Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Alinur Aktaş'a 60 yaş grubu için ricamızdır

Yazının Giriş Tarihi: 08.09.2020 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.09.2020 00:02

Kamu kurum ve kuruluşlarında (Sağlık Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı hariç) çalışan yönetici kadro ve pozisyonunda bulunanlar hariç, 60 yaş ve üzerinde olanlar ile kronik hastalığı bulunanlar, idari izinli sayılacak.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla "COVID-19 Kapsamında Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Normalleşme ve Alınacak Tedbirler" ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, Resmi Gazete'nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlandı.

Genelgeye göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele amacıyla yürürlüğe konulan 13 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanan "Kamu Görevlilerinin Yurt Dışına Çıkış İzni" konulu Genelge ile 22 Mart'ta Mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "COVID-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik İlave Tedbirler" konulu Genelge 1 Haziran'da yürürlükten kaldırılacak.

Ancak çalıştırılma biçimlerine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında (Sağlık Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı hariç) çalışan yönetici kadro ve pozisyonunda bulunanlar hariç 60 yaş ve üzerinde olanlar ile Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı bulunanlar, idari izinli sayılacak.

İdari izinli sayılanlar, bu sürede görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılacak. Bunların mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük hakları saklı kalacak. Bu personel amirinin izni dışında görev mahallinden ayrılmayacak ve hizmetine ihtiyaç duyulanlar çağırıldıkları anda görevlerine dönecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarınca bu süreçte tüm personelin maske kullanması, çalışma mekanları, yemekhane, servisler ve sosyal alanlarda gerekli mesafenin ayarlanması, bu mahaller ile kamuda kullanılan araçlarda dezenfekte işleminin yapılması hususunda gerekli tedbirler alınacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 13 Mart günü resmi gazete'de doğru alınmış kararlar ile yayımlanan genelgesi üstte yazıldığı gibiydi. 1 Haziran tarihinde ise yürürlükten kaldırıldı. Ancak virüs belasının 2. dalgası şiddetini arttırarak yeniden gelince, benzeri kararların alınması ve daha dikkatli olması şarttır.

Yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 25 Ağustos tarihli yayımladığı bir genelge var, esnek çalışma şartlarının ön görüldüğü genelde de, resmi kurumlar ve yerel yönetimleri kapsıyor. Bursa yı baz alırsak Büyükşehir belediyesin de çalışan 60 yaş üstü bir çok personel var, bir kısmının tansiyon ve şeker rahatsızlığı var, @ devlet bilgilerinde bu rahatsızlıklar görülmeyince kronik kapsamına girmiyor. Büyükşehir belediyesi 2014 yılında yürürlüğe giren Bütünşehir yasası ile her ilçeyi kapsayan hizmetlere dahil oldu.

İnsan sirkülasyonunun bol olduğu otobüs terminallerinde 12 metre kare kulübelerine üç zabıta, iki güvenlikçi, iki temizlikçi aynı anda girebiliyor, virüsten korunma bu şekilde olabilir mi? Öncelikle Büyükşehir belediye başkanı Alinur Aktaş'ın daire başkanlarına bakmaksızın bunları denetleyecek mekanizmaları oluşturması gerekir.

Semt pazarlarına bakıyoruz insanların iç içe ve birbirine sürtünerek geçtiğini görüyoruz, bazen kimsenin pandemi sürecini umursamadığını düşünüyoruz. AVM, çarşı ve benzeri yerlerde de durum pek iç açıcı değil. Bazen milletin bu virüs belasına inamadığını düşünmeden de edemiyoruz.

60 Yaş üstü çalışanlar kalabalık ortamlara sokulmamalı ve bu tarz görevlerin yerine daha sakin ve insanın az olduğu yerlerde görevlendirilmeli dir. Cumhurbaşkanı ve Sağlık bakanı da yasal düzenlemeler ile bu konu da hassasiyet göstermelidir. Emekliliği gelmiş bu tarz çalışanlar en azından son çalışma dönemlerinde biraz rahat ettirilmeli, uygun olanlar gerekiyorsa evden çalışma esnekliğine dahil edilmelidir.

65 Yaş üstü adeta tecrih edilip cüzzamlı muamelesi görürken, 60 yaş üstüne de biraz saygı göstermek gerekiyor, bu yaşta çalışan bu büyüklerimiz mağdur edilmesin, çalışıyorlarsa da bu bir mecburiyettir mutlaka. Bşb başkanı Alinur Aktaş'a özel ricamızdır ilgilenmesini ve bu konu da hassasiyet göstermesini umuyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.