Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ali Biliz ve Mustafa Türe den Böbrek kardeşliği

Yazının Giriş Tarihi: 02.11.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.11.2020 00:00

İnsan olarak doğabilmenin mucizevi şansını yakalamış bireyleriz, fakat bu şansın hakkını verebiliyor muyuz dersek cevabımız kesinlikle hayır olacaktır. Sağlıklı doğup yaşayabilmekte ayrı bir marifet ister günümüzde. Çağın hastalığının stres olarak tescillendiği günümüzde özellikle metropol şehirler ve büyük ilçelerde strese yakalanmamak mümkün değil. Bırakın ekonomik zorlukları, darboğazları ve günü kurtarma telaşını, tuttuğunuz takımın maçını canlı izlemek bile başlı başına strese girme sebebidir. Trafik, kalabalık, gelirin giderden daha fazla olma nedeni bile sizi yüklü strese sokacaktır.

Stres insan dan insana fark gösterir, kimin neresi zayıfsa oradan vurur, kalp, beyin, mide, böbrek gibi. İşte bu sıkıntılardan Böbrek çilesini yıllarca çekenlerden biri arkadaşımız Demokrat parti eski Gemlik ilçe başkanı ve eski İl başkanı Ali Biliz'di. Kimi zaman Ali Biliz'e telofon etmek gerektiğinde bazen ulaşamıyorduk, sebebi haftada 3-4 kez diyalize girmek zorunda olmasıydı.

Başarılı bir il başkanlığı yapan Ali Biliz'in en büyük şansızlığı il yönetiminin zayıf olmasıydı, eğer il yönetimi güçlü olsaydı bu gün mevcut il başkanı olarak devam etmiş olurdu, bizlerde kendisine her türlü desteği vermiş olurduk, iyi bir beyin takımı ile Bursa ve bir nevi de ülke siyasetin de dahi belirleyici olunabilirdi, İşte il yönetiminin zayıf olmasının sebebi, kongre listesi yapılması gerekirken Ali Bliz'in diyalize girmesi gerekiyordu ve il listesini kötü yapmak ta iki çapsız ve vizyonsuz siyasetçinin eline kalmıştı.!

Mustafa Türe yıllarca DYP ve Demokrat partide siyaset yapmış bir arkadaşımız. Eskişehir'in sevilen isimlerinden. Kendisi cömert ve misafir seven bir arkadaşımızdır. Bursa'dan Ankara'ya gittiğimiz de kendisine uğramamız için bizlerden söz almıştı. Dönüşte ben Rıfat Haliç ve Salih Sukas bizzat köyüne giderek hazırlatmış olduğu lezzetlerin tadına bakmıştık. İşte iki arkadaşımızın kaderi bir yerde kesişiyor Ali Biliz ve Mustafa Türe.

Mustafa Türe arasındaki böbrek kardeşliği 3’cü yılına sağlıklı bir şekilde girdi. Böbrek rahatsızlığı bulunan ve yurt dışında uygun döner arayan geçmiş dönem Demokrat Parti Bursa İl Başkanı Ali Biliz’in yardımına geçmiş dönem Adalet Partisi Eskişehir Başkanı Mustafa Türe yetişmişti ve böbreğinin birini vermişti. ANTALYA MEDİCAL PARK’da gerçekleşen nakil sonrası sağlına kavuşan Biliz yapılan organ bağışının önemini; “Organ Bağış Haftası ve Cumhuriyet’imizin 94’cü yaşında gerçekleşen ameliyat benim için çok önemliydi. Yaşam ile ölüm arasında araf ta kaldığım bir döneme ameliyatın rast gelmesi ise tüm hayati risklere rağmen operasyonun başarı ile gerçekleştirilmesi benim için daha anlamlı. O gün benden ilgilerini esirgemeyen herkese çok teşekkür ediyorum.” Dedi. Böbrek kardeşliği 3’cü yaşında.

Böbrek bağışı yaparak hayat kurtaran Türe; “Ali ağabeyle 20 yıldan daha fazla dostluğum var. Diyaliz rahatsızlığını uzun zamandır biliyordum. Kendisinin kan gurubunu sorduğumda, benimkisi ile aynı olduğunu öğrendim. 1,5 yıl öncesinden de böbreğimi, eğer doku uyuşmazlığı olmazsa verebileceğimi söyledim. Ali ağabeyde yurt dışında böbrek için uygun dönor arıyormuş, Ankara’ya gidip-gelirken mutlaka bize uğrar, her geldiğinde bunu da söylerdi. Gemlik’te oturan Ali ağabeyin, birkaç kez rahatsızlanarak, hastaneye gittiğini öğrendim. Bu rahatsızlıklar Ali ağabeyin sağlığında olumsuz etkilere sebep olmuş. Ortak bir dostumuzun da Ali ağabeye uyguladığı baskı ile ikna ederek, protokol işlemlerini iki gün içinde telefon diplomasisiyle çözmesi ile ameliyat süreci başlamış oldu. Ali ağabeyin nakil işlemini gerçekleştiren Prof. Dr. Alper Demirtaş ve ekibinin ifadesi ile artık diyalize vücudun imkân vermemesi ile acil olarak, tüm maddi imkanlarımız olmasına rağmen, hocanın bu sözüyle yıkıldık, benimde daha sonrasında “ben bu böbreği sana vermeye geldim” diye ısrarımla ameliyat masasına yattık.''

Bir insana verilen bir organla, o kişinin eski sağlığına kavuşması, ikinci yaşam hakkı verilmesidir. Bu nedenle, organ bağış haftasında, organ bağışına ve yapılan bir organ bağışının toplumlarda nasıl karşılık bulduğuna dair bu örnek olayın, bütün insanlığa örnek olmasını dilerim. Bir evde bir hasta varsa o evde herkes hastadır denir işte bunun getirdiği ağırlık, yükümlülük zordur, herkesi strese sokar ve geçtiğimiz yıl Ali Biliz değerli kardeşini yine böbrek yetmezliğinden kaybetmişti, acısı hala yüreğinde aynı sıcaklıkta durmaktadır. Tüm hastalarımıza Allah'tan şifa diliyorum. Ali Biliz ve Mustafa Türe örneklerinin çoğalması umuduyla, sağlıkla ve esenkalın...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.