Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aylin Önder Cesur'dan sert tepki

Yazının Giriş Tarihi: 04.04.2021 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.04.2021 00:01

Geçtiğimiz günlerde Konya Selçuk üniversitesinin kültür merkezinden Süleyman Demirel isminin silinmesine tepkiler giderek çoğaldı. Demokrat parti genel başkanı Gültekin Uysal ve partililerin sert açıklamaları kamuoyu tarafından görüldü ve desteklendi, konu ile ilgili köşe yazımızdan sonra bizi arayan partililer de tepkilerini ifade ettiler. Bu konuda yıllarca birlikte siyaset yaptığımız eski il yöneticisi ve Milletvekili adayı Azmi Kaya ilk arayandı. Azmi Kaya bu konuda bir hayli kızgındı, Demokrat parti genel merkezinin bu konuda tavrını sorduktan sonra ''Demirel'in manevi kızı ve Doktoru Aylin Önder Cesur ne yaptı? ondan sert bir çıkıp bekliyorum, şu ana kadar bir tepkisi oldu mu.?'' diye sorunca, cevabımızı verdik ve kendisine, Aylin hanımın daha önce benzeri bir durunda en sert tepkiyi veren kimi oldu. Bunu, bu konuda da yine hassasiyetini göstereceğini, şu anda Antalya da parti çalışmalarında olduğunu, yakında gereken açıklamayı mutlaka yapacaktır demiştik.

İyi parti Isparta milletvekili ve merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in son yirmi yılında yanında olan Doktoru Aylin Önder Cesur bizleri yanıltmadı ve beklediğimiz sert tepkiyi sağolsun gösterdi yaptığı açıklamada

''Millet O’na BABA demiş!

Sen kimsin ki milletin yanında Prof. Dr. Metin AKSOY; Konya Selçuk Üniversitesinden Süleyman Demirel’in ismini sileceksin? Taşıdığın unvanı aldığın üniversiteyi O kurdu! O bulunduğu ovaya suyu, elektriği de o getirdi! Sen profesör olmuşsun ama bunları öğrenememişsin! Millet sana bunları öğretir; sen milletin iradesi nedir, öğrenene kadar millete seni ve ayıbını şikâyete devam edeceğim!''  İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur'un açıklaması şu şekilde; Bugün bu toplantıyı yapmamızın nedeni, Konya Selçuk Üniversitesi Yönetimi’nin, üniversitenin kurulmasında imzası ve gelişiminde büyük katkısı olan 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’in adını, Kültür Merkezi’nden kaldırılmasına yönelik kararı hakkında görüşlerimizi kamuoyuna açıklamak ve önerilerimizi sunmaktır.

İlk olarak söylemek isteriz ki; bu karar basit bir isim değişikliği değildir. Biran evvel dönülmesi gereken bir yanlıştır, ayıptır. Tarihe karşı yanlıştır. Eğitim veren bir kurumda verilecek olan insanlık, vicdan, vefa ve tarih bilinci kavramlarını zedeleyici olduğu için yanlıştır. Bu karar Konya Selçuk Üniversitesi kadrolarını rahatsız etmiştir, kamu vicdanını yaralamıştır. Konyalıları üzmüştür. Süleyman Demirel’i sevenleri üzmüştür. Sultan Alparslan tarihimizin, milletimizin çok önemli şahsiyetlerdendir ve adı yaşatılmalıdır ama yapılacak olan bir yeni eser yapıp ona ismi verilmesidir. Soruyoruz; Süleyman Demirel’in ülkemiz için yaptığı hizmetleri yok sayan bu saygısızlığın sebebi nedir? İsmi silinmeye çalışılan kişi, bir ömrü “Daha hür, daha demokrat, daha zengin, daha güçlü ve daha mamur bir Türkiye hedefine” adamış Süleyman Demirel’dir. Süleyman Demirel; demokrasi ve kalkınma kahramanıdır. Cumhuriyet’in 50 senesinde Süleyman Demirel vardır. 10 sene yüksek idarecilik, 12 sene Başbakanlık, 6 hükümete başkanlık, 21 sene muhalefet liderliği, 7 sene Cumhurbaşkanı olarak geçen bir 50 sene, nasıl silinebilir, neden silinmek istenir? Süleyman Demirel’in bir ömre değil, bin ömre sığacak kadar çok hizmetlerle ve eserlerle dolu ömrünü neye adadığını yeni nesillere aktaracak yerde, böyle bir isim değişikliğine gidilmesi, yıllarca tanık olduğumuz pek çok emsali de göz önüne alınca, halkımızın tarihi ile bağlantısını kesmeye yönelik bir girişimin devamı mıdır?

