle karşılaştık.

Yüzleştik…

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.