Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Asgari ücret ve Emekli maaşı

Yazının Giriş Tarihi: 03.07.2022 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.07.2022 00:03

Yıllar sonra AK Parti iktidarı, geçmiş iktidarlarda olduğu gibi Asgari ücrete yılda iki kez zam yapmış oldu. AK Parti iktidara geldiği 2002 yılında ülke genelinde Asgari ücret alan çalışan sayısı yüzde 15 civarıydı. İlerleyen süreçte Asgari ücretli sayısı yüzde 60,lara geldi. Yani asgari ücret tabana öyle bir yayıldı ki, neredeyse özel sektör ve işverenlerin, esnafların büyük bölümü Asgari ücret tespit komisyonunun belirlediği bu rakamı Ayet gibi kabul etti. Yılda iki zam gören Asgari ücrette yılda bir kez ocak ayı zammına da düşürülmüştü.

Asgari ücret ne demek diye düşünürseniz. Hiç iş ve meslek bilmeyen, vasıfsız bir elemanı işe aldınız. Buna asgari ücretten daha az veremezsiniz demektir. Bizler çalıştığımız dönemlerde kalifiye eleman olarak 4 asgari ücret tutarında maaş alırdık.  Bugün kalifiye elemanlara dahi asgari ücret veriliyor veya az daha üstü.

Asgari Ücret

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yapılan 2 toplantının ardından bir kez daha oybirliği ile karar aldı. 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret, brüt 6 bin 471 TL, net 5 bin 500,35 TL olarak belirlendi. Böylece, 2022 Ocak dönemine göre net asgari ücrette yaklaşık yüzde 30 oranında artış yapıldı. 2021 yılına göre ise net asgari ücretin kümülatif artış oranı yaklaşık yüzde 95 oldu. Asgari ücrette yapılan bu artış, tüm çalışanlar bakımından da vergi istisnası tutarının artışı kadar ek gelir avantajı sağlayacak.

Emeklilere bakarsak takriben yüzde 40 civarı zam bekleniyor. En az maaş alan emeklilerin maaşları 3 bin 500 tl ye çıkacak, ancak gerçek maaşları bu miktarı yakalayana kadar yılbaşı zamlarından faydalanamayacaklar. Fakat yeniden emekli maaşı tabanını yukarı çekme kararı alınmazsa bu madde geçerli olacaktır.

Peki bu zamlar yeter mi? Asla yetmez. Her geçen yıl çalışanın ve emeklinin alım gücü düşüyor, dün aldığını bugün alamıyorsun. Esas alınması gereken tedbirler durmak bilmeyen bu zam yağmurlarını engellemek olur. Sorunun ana kaynağına inmeden bu meseleler asla çözülmez.

Emekliye verilen iki bayram ikramiyesi de çerez parasına döndü, verilmeye başladığı günden bugüne yalnızca yüz lira zam görüp bin yüz lira olan bu ikramiye acilen iyileştirilmelidir.

3 Temmuz da açıklanacak olan emekli zamlarının ardından umarız ki, zam yağmurları ardı ardına yağmaz da, verilen maaş zamları ile az da olsa vatandaşımız biraz nefes alır.

Emeklilere verilen zam miktarlarının da biraz adaletli olması gerekir. 3 bin lira alana da 10 bin lira alana da yüz de 40 zam yapılmamalı, bu sistemde uçurum giderek büyüyor.

3 bin lira alan yüzde 40 zam da bin 200

10 bin lira alan ise 4 bin lira zam alacak

İkisi arasında ki fark2 bin 800 lira daha artmış olacak, bu nasıl adalet ve nasıl iyileştirme.?

Yüksek maaş alanlara yüzde 40 veriliyorsa

3 Bin lira alan emekliye Yüzde 60, verilmelidir

Asgari ücretin altın da emekli maaşı da olmaz

Olursa da bu insanî ve vicdanı bir hata olur.

SGK maddi sıkıntı yaşıyorsa da ek gelirler sağlanmalı ve bazı fonlar bu kuruma aktarılmalıdır.

Türkiye Cumhuriyeti zengin bir ülkedir aslin da, taşı, toprağı, denizi, gölü, güneşi, sebze, meyvesi, madeni, mermeri. Sayın sayabildiğimiz kadar. Problem gelir dağılımın da ki adaletsizlik ve bu zenginliğin tabana yayılmamasıdır.

Öncelikli olarak yeniden üreten Türkiye sloganı ile tarım ve hayvancılığı kalkındırmamız ve yurt dışından gereksiz ithalatı kesmemiz gerekir. Kırsaldan üreterek güçlenerek merkeze gelmemiz şart. Esen kalın.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.