"KONYA SELÇUK ÜNİVERSİTESİ YÖNETİMİNİN ALDIĞI BU KARAR DEĞER BİLMEZLİK VE VEFASIZLIK ÖRNEĞİDİR"

Konya Selçuk Üniversitesi yönetiminin aldığı bu karar ancak art niyetle açıklanabilen, bir değer bilmezlik ve vefasızlık örneğidir. Çünkü Konya Selçuk Üniversitesi, Süleyman Demirel’in Başbakanlığı zamanında kurulmuş, yine üniversitenin büyütülmesi ve kapasitesinin arttırılması Süleyman Demirel’in talimatı ile gerçekleşmiştir. Bu katkıya minnet duyulacağı ve ülkesine bir şey yapmaya heves uyandırsın diye örnek olacağı yerde, isminin silinmesine yönelik bu gafletin yaşanması üzücüdür. Konyalının ve Türkiye’de sağduyu sahibi herkesin sinesinde bir ateş yakılmıştır. Soruyoruz? Bu mu sizin Türk töresinden anladığınız? DSİ Müdürü olarak, başbakan olarak, cumhurbaşkanı olarak Konyalı Konya Ovası Projesi hizmetleri, Konya’ya su ve sulama sağlayan Apa ve Altınapa, Derebucak, İvriz, May, Sille Barajları. 31 Mart 1975’de henüz hükümeti güvenoyu almışken 11 Nisan 1975’de başbakan olarak Konya Selçuk Üniversitesi’nin kuruluş kararının Resmi Gazetede başbakan olarak imzasıyla çıkması. Konyalı buna bir şey demeyecek mi? Aziz Konyalı, ahde vefa sahibi, Mevlana’nın şehri, maneviyat yuvası ve diyarı Konyalı buna elbet bir şey diyecek. Buna ahde vefasızlık diyecek, Konya’mıza bu denli büyük hizmetleri olan Demirel’e yapılan bu densizlik elbet Konyalının vicdanında muhasebe edilecek, suçluları da Yüce Milletimizin vicdanlarında mahkum olacak. Hadi kaldırın saydığım baraj ve projeleri de, hizmetlerini de kaldırın. Gap’ı, Dap’ı, Kop’u, Petkim’i, Tüpraş’ı, Aliağa Rafinerisini, Keban’ı, Seydişehir Alüminyum Fabrikasını, İskenderun Demir Çelik Fabrikasını, Seka Kağıt Fabrikasını kaldırın (zaten müze yaptınız), kaldırın üniversiteleri, okulları, hastaneleri, köprüleri, televizyonu, elektriği, elektrifikasyonu, kaldırın bakalım geriye ne kalıyor?.. Geriye kala kala sizin sata sata bitirilemeyen ne kalıyor, enkaz haline gelmiş, fakru zaruret içinde kalmış, haline terk edilmiş milletimiz kalmıştır.'' Aylin Önder Cesur tepkilerini dolu, dolu vermiş ve bir çok önemli noktaya da değinmiş, fakat köşemiz de hepsine yer vermemiz mümkün değil, milletimizin bu yazıyı mutlaka okumasını isterim. Aylin hanıma teşekkür ediyoruz. Vefa örneğini yansıttığı için kendisine minnettarız ve kalben başarılar diliyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.