Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aşı müjdesi rahatlattı mı?

Yazının Giriş Tarihi: 06.10.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.10.2020 00:00

Koronavirüs ile yatıp, Covid/19 hastalığı ile kalkan bir dünyada insanların en fazla merak ettikleri konu, “bu işin aşısı, tedavisi ne zaman bulunacak?” İnsanlık bu illetten nasıl ve ne zaman kurtulacak?”

Evet, dünya ülkeleri, Covid-19 hastalığı ve Koronavirüs ile mücadele konusunda bir birleriyle yarışır haldeler. Bu esnada, insanların hastalığa yakalanması ve tedavi sırasında vefat etmelerine de çareler aranıyor. Milyonlarca insan hayatını kaybetti. Milyonlarca insan bu hastalığın pençesinde debelenip duruyor.

Allah, hepsine acil şifalar versin. Ölenler için Allah rahmet eylesin.

Aylardır hep bu hastalıkla ilgili haberler yapıyoruz. Yazılar yazıyoruz. TV kanallarında en fazla yayınlanan programlarda tartışılan konu yine koronavirüs. Bu salgının insanlığı etkileri çok fazla.

Koronavirüs bir geldi, pir geldi derler ya, aynen öyle yaşamak zorunda kalıyoruz. Uzmanlar uyarıyor. Maske, mesafe. temizlik.

Bu konuda, pek çok kişi, özellikle maske kullanımı ile ilgili olarak sanki dalga geçer hareketlerde bulunuyorlar. Maskeleri kollarına takanlar var. Boğazına takanlar var. Kafasına takanlar var. Pek çok insanımız hasta yataklarında can çekişirken, onlara şifa dağıtma adına sağlık görevlilerimiz mesai yapıp, kendi hayatlarını tehlikeye atarken, bunların böylesine tepkisiz kalmasına anlam verilemiyor. Neyse ki, İçişleri Bakanlığının genelgesi üzerine, kent merkezlerinde özellikle arabalarda, maske kontrolü yapılıyor. Polis, maskesini düzgün takmayan ve araçlar içinde bulunanlara cezalar yazıyor. Sokakta yürüyenlere cezalar yazılıyor.

Devlet bu işi sıkı tutmaya başladı.

Koronavirüs, sadece yaşantımızı etkilemedi. Korona yüzünden pek çok kişi sağlığı ve hayatını kaybederken, en an onlar kadar ekonomik hayatta etkilenen, işyerlerini kapatanlar, işlerini kaybedenlerde var.

Vatandaşlar olarak,koronavirüsten hem sağlık alanında hem de ekonomik alanlarda çifte tekme yemiş gibiyiz.

Geçtiğimiz hafta sonu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, insanlık adına yapılan önemli bir çalışmayı ve Türk bilim insanlarının geliştirdiği aşılarla ilgili bilgiler verdi. Piyasaların açıldığı hafta başı, bu aşı açıklaması olumlu karşılandı. Borsa ve döviz piyasasında eskiden gözlemlediğimiz dalgalanmaların bu hafta başında biraz olsun, durağan seyir izlediği uzmanlarca anlatıldı.

Sağlık Bakanı Koca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yerli aşı çalışmalarında gelinen noktaya ilişkin şu bilgileri iletti:

"Bir müjdeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Özellikle Covid-19 ile ilgili Türkiye'de 13 aşı çalışmasının yapıldığını biliyorsunuz. Bu aşılardan bir tanesi de Erciyes Üniversitesi ve Bakanlığımız tarafından desteklenen Aykut Özdarendeli Hocamızın aylardır üzerinde çalıştığı bir aşının dün hayvan çalışması başarıyla tamamlandı. Preklinik çalışması bu şekilde bitmiş oldu. İnsan çalışması safhasına gelmiş olduğunu müjdelemek istiyorum."

Bakan Koca, 19 transjenik hayvan üzerinde yapılan çalışmada, 10 hayvana virüs verildiğini belirterek, ayrıca 9 hayvan için de kontrol grubu oluşturulduğunu söyledi. Kontrol grubundaki 9 hayvana aşı yapılmadığının altını çizen Koca, iki hafta sonra her iki gruptan aşı yapılan 10 hayvanda virüs verildiği halde herhangi bir ölüm olmadığını, akciğerlerinde de virüsün tespit edilmediğini kaydetti.

Kontrol grubu olan aşı yapılmayan 9 transjenik hayvanın 4'ünün öldüğünü, 5'inin akciğerlerinde virüsün tespit edildiğini vurgulayan Koca, Erdoğan'a, "Geldiğimiz noktada çalışmaları devam eden 13 aşıdan bir tanesinin transjenik hayvan üzerinde yapılan challenge dediğimiz safhayı başarıyla tamamlayan ilk aşı olduğunu söylemek istiyorum." dedi.

Bakan Fahrettin Koca, yine Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'nin çalıştığı ikinci aşının da preklinik çalışmalarının bittiğini ve hayvan çalışması safhasına ikinci aşı olarak gelindiğinin bilgisini verdi.

Koçak Farma'da üçüncü inaktif aşının da Bakanlık destekleriyle preklinik çalışmalarının tamamlandığını ve insan deneyi safhasına gelindiğinin haberini veren Koca, şunları söyledi:

"Bildiğiniz gibi Ankara Üniversitesinde Hakan Hoca'nın adenovirüs çalışması söz konusu. Onunla ilgili de TÜSEB'e, Bakanlığımıza klinik çalışmalar için müracaat ettiler. O çalışmayı da destekleme kararı verdik. Beşinci aşı olarak Selçuk Üniversitesinde Osman Hoca'nın Mustafa Hoca ile geliştirdiği aşının da çalışmaları devam ediyor. O çalışmayı da erken dönemde yine sonuçları çıktığında başarıyla tamamlandığında desteklemiş olacağız. Özetle, üç tane aşının insan deneyi faz çalışmasına önümüzdeki bir hafta, 10 gün içerisinde geçmiş olacağız."

Sağlık Bakanı Koca, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, suçiçeği, kuduz ve verem aşıları için de hayvan çalışmalarının bittiğini, 1-2 hafta içinde insan üzerinde deneme çalışmalarına başlayacaklarını, bu aşıları da özellikle müjdelemek istediğini sözlerine ekledi.

Hayırlısı olsun. Bu durumu merakla ve tehlikenin farkında olarak en kısa zamanda bekliyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.