Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ASRİKA (1)

Yazının Giriş Tarihi: 20.01.2020 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.01.2020 00:02

İslam Ülkeleri Birliği oluşumu için model Anayasa Çalışması (ASSAM)

Geçtiğimiz günlerde bazı basın ve sosyal medyada ASSAM / Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği ile ilgili çıkan yazılara  ASSAM Kurucu  Yönetim Kurulu Üyesi  Melih Tanrıverdi açıklamaları ile akıllarda kalan sorulara detaylı uzun bir açıklama ile cevap verdi.

ASSAM suç işledi mi?

Sivil toplum kuruluşları, devlet örgütlenmesinin dışında, toplumun ve devletlerin bazı çıkarlarını gerçekleştirmek için oluşturulan, gönüllülük esasına dayanan ve kâr amacı gütmeyen hukuki ve anayasal örgütlerdir. Bu kuruluşlar son yıllarda ulusal ve uluslararası alanda önem kazanmaya başlamış devletlerin ve toplumların kararlarını yönlendirmede, etkin rollere sahip olmaya başlamışlardır. Sivil Toplum kuruluşları, ulusal ve uluslararası kanunlara bağlı kalarak, bu kanunların kendisine tanıdığı, örgütlenme, fikir beyan etme, toplanma ve gösteri yapma gibi en temel hakları kullanarak, kuruluş amaçları kapsamında; bilgilendirme, araştırma yapma, rapor sunma, konferans düzenleme, kulis yapma-ikna etme, dikkat çekme yönlendirme ve süreli yayınlar aracılığıyla bilgi akışı sağlama gibi faaliyetlerde bulunarak meşru hedeflerine ulaşmaya çalışmaktadırlar.

ASSAM’ da bu evrensel örgütlenme hakkını kullanarak anayasa ve yasalar kapsamında kurulmuş olup, amaçlarından birisi de şöyle ifade etmiştir;

“Müslüman Devletlerin; her biri için stratejik istihbarat etütlerinin oluşmasını, münferit ve müşterek iç ve dış tehdit değerlendirmelerinin yapılmasını, iç ve dış güvenlik plan esaslarının tespit edilmesini ve ortak irade altında toplanması için ihtiyaç duyulan müesseseler ve bu müesseselerin teşkilatlanma esas ve prensiplerinin oluşup gelişmesini sağlayacak fikri çalışmaları yapmaktır.’’

Bu çalışmaların sonunda ulaşılmak istenen nihai amaç hiçbir İslam ülkesi vatandaşının reddedemeyeceği,

“Müslüman Milletlerin refahı, kurdukları devletlerin bekası, Dünyada barışın tesisi ve adaletin hâkimiyeti, İslam Ülkelerinin günümüzdeki dağınıklığından kurtularak, Uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde söz sahibi (süper güç) olarak Dünya siyaset sahnesinde aktif rol almasını sağlamaktır.”

Tüm dünyada, ülkeler ve topluluklar, ekonomik, siyasi, idari ve askeri yönden daha güçlü ve güvende hissetmek, kendilerini geliştirmek ve insan onuruna yakışır bir hayat sürdürmek amacıyla, birtakım birlikler, örgütler kurmakta veya kurulmuş bulunanlara katılmaktadır.

ASSAM, kuruluş gayesine uygun olarak, anayasal hak olan ifade ve fikir özgürlüğü kapsamında, Ülkemizin de arasında yer aldığı İslam Ülkeleri arasında sağlanacak iş birliği ile oluşturulabilecek bir üst yapı modeli oluşturulması imkanlarının araştırılarak hayata geçirilmesi kapsamında, ilgili ülkelerin bu amacı taşıyan kişi ve kuruluşlar ve temsilcilerinin yer aldığı konferanslar ve çalışma grupları düzenlemeye çalışmaktadır.

Bugün İslami olan her şeye olumsuz bakan bir kesim tarafından çok yankı bulan Konfederasyon Model Anayasası Taslağımız 2017 yılında yaptığımız “Geçmişten Geleceğe Yönetim Biçimleri” ana temalı 1’inci Uluslararası ASSAM İslam Birliği Kongresi sonucunda ortaya çıkmıştı. Çalışma yankı buldu bulmasına da malumunuz yankının süresi aradaki mesafenin uzaklığını gösterir…

“Bu kadar mesafeli durulmaz ki kardeşim” demeden edemiyoruz.

Aradan 2 yıldan fazla zaman geçmiş ilk yankı yeni geldi. Şimdi günaydın mı demek lazım ne demeli! Hal böyle olunca şimdi verdiğimiz cevapları almaları, akabinde okuyup hazmedip idrak etmeleri ve yeni cevap üretmeleri yine 3 yıl alırsa… Bu böyle bir ortak noktaya ulaşmaz endişesi taşıyor insan haliyle… Bu arada bir de şu husus var; mesafeli durmaları sebebiyle yankı süreci boyunca da sakız gibi aynı şeyleri çiğnemeye devam edip sıklıkla da temcit pilavı gibi önümüze koymaya da kalkacaklar diye de endişe ediyoruz.

Bu arada da biz fersah fersah mesafe kat etmiş olacağız. İyisi mi siz bizi izlemeye devam edin. Konumuza dönelim.

Bir takım zevat jeton yeni düşünce kalkmış “bu dernek kapatılmalı”, “iç işleri bakanlığı bunun tüzüğünü incelemiyor mu?” gibi hezeyanlarda bulunuyor. İnceliyor efendim, gerektiğinde de tüzüğün kanunlarımıza ve ilgili mevzuata uygunluğu için ilgili birimlerin görüş ve hukuki mütalaalarını alıyoruz.>>>>  devam edecek

Yazan / Melih TANRIVERDİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.