Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başımız sağ olsun…

Yazının Giriş Tarihi: 08.05.2022 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.05.2022 00:03

Son birkaç yıldır çok zor süreçler yaşadık. Çok fazla değerimizi ardın sıra kaybettik. Hangisine üzüleceğimizi şaşırdık. Öyle bir dönem yaşıyoruz ki; kanser ve benzeri her türlü hastalıktan ölüm, artık sıradanlaştı. Pandemi bize, aldığımız her nefesin ölüm olduğunu hatırlattı. Elbette sadece insan canı kaybetmedik. Her türlü afetler ve felaketler nedeniyle; doğal yaşama dair her türlü canlı ile tabiatı kaybettik. Kısacası; çok değerimizi peş peşe yitirdik.

***

İnsan, toplum olmaksızın bir birey olarak hiçtir. Ailesi, komşuları, çalışma ve özel hayatı ile sosyal bir varlık olan insan; bireyselleştikçe değerini yitirir ve anlamsızlaşır. İnsan; nasıl birey olarak çok fazla değerli değil ise, toplumda insan doğasından koptukça başkalaşır yani bozulur. Bu sebeple, toplumu var eden değerler vardır. Kimine göre ahlaki kimine göre ticari ama hep birbiri içerisinde hayati öneme sahip değerler içinde insan, kaybedilmesi imkansız ve kazanılmaya değer en lüzumlu varlıktır. İnsan yoksa; yaşam anlamsızdır, imkansızdır.

İnsanlar; toplumları, toplumlar ise devletleri meydana getirir. İnanç temelli tüm dogmalar ötesinde var olan gerçeklik, yaşamın kendisidir. Devletlerin oluşturduğu tarihsel çizgide bütünlük ve devamlılık gösteren tüm yapılara medeniyet denir. Medeniyet, bölgesel veya toplumsal tüm değerlerin ortak adıdır diyebiliriz.

***

Anadolu'yu yeni baştan özgür ve bağımsız bir vatan kılan Türkiye’nin dinamiklerini kuvvetlendiren Cumhuriyet, köklü medeniyetlerin ortak yaşam alanı bulduğu temel zemindir. Keskin çizgileri, acımasız kuralları ve binlerce yıllık tarihi öğretileri ile Anadolu; kadim medeniyetlerin ortak yaşam alanıdır.

Böyle değerlendirdiğimizde görmekteyiz ki, Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri; "Harabat ehlini hor görme zâkir / Defineye malik viraneler vardır” diye boşa dememiştir. Anadolu, her ne kadar sürekli harap edilse ve viraneye çevrilmiş olsa bile her daim definelere malik olmayı başarmıştır.

Kadim medeniyetlerin topraklarında kurulan 99 yaşındaki Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en değerli definesi ise; devlet geleneği ve çizgileridir. Belli süreçlerde bozulmalar, aksamalar ve çeşitli sarsıntılar ile sallantılar yaşanıyor olsa bile, gelenek geleceği tesis etmek hususunda her daim kadim sorumluluklara sahip liderleri var etmeyi başarmıştır.

Bugün Türkiye için edilecek en önemli dua; başımız sağ olsun'dur. Devletimizin başı sağ oldukça, devletimiz yüzüncü yılında yeniden doğacaktır. Yeni bir yüzyıl ve yeni bir çağ içine güneş misali yeniden doğan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, kadim medeniyetlerin içerisinde barındırdığı huzurlu ve bereketli günlerin teminatıdır. İşte bu sebeple; daha fazlası için etmemiz gereken tek dua, başımız sağ olsun duasıdır…

Cenabı Allah; başımızı dik, milletimizi birlik, devletimizi dirlik içerisinde var etsin. Amin.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.