Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Kurum’un müjdelediği 2023 Bursa’sı (1)

Yazının Giriş Tarihi: 10.11.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.11.2019 00:01

Önceki gün Bursa’da tam anlamıyla Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum rüzgarı esti.

Bursa temasları kapsamında Bursa’ya gelen ve iki saat süren değerlendirme toplantısına katılan Bakan, Bursa için çok çok önemli müjdeler verdi.

Toplantıya kimler katıldı?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş,

Bursa Valisi Yakup Canpolat,

Ak Parti İl Başkanı Ayhan Salman,

Milletvekilleri, Çevre ve Şehircilik Bakan yardımcılarından ikisi, genel müdürleri ve üst düzey bürokratları, ilçe belediye başkanları ve belediye bürokratları da katıldı.

Toplantıda her başkan kendi ilçesiyle ilgili öncelik ve taleplerini iletti, projeler için destek istedi. Birçok konu konuşuldu. Bursa’nın gündeminde olan, Büyükşehir’in gündeminde olan, kamuoyunun gündeminde olan hemen her konu konuşuldu. Özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığının uhdesinde olan konularla ilgili Bakan Kurum bürokratlarına notlar aldırdı, talimatlar yağdırdı.

Değerlendirme toplantısı sonrası Cuma namazını Ulu Cami’de kılan heyet, tarihi belediye binasına geçerek burada bir basın toplantısı düzenledi. İşte bakan Kurum Bursa ile ilgili müjdelerini burada bir bir kamuoyuna açıkladı.

Bakan Kurum’un Bursa İle ilgili müjdelerini üç başlık altında toplayabiliriz aslında.

Hanlar Bölgesi, Millet Kıraathaneleri ve Kentsel dönüşüm.

Bursalıların en çok ilgisini çeken müjdeler şüphesiz Hanlar Bölgesiyle ilgili verdiği müjdelerdi. 

Bursa Osmanlı İmparatorluğunun başkentliğini yapmış kadim bir kent.

Bu kadim başkentin ruhu ve merkezi, Ulucami ve Hanlar bölgesi.

Uzun yıllar Bursa’nın hep gündeminde öncelikli bir konu olmuş, seçilen her belediye başkanının üzerinde kafa yorduğu, az çok bir şeyler yaptığı, her Bursalının ya da Bursa’da yaşayan insanın dolu dolu hatıralarının olduğu, gezdiği, oturduğu, zaman geçirdiği Bursa’nın kalbi olan yerler buralar.

Hanlar Bölgesinin açığa çıkartılması, Bursa’ya ve Bursa turizmine kazandırılması ve gelecek kuşaklara bu mirasın, bu hatıranın bırakılması adına son derce önemli ve heyecan verici bir proje. İşte bu projeye başlanıyor. Hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığının güçlü desteğiyle başlanıyor.

ÇARŞIBAŞI MEYDANI HANLAR BÖLGESİNE NEFES ALDIRACAK

Ulu Cami ve etrafındaki Tarihi Hanlar Bölgesinde tarihi silüeti bozan yapılara ilişkin kamulaştırma süreci başlatılıyor. Tarihi Hanlar Bölgesi’nden başlanarak etaplar halinde, 430 bin metrekarelik meydan oluşturularak, o tarihi kültürel miras olduğu gibi açığa çıkartılacak.

Burada yapılacak projelerden öne çıkanı “Çarşıbaşı Meydan Projesi”  Cemal Nadir caddesinden Atatürk caddesine çıkarken Pirinç handan itibaren başlayan, Çakırhamam’a doğru devam eden, 1960’lı yıllardan sonra yapılaşan,  tarihi hanlar bölgesini ve Ulucami’yi kapatan tescilsiz ve kötü görünümlü çirkin bazı binaların tamamen kamulaştırılarak yıkılması öngörülüyor. Bakırcılar çarşısından itibaren başlayan Kapalıçarşı ve Uzun Çarşı diye devam eden bölgede bulunan çok sayıda hanları kapsayan bu meydan projesiyle Hanlar bölgesi nefes alacak, Ulu Cami’yi gölgeleyen yapılar ortadan kalkacak.  430 bin metrekarelik alan yenilenecek. Restorasyonları yapılıp tarihi hanlar gün yüzüne çıkartılacak. Proje kapsamında, altında otoparkı da olan 20 bin metrekarelik bir meydan oluşturulacak. İpek Han içindeki iyileştirmeler, Ertuğrul Meydan Projesi, Koza Han iç avlu düzenleme ve ışıklandırmaları bu projenin tamamlayıcı unsurları olacak. Bakan Kurum’un açıkladığı sadece bu Çarşıbaşı Meydan Projesi için 150 milyon liralık bir maliyet çıkacağı tahmin ediliyor. Bu projeye 2020 yılının Mart ayı gibi başlanıp, 2021 yılında tamamlanması bekleniyor.

Çarşıbaşı meydan projesi Haşim İşcan Caddesi ve Ulu Cami arasında 430 bin metrekarelik alanın yenilenip restore edileceği, 20 bin metrekarelik devasa bir meydan projesi. Gerçekten çok çok önemli bir rahatlama sağlayacak bölgeye. Bu çalışmayı destekleyecek, başka bir meydan projesi de hemen aşağı bölgede Doğanbey’de gerçekleştirilecek. İller Bankası ve TOKİ’ye ait olan 18 bin metrekarelik bir alana yine altı otopark olan bir meydan kazandırılacak. Şu an bu bölge düzensiz otoparklar olarak değerlendirilmekte. Proje tamamlandığında otopark çözümüyle birlikte bir büyük meydana daha kavuşmuş olacak Bursa. Bakan Kurum’un Bursa için verdiği müjdelerin devamını, yarın bu sayfadan sizlerle paylaşmaya devam edeceğim…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.