Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akıllanmayan bir toplumuz

Yazının Giriş Tarihi: 27.04.2021 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.04.2021 00:00

İnsanların en büyük ideali kolay yoldan zengin olmak ve bir koyup beş kazanmak diye konuşulan türden kısa yoldan köşeyi dönebilmek.

Tabi, bunun içinde pek çok konuda olduğu gibi para ve varlıkların değerlendirilmesi konusunda da yanılgıya düşüyoruz bazen. Ama, bazen de göz göre göre “ben sizi dolandıracağım” diye ortaya çıkan insanların kurbanı oluyoruz. Hatta, onların çıkardığı davetiyelere, aklımızda pek çok benzer örnek olmasına rağmen icabet edip, paramızı, pulumuzu heba edebiliyoruz.

Adı, şanı belli olmayan, nereden gelip nereye gittiğini bilmediğimiz, ama kağıt üzerinde uydurma bir şirket kurup, milletin parasını pulunu toplayan onlarca kişi var bu memlekette. Ortaya çıkan üç beş kişinin yaptıklarıyla aynısını yapıyorlar. Hep, az paraya çok kazanç teklifiyle insanları kandırıp, sömürüyorlar. Onların güç bela biriktirdikleri paralarını, mal varlıklarını alıp, ara sıra bazı kişilere daha fazla müşteri toplama adına bir parmak bal çalıp, sonra da topladıkları yaralarla sırra kadem basıyorlar.

Akıllanmayan bir toplumuz vesselam.

“Durduk yerde kim kime boş yere bire beş para verir?” diye düşünmeden edemiyor insan. Birde, paralarını kaptıranlar arasında üniversite öğrencilerin olduğunu görünce inanın çok üzüldüm. Aldığı krediyi bu insanlara verip, daha fazla para kazanma umuduyla bekleyiş içine giren öğrencilerin, şimdiki durumları gerçekten iç acısı.

Türkiye bugünlerde 2 milyar dolarla yurt dışına kaçan ve geride 400 bin mağdur bırakan Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer'i konuşuyor. Hafızalarımızı şöyle bir toplayıp geçmişi hatırladığımız zaman ise bambaşka görüntülerle karşılaşıyoruz.

Türkiye'nin yakın tarihi Sülün Osman'dan Banker Kastelli başta olmak üzere diğer banker olaylarına, TİTAN'dan Çiftlik Bank'a kadar kısa yoldan çok para kazanma vaadiyle vatandaşı tuzağa düşüren dolandırıcılarla dolu. Bu acı tecrübeler bu olayların hiçbirinden gerekli dersleri çıkarmadığımızı da ortaya koyuyor.

Yakın tarihinde hep aynı vaatle kurulan ve geride milyonlarca mağdur bırakan "Kısa yoldan çok para kazanma" tuzakları, acı tecