Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Alo servis” vurgunu !

Yazının Giriş Tarihi: 05.11.2021 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.11.2021 00:05

Ülkemizde pek çok kişi “hap yap, para kap” misali akıl almaz işlere imza atmaya başladılar. Bunların başında da hepimizin evinde kullandığı beyaz eşyaların arızaları halinde karşılaşılan tamir ve bakım dertlerinden bir tanesi geliyor.

Bursa Soğutmacılar Odası Başkanı Recep Hakan Ziya, geçtiğimiz günlerde bu konularla ilgili olarak vatandaşın korunması, tüketicilerin korunması ve gerçek servislerin ekmek paralarına göz diken düzmece servislerin ipliğinin pazara çıkarılması düşüncesiyle bir takım çalışmalara başladı.

İşin özü şu; kim oldukları ve ne yaptıkları pek belli olmayan ama sosyal medya ortamında, internet ortamında “servis” ağı oluşturdukları açıkça belli olan bir takım kişiler, sadece Bursa’da değil, Türkiye genelinde bir sistem kurmuşlar. Bu sisteme göre evinde eşyası arıza yapanlar, alışkanlık haline geldiği üzere internet ortamında servis aramaya başlıyorlar. Arama motorlarının başında ise bu kurulan düzene ait telefon numaraları geliyor.

Siz, müşteri olarak aradığınızda ise gerekli bilgileri alıp, size bir ekip gönderiyorlar. Bu ekibin, yetkisi ve etkisi yok. Çünkü, kim oldukları belli ama ne iş yaptıkları hangi meslek odasına bağlı oldukları, hangi şirkete mensup oldukları pek belli olmuyor.

Oda Başkanı Recep Hakan Ziya’nın ve yönetim kurulunun yaptığı çalışmalar üzerine ortaya çıkan sonuç şu;

Bir telefon numarası var. Türkiye’nin her yerinden aranıyor. Karşınıza çıkan kişiler, sizden arıza ve kimlik bilgilerinize yönelik bilgileri alıyorlar. Sonra, Türkiye’nin her bölgesinde veya birbirine yakın olan yerleşim alanlarında, beyaz eşya bakımı ve tamirinden anlayan ama yasal işyeri olmayan kişilerle sizi irtibata geçiriyorlar. Bu kişiler evinize, işyerinize gelip arıza ile ilgili çalışma yapıyorlar.

Sonra sizden, cihazınızın garanti kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın astronomik piyasa değerlerinin çok üzerinde ücretler isteniyor.

Evindeki eşya nedeniyle sıkıntıya giren vatandaşlarımız ise arızanın giderilmesi üzerine, kendisinden istenilen paraları ödemek zorunda kalıyor.

Sonra, alınan paraların internet ortamında telefon numarası yapıp vatandaşların arızalı cihazlarıyla ilgili müşteri olmasına yol açan uygulamayı hayata geçiren internet vurguncuları ile arıza için gelenler arasında paylaşıldığı konuşuluyor.

Bu durum, gerçek meslek erbapları için müşteri ve ekmek paralarının çalınmasına yönelik olarak çok tehlikeli bir durum.

Recep Hakan Ziya, internet ortamında yaşanılan bu olaylarla ilgili olarak gerçek hak sahipleri ve servislerin, haklarının hukuklarının korunması için çalışmalar yapıyor. Yetkili ve ilgililerle görüştüğünü anlatan Ziya, “olay çok boyutlu ve halkın kandırılması, haksız kazanç temin edilmesi, meslek hırsızlığı ve benzeri pek çok olay ve suçu beraberinde yaşatıyor. Haksız rekabet ortamı oluşturulması ise başlı başına bir iş kaybına yol açıyor. Bu olaylar, Oda üyelerimizin hem iş hem de kazanç kaybına yol açıyor.

Birde bizim meslektaşlarımız, servis firmalarımız yaptıkları arıza onarımla ilgili gerekli garantileri vermektedirler. Cihazın aynı arıza nedeniyle şikayet konusu olması halinde ikinci onarımda ücret bile talep etmemektedirler. Sonra, işyerleri, adresleri, isimleri, yaptıkları işleri bellidir. Vatandaşlarımız, tüketicilerimizin ulaşımı çok kolaydır. Karşılaşılan sıkıntıların ve sorunların çözümü için meslek odası olarak bizlerde hem üyelerimize hem de müşterilerimize, tüketicilerimize gerekli desteği veriyoruz. İnternet ortamında bulunan bu tür kişilerin yaptıkları çalışma gelip geçicidir. Parayı aldıklarında ortalıktan kayıp olmaktadırlar. Bu durum hem esnafımız için kötü sonuçları doğurmakta hem de tüketicilerimiz için sıkıntılı günlerin yaşanmasına yol açmaktadır” dedi.

Evet, bu durum hepimizin başına gelen, gelebilecek bir durum. İnsanların güç durumda kaldıklarında gözlerinin ne para nede pul görmedikleri malum. İşte bu tür kişilerden fırsatları değerlendirip, vatandaşların güç ve mağdur durumda olduklarını zaman kendilerine haksız kazanç ve çıkar sağlayan kişilerden olabilir.

Bana göre, Soğutmacılar Odası Başkanı Recep Hakan Ziya’nin bu tespitleri ve şikayetleri dikkate alınıp, enine boyuna araştırılmalı ve halkın güvenliği, tüketicilerin dolandırılmasının önlenmesi, çok yüksek arıza bakım ve onarım paralarının ödenmesinin önlenmesi, gerçek iş ve meslek sahibi olanların haklarının ve hukuklarının korunması adına önemli.

Kulağımıza gelen bilgilere göre, İstanbul’da bu konularla ilgili gelen şikayetler üzerine gerekli polisiye önlemler alınmış. Umarım en kısa zamanda Bursa’da ve Türkiye genelinde de gerekli önlemler alınıp, vatandaşların kazıklanmasının önüne geçilir. Bu tür fırsatçılar ve vurguncularla mücadele etmek, vatandaşların hak ve hukuklarının korunması adına milli görevdir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.