Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bana adımla seslen!!

Yazının Giriş Tarihi: 26.09.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.09.2020 00:00

Çocukların gelişim sürecindeki en önemli detaylardan biri çocuklara isimleri ile hitap etmektir. Zaman zaman ebeveynler, sevgi sözcüğü olarak aşkım, bitanem, hayatım gibi kelimeleri söyler ve çocuğun kendini iyi hissedeceğini düşünür. Oysa ki bu sevgi sözcükleri bizlere ve çocuklara farklı durumları çağrıştırır. Bazen bu durum o kadar ileri gidiyorki ‘’anneciğim veya babacığım’’ gibi sanki kendi anne babamıza seslenir gibi hitap ediyoruz.

Çocuklar 4 yaşından itibaren kelimelerin anlamlarının farkına varmaya başlıyor. Çocuğunuzda ‘’bunu yapmalısın anneciğim’’ dediğinizde, “Ben senin annen miyim?” sorusunun mutlaka duyacaksınızdır. Çünkü çocuklar mecazi anlamları, yan anlamları, benzetmeleri pek bilmez, onlar gerçek anlamları ile kelimeleri tanır.

        

Çocuklar buna sadece ebeveynlerinden maruz kalmazlar. Aile çevresinden akrabaları, doğru bir yaklaşım olmasada bazen öğretmenleri çocuklara canım, tatlım, hayatım şeklinde hitaplarda bulunuyor. Bunlar yetişkinler arasındaki sevgi sözcükleridir. Çocuklar büyüdüklerinde bu kelimelerin gerçek anlamlarını fark edeceklerdir. Aşk ve sevgi sözcüklerinin karşı cinsle ilgili olduğunu keşfettiklerinde kavram karmaşası yaşayacaklardır. Bu kelimeler abartı kelimelerdir ve çocuk psikolojisinde olumsuz duygu durumlarına yol açabilir.

        

PEKİ BU DURUMDA DOĞRU HİTAP ŞEKLİ NE OLMALIDIR ?

         Elbette en doğrusu hepimizin bildiği ancak uygulamada sıkıntı yaşadığı gibi çocuklara kendi adlarıyla seslenmektir. ‘’Benim aşkım kitap okumayı çok sever’’ yerine ‘’Efe kitap okumayı çok sever’’ olabilir.  Daha samimi ve sevgi dolu olmasını isterseniz ‘’ Efecim kitap okumayı çok sever.’’ şeklinde kullanabilirsiniz.  Ebeveynler olarak ‘’yavrum, çocuğum, evladım’’ gibi kelimelerle hitap etmenizde hiçbir sakınca yoktur. Hatta onlara karşı gerçek sevgi sözcükleri bunlardır.

         Şunu unutmamalıyız çocuklar kendilerine adlarıyla hitap etmesini severler. Kendilerine ve kişiliklerine saygı duyulduğunu hisseder ve mutlu olurlar. Siz ebeveynler olarak inanıyorum ki çocuklarınız için en iyisini yapmak istersiniz. Çevrenizdekileride bu konuda incitmeden uyarmak yararlı olacaktır. Çocuklarınıza kimsenin ‘’aşkım, hayatım’’ şeklinde hitap etmesine izin vermeyin. Sizin çocuğunuz o yaşta kimsenin aşkı değildir.    

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.