Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

A.VEFİKPAŞA’DA ATİYE KESKİN ANISINA

Yazının Giriş Tarihi: 23.05.2022 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.05.2022 00:04

Bursa'nın yaşayan en eski Milletvekili, en eski köşe yazarı ve yaşayan en yaşlı ikinci Avukatı Sayın Ertuğrul Mat tarafından bizlere hediye edilen ve büyük emekler verilerek hazırlanan

''BİR PAPAZ'IN HATIRA DEFTERİ'' adlı eseri keyifle okuyup etkisin de kalmıştık.

Kitabın yazarı merhume Atiye Keskin (Kubanlı) kitapta Müslüman Türk bir babadan ve Hıristiyan Fransız anneden doğan İstanbullu bir çocuğun hikayesini anlatıyor. Daha çocuk yaşta dünyayı, evreni, insanı, yaşamı sorgulayabilen zeki bir çocuğun yaşam serüvenini bir solukta okumak istiyorsunuz.

Kitabın kahramanı Sultanahmet meydanında bir idam mahkumunun cezasının infazını iki arkadaşıyla birlikte izleyerek, belki de hayatının en ağır travmasını geçiriyor. Gece yarısı kitabı elimize aldığımızda bitirene kadar bırakamadık ve sabahı yapmış olduk.

Kitabın basıma hazırlanması için yazar merhume Atiye Keskin'in (Kubanlı) kızı Emirhan Keskin Erşan kitabın Annesinden kendisine yayımlanması için emanet olarak bırakıldığını ifade ederken. ''tam umutsuzluğa düştüğüm de, Annemin sık sık söylediği,

''İNANIYORSANIZ MUHAKKAK GALİP GELECEKSİNİZ'' Al'i İmran suresi 139. Ayetini hatırladım ve kendimi yeniden toparlayıp Sayın Ertuğrul Mat'ı arayıp büyük destek aldım Ertuğrul beye çok teşekkür ediyorum.''

MAVİ BABA

Yetimhane de büyüyen çocukların taktığı lakap ile Mavi baba'nın hikayesini okurken aldığımız notları da yazımıza ekleyeceğiz, Muhafazakar yönün yüksek olduğu ülkemizde kitabın başlığına bakıp önyargı ile burun kıvıranlar olabilir, onlar da elbette bu önyargıları ile tarih çöplüğünde hiç iz bırakmadan silinip gideceklerdir.

ATİYE KESKİN VE YILBAŞI PARTİSİ OYUNU

Gazeteci yazar merhume Atiye Keskin anısına Ahmet Vefik Paşa tiyatrosun da "yılbaşı partisi"

Adlı oyun sahnelecek, oyunun gelirleri yine hayırlı bir iş için kullanılacak, "Bir Papazın hatıra defteri"

Kitabın da olduğu gibi, Tiyatro severlere bu oyunu mutlaka izlemelerini öneriyoruz.

1957 yılında Bursa'da kurulan Bursa Soroptimist Kulübü( İş ve Meslek Kadınları Derneği) pandemi döneminde kesintiye uğrayan çalışmalarına hız vermiştir. 2021-2023 dönemi yönetimi Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosunda 26.05.2022 perşembe günü sahneye konacak Yılbaşı Partisi adlı oyunun müteveffa yazar Atiye Keskin Kubanli anısına oynanmasını organize etmiş ve ortaya büyük emek koymuşlardır, kendilerine teşekkürü borç biliriz.

Oyun: Yılbaşı Partisi

Yazan: Üveys Akıncı

Yöneten: Hakan Pişkin

Yönetmen Yardımcısı: Ege Seçkiner

OYUNCULAR

Resul Ayan

Cem Rohat Bozan

Delal Yıldırım

Işık tasarım: Murat Bakır

Dekor kostüm tasarım: Tuğçe Yıldırım

Yer: Ahmet Vefik Paşa, Devlet tiyatrosu

Tarih: 26 Mayıs 2022 perşembe

Saat: 20,00

Oyunu izlemeye Merhum yazar Atiye Keskin hanımefendi nin çocukları ve torunları da gelecekler. Değerli büyüğümüz Ertuğrul Mat ise önceden belirlenmiş programı sebebiyle aynı tarihlerde Kanada'da olacağı için, ne yazık ki aramızda olamayacak.

Atiye Keskin hanımefendi ile tanışmış olmak isterdim, müthiş zeki bir insanmış hakikaten, çıkmasını ve okumayı umut ettiğimiz

"Cezayir mektupları" kitabını merakla bekliyoruz.

Sevgili Ertuğrul Mat'a bir kaç kez izah etmiştim.

İngiliz casus Gertrude Bell,Tarih okumak için Oxford Üniversitesi'ne gitmeye karar verdi. Burada başarılı bir eğitim dönemi geçirerek okuldan birincilikle mezun olmayı başaran ilk kadın oldu. Okuldan mezun olduktan sonra seyahat etmeye karar veren Bell, Avrupa ve daha sonra da Ortadoğu'ya çok sayıda seyahatlerde bulundu. İlerleyen yıllarda dağcılık ve dünya turlarıyla da ilgilenmeye başlayan Bell, 1897 - 1898 ve 1902 - 1903 olmak üzere iki kez dünya turuna çıktı.1899 yılında Kudüs'e yaptığı ziyaretten sonra Araplara karşı büyük bir sevgi ve ilgi duymaya başladı. Arap çöllerinde seyahatler yaptı ve batılılara çöl hayatını anlatan yazılar yazdı. Araplar ona "Çölün Kızı" ve "Irak'ın Taçsız Kraliçesi" isimlerin verdiler.

Bell, 1907'in Mart'ında arkadaşı arkeolog William Ramsay ile birlikte Anadolu'ya geldi ve bir süre sonra İngiltere'ye döndü. Daha sonra Ocak 1909'da Mezopotamya'ya bir gezi düzenleyen Bell, bu sırada Geç Hitit dönemine ait olan Karkamış'ta önemli keşif ve incelemelerde bulundu ve bu bölgede kısa süreli kazılar yaptı. Sonra Irak'taki ünlü antik şehir olan Babil'e gitti.

Sonraki yıllarda Orta Doğu da İngiltere'nin çıkarları için çeşitli faaliyetlerde bulunmaya başlayan Bell, Orta Doğu'da İngilizlerin şimdi bile aktif oldukları Orta Doğu politikasının kurucusu ve planlayıcılarından biridir. Mezopotamya bölgesindeki Arap kabileleri Türklere karşı kışkırtan faaliyetlerde bulunmuştur. Ayrıca 1919 yılındaki Paris Barış Konferansı'na delege olarak katıldı ve Irak devletinin sınırlarının belirlenmesi için çalışmıştır.

Yukarıda anlattığımız İngiliz casus Bell kahvaltı yaparken Ortadoğu da yeni kurulacak devletlerin haritasını cetvel ile çizmiştir, haritaya baktığınız da bunu mutlaka fark edersiniz. Böylesi zeki ve bir o' kadar da Türklere düşman olan Bellin karşısına bu zeka düzeyin de bizlerde Atiye Keskin gibi değerlerimizi çıkarmalıydık, Orta-doğu ve Arap dünyasında saygı ve itibar gören dik duruş sergileyip, değerlerinden asla ödün vermeyen Atiye hanımı rahmet ve saygı ile anıyorum. Ruhu şad mekanı cennet olsun inşallah. Atiye hanım anısına perdelenecek oyunu kaçırmayın derim. Esen kalın.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.