Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Almanya’da esnafa 10 bin Türkiye’de ise 105 Euro

Yazının Giriş Tarihi: 16.12.2020 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.12.2020 00:02

Almanya'da uygulanan mevcut kısmi kapanma önlemlerine rağmen Covid-19 vakalarının artmaya devam etmesi federal hükümeti ve eyalet yönetimlerini harekete geçirdi. Bugünden itibaren 10 Ocak 2021 tarihine kadar tüm hayatı durduracaklar.   

Almanya Başbakanı Şansölye Angela Merkel ile eyalet başbakanları dün bir video konferans düzenleyerek yeni kapanma önlemlerini ele aldılar. Merkel, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, mevcut kısıtlamalara karşın enfeksiyon sayısının arttığını belirterek, kliniklerin ağır bir yük altında olduğuna dikkat çekti. Merkel, "Bu nedenle acil olarak eyleme geçme zorunluluğu bulunuyor. Bütün bunların Noel tatil günlerine etkisi olacağının farkındayız" diye konuştu.

Yılbaşında ev dışından en fazla 4 kişi misafir olabilecek.

TİCARİ İŞLETMELER KAPANACAK

Yeni kapanma önlemleri 16 Aralık'tan itibaren (BUGÜN) geçerli olacak. Buna göre, 16 Aralık-10 Ocak tarihleri arasında perakende satış yapan tüm işletmeler kapanacak. Kuaförler, kozmetik salonları, dövmeciler, masaj salonları da kapanan işletmeler arasında yer alacak. Anlaşmaya göre, yalnızca marketler, pazarlar, eve servis yapan işletmeler, içecek marketleri, eczaneler, temizlik ve hijyen ürünlerinin satıldığı mağazalar, gözlük ve kulaklık gibi sağlık ürünlerinin satıldığı mağazalar, benzinciler, bankalar, postaneler, gazete satış bayileri gibi acil gündelik ihtiyaçları karşılamaya yönelik işletmeler kapanma uygulamasından muaf tutulacak.

İŞLETMELER ÖLMEYECEK

İşletmeler kapanacak ancak işletme sahiplerine 10.000 Euro hibe edilecek. Yanında 1 kişi çalıştıranlar ise 14.000 Euro alacaklar. Büyük devlet olmak için çok çalışkan ve akıllı bireylere ihtiyaç var. Liyakat sahibi yöneticiler, üniversite bitirmiş ve bilgisi ölçülebilen kişiler gerek… Hamaset yapmayan, 128.000.000.000 doların nereye ve kimlere verildiğini açıklarken yüzü kızarmayacak kişiler olmalı.

TÜRKİYE 4 GÜN KAPANACAK

Türkiye’de de işletmeler 31 Aralık 2020 ile 4 Ocak 2021 tarihleri arasında tam olarak kapanacak. Zorunlu gıda ve sağlık ürünü satan yerler ise izin alarak açık kalabilecek.

Bu arada esnafa yapılacak yardım ve destekler de açıklandı.

1-Yılsonuna kadar yüzde 20'den yüzde 10'a indirilen kiralardaki stopajın uygulanma süresi 1 Haziran 2021 tarihine kadar uzatıldı.

2-Yüzde 18'den 8'e inen işyeri kiralama hizmetlerindeki KDV oranı yine 1 Haziran'a kadar yüzde 8 olarak uygulanacak.

3-Yıl ortasında başlatılan konaklamadan, yeme içmeye, yolcu taşımacılığından bakım onarıma kadar KDV indirimlerinin süreleri 1 Haziran'a kadar uzatıldı.

4-Esnafa kira ve gelir kaybı desteği hazırlıkları başladı. Kısıtlamalar nedeniyle salgından doğrudan etkilenen 432 bin 567 esnaf bulunduğu açıklandı.

5-Toplam 1 milyon 239 bin 438 kişiyi bulan bu kesime 3 ay süreyle ayda 1000 lira (105 Euro) destek ödemesi yapılacak.

6-Hibe olarak verilecek esnaf destek ödemesinden taksi, dolmuş, servis işletmecisi, pazarcı, lokantacı, kadın-erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün işletmecisi gibi kesimler faydalanacak. Böylece toplamda 3 milyar 718 milyon liralık destek esnafa ulaşmış olacak.

7-Kira desteği, basit usule tabi olan esnafa verilecek. İşyeri kira olan esnafa 3 ay süreyle; Büyükşehirlerde 750 diğer şehirlerde ise aylık 500 lira hibe edilecek.

Hiç yoktan iyidir sözünü çok kaderci bulurum.

Oysa atılacak daha başka adımlar olduğunu biliyorum. Örneğin; Gelir artırıcı kalemler arasında esnafın e-ticaret yapmasının önü açılabilir. Özel üretim yapanlara yeni pazarlar bulunabilir. Kiralar 6 aylığına dondurulabilir. Bankaya olan borçlarından belli bir bölüm silinebilir.

Kentin esnaf ve sanatkar odalarının bankalarda tuttuğu mevduat, üyelere hibe olarak verilebilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.