Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aşı ve karalama kampanyası

Yazının Giriş Tarihi: 20.01.2021 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.01.2021 00:03

Ülkemizdeki siyasi gündem birkaç gündür ikinci plana itildi. Bugünlerde hep havadan, sudan konuşur hale geldik. Nedeni, bir hafta öncesinde kentlerin içme suyu barajlarındaki suların “yok” denilecek kadar azalması.

Sonra, önce yağmur, sonrasında kar yağdı. Evlerin damları doldu. Cadde ve sokaklar karlarla kaplandı. Her yer bembeyaz oldu. Böylelikle bizler, barajlardaki su seviyesinin yükselmeye başlamasıyla sevindik. Kuraklık tehlikesine karşı kar biraz içimizi serinletti. Bunun yanında, ulaşımda, ısınmada ise sıkıntılar getirdi. Kapalı yollar, buzlanan yollar araç kullananları güç durumda bıraktı. Havaların soğuk olmasıyla, ısınma amaçlı kullanılan yakıtlar ise pek çok kişiye pahalı fatura olarak geri gelecek.

Yine sevindiğimiz bir başka konu, Koronaya karşı sürdürülen savaşta kullanılan aşılar. Çin aşısı ülkemize geldi. Alman aşısı yolda. Rus aşısı yolda. Ayrıca yerli ve milli aşı üretimiyle ilgili çalışmaların da mart veya nisan ayında tamamlanmasıyla bu konudaki savaş silahlarımız daha da güçlenecek.

Ama, gelin görün ki işleri güçleri iş yapmak değil de yapılan işleri baltalama olan bazı kişiler, aşılarla ilgili yine şehir hikayeleri uydurmaya başladılar. Sosyal medya ortamında kendilerine geniş bir mecrada yer bulan bu kişilerin yaptığı bazı doğru, yanlış paylaşımlar ise pek çok tanınmış insanımız tarafından da paylaşılınca, insanların kafalarında ister istemez “acaba” sorusuna cevap aranıyor.

Atılan her adımda ortaya atılan bazı iddialar yüzünden de insanlarımız işlerini güçlerini bırakıp, bu iftiraları temizleme adına bir takım açıklamalar yapmak zorunda kalıyorlar.

“Aşı faydalı mı, zararlı mı?”

Bu konuda uzman olanlar, olmayanlar, uzman olmadıkları halde ahkam kesenlerimiz çok. Bizim gençliğimizde sokakları gezip ellerindeki kağıtlarda yazılı destanlarda hayat hikayesi veya pehlivan tefrikalarını alıp okurduk. Şimdi ise Koronavirüs tefrikalarıyla karşılaşıyoruz. Bu illet gerçekten de pek çok kişiye zarar verdi. Veriyor. Ailelerde Covid sebepli ölümler arttı. Etrafımızdaki eş, dost arasındaki Covid- korona ölümlerini gördük. Hastalığa yakalanan ve hala hastanelerde şifa arayan tanıdıklarımız var.

Allah, hepsine sağlık, şifa versin. Bu hastalıktan tez zamanda kurtulmamıza yardım etsin.

Bu işin ana direksiyonu Dünya Sağlık Örgütünde.

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye görevlisi ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Bahadır Sucaklı, bulaşıcı hastalıklarla mücadelede aşının en önemli silahlardan olduğuna dikkat çekip, aşının toplumda bağışıklık oluşturup, ağır klinik tabloyu önleyerek hastalıkla mücadelede son derece önemli olduğunu söyledi.

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın aşı öncelik sıralamasını yapmasının aşının sınırlı olmasına bağlayan Dr. Sucaklı, aşılama sürecinin tamamlanmasının dünyadaki aşı üretim kabiliyetinin genişlemesi ile ilgili olduğunu dile getirdi.

Dr. Bahadır Sucaklı, "Aşı üretim kapasitesinin tüm ülkelere yaygınlaştırılması, teknoloji transferinin geliştirilmesi son derece önemli. Yine de tüm aşı kapasitesinin kullanılması bile söz konusu olsa dünya nüfusunun aşılanmasının 1 yıldan daha az bir süre olacağı öngörülmüyor. Dolayısıyla hızlı bir şekilde tüm dünyanın korunabileceği bir aşılama programından maalesef şu anda bahsedemeyeceğiz. Ancak kritik hizmetlerde devam edenlerin ya da yüksek risk altında olanların korunması hastalıkla ilgili ağır hastalık tablosunun ve bununla ilgili de sağlık yükünün azaltılması konusunda sağlık sistemlerine yardımcı olacaktır. Belirli bir toplumsal bağışıklığa ulaştığında hastalığın yayılımının artık vaka sayılarını artıracak yönde olmayacağını varsayabiliyoruz. Halen mevcut ülkelerde kullanılmakta olan aşıların ağır hastalığı engelleyici etkileri olduğunu biliyoruz. Mevcut aşılama programıyla ne kadar bir süre içerisinde toplumsal bağışıklığa ulaşılabileceği konusunda aslında henüz bir netlik yok" ifadesinde bulundu.

Covid-19 aşısı olan yaşlıların ölümleri üzerine değerlendirme yapan Dr. Sucaklı, "Aşı sonrasında tüm olaylar, durumlar kaydedilerek değerlendiriliyor. Şu ana kadar birçok ülkede milyonlarca aşı uygulaması yapıldı. Milyonlarca aşı uygulanan bir toplumda hayatın doğal akışı gereği olan bütün olaylar aşı uygulamasıyla beraber görülmeye devam edecek. Şu ana kadarki ölümlerin aşıyla doğrudan bağlantısı olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt bulunmuyor. Dolayısıyla bu ölümlerin aşı sonrası meydana gelmesinin tesadüfi olarak değerlendirilmesi şu anda söz konusudur" dedi.

Aşılama ve hastalıkla mücadeleye bilimsel bakış açısı böyle.

Peki, bilimsel yanı olmayan, bir takım iddiaları ortaya atanların, bu iddiaları ispat etmesi hukuki bir kural iken, böylesine sorumsuz davranmalarına ne gibi anlamlar verilmeli?

                                          Aziz Bükey’de gitti

Mesleğe başladım ilk yıllarda Hürriyet Bursa bürosunda çalışıyordu Aziz Bükey ağabeyimiz. Özellikle polis/ adliye haberleri konusunda birbirimizle paslaşıyorduk.

Aziz abi daha sonra Anadolu Ajansına geçti. Benim de çalıştığım gazetenin genel yayın müdürü rahmetli Erdoğan Binyücel Anadolu Ajansı bölge müdürü oldu. O vakitler, bende bu ajansa kaşeli (dışarıdan) haber veriyordum.

Sonra, Gazeteciler Cemiye Başkanı oldu. En son Mudanya’ya yerleşti. Orada yerel gazete çıkarıyordu.

Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olur inşallah.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.