Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Anne baba olmak!

Yazının Giriş Tarihi: 13.11.2021 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.11.2021 00:03

Yeni bir yıl yaklaşırken, yeni kararların alındığı, bıraktığımız yılda yaptıklarımızın gözden geçirildiği zamanlar olur. Anne baba olarak çocuğunuzla nasıl bir yıl geçirdiğinizi düşünüyorsanız, yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Son yıllarda araştırmalar, çocuğun içsel dünyası ve kendi içsel dünyasını izleyebilme kapasitesine sahip anne babanın, çocuğu ile sağlıklı bağ kurarak özgüveni olan, stresi yönetebilen sağlıklı çocuklar yetiştirebildiğini ortaya koyuyor. Çocuklardan gelen sinyalleri iyi okuyabilmek; yaptığı olumsuz davranışın altındaki yardım çığlığını duymak ve çözüm yollarını aramaktır. “Mum gibi” çocuktan “Patron” çocuğa çocuk yetiştirme yaklaşımındaki değişim, bir önceki neslin çocuk yetişme şeklindeki sorunların fark edilmesi ile başladı.

Dr. Benjamin Spock’un devrim niteliğindeki “Çocuk da bir bireydir, onu da dinlemelisiniz.” yaklaşımı kimileri tarafından “Çocuğa itaat edin.” olarak yorumlanınca, bir zamanların “mum gibi” durabilen çocukları, şimdinin küçük "patronlarına" dönüştü. Azı Zarar, Çoğu Karar mı? Anne veya baba, çocuğa doğal olanın dışında ilgi ve destek verdiğinde, çocuğun olgunlaşma sürecinin yavaşlamasına neden oluyor. Bu duruma akademik başarı odaklı olmak da eklenince gereğinden fazla uyarılmış, özgüveni düşük çocuk sayısında artış gözlemleniyor. Ebeveyn tarafında da üzücü sonuçlara rastlanıyor: “Ben beceriksizim, yapamıyorum!”, “Bu annelik-babalık işi bana göre değilmiş!” diye düşünerek kendini duygusal olarak geri çeken, fiziken orada olsa bile aktif anlamda çocuğunun yanında olmayan ebeveynler haline geliyorlar.

Nasıl Bir Ebeveynsizniz?

1.  Kirlenmesine, üşümesine izin vermemek: Düşmesine, yemeğini kendi kendine yemesine engel olan bu tutumun adı “aşırı korumacı ebeveynlik”

2.  Sürekli çocuğun çevresinde olan, dijital araçlarla onu takip eden, gözünü çocuğun üzerinden ayıramayan "iz süren" ebeveyn modeli.

3.  Problemleri çocuk adına çözmek: Çocuğun yolunun üzerindeki taşları kaldıran ebeveynlere “tutkulu ebeveyn” de deniyor. İsmi sempatik olsa da, faydadan çok zarar verebiliyor.

4.  Boş zamanları okul dışı aktivitelerle doldurmak: Zamanın çocuğunu aktiviteden aktiviteye taşımakla geçiren ebeveyne “Şoför ebeveyn”

5.  Sıkılmasına izin vermemek: Çocuğun sıkılması annenin veya babanın çözmesi gereken bir sorun gibi görülüyor. Bu “animatör ebeveyn” yüzünden çocuk kendi yaratıcı yönünü geliştiremiyor, ekranlara ve onu hep eğlendirecek şeylere bağımlı hale geliyor.

6.  Çocuğu adına hayat planı yapmak: Hiçbir büyük sıkıntıyla karşılaşmaması için çocuğu adına gideceği okullardan oturacağı eve, seçeceği mesleğe kadar onun yolunu tayin eden ebeveyne “helikopter ebeveyn” de deniyor.

7.  Yemeğini çocuğun peşinden taşımak: Restoranda, parkta elinde kaşık veya sandviçle çocuğunun yanında yürüyen anne-babalara “sandviç ebeveyn” deniyor.

Peki, ne yapabilirsiniz?

· Riskleri veriler ışığında gerçekçi bir şekilde değerlendiriniz, ani kararlar almamaya çalışınız.  Çocuğunuzun hata yapmasına ve hatalarından öğrenmesine izin veriniz.

· Ona hayat yolculuğunda rehber olunuz ama onun adına kararlar almayınız.

· Çocuğun karşılaştığı zorluklar onun için en iyi öğrenme fırsatıdır.

· Bu süre içinde anne-babanın tek yapması gereken, duruma müdahale etmek yerine çocukla sohbet içinde kalmak ve onun kendi başına bir çözüm geliştirmesini desteklemektir. 

· Aktivite koşturmadan sıkılmasına olanak veriniz.

· Yaratıcı fikirlerin bu zamanlarda ortaya çıkacağını unutmayınız. 

· Çocuğunuz ile hayatı paylaşınız.

· Hep birlikte yürüyüşe çıkın, doğanın içinde yaşamı keşfetmesini sağlayınız.

· Stres yaratan durumlarda rahatlamasını öğrenebilmesi için sevginizi, şefkatinizi göstererek model olunuz.

· Sakin, güler yüzlü, kendine güvenen, hayata ve ailesine pozitif duygularla bakan bir anne, bir baba olmak çocuklarınıza verebileceğiniz en büyük armağandır. 

· Ne kadar istesek de mükemmel olamayacağımızı kabul etmeli, çocuğumuzdan da mükemmel olmasını beklememeliyiz. "Çocuğunuz bir kez çocukluk yaşayacak; bu dönemi onunla doya doya yaşayın."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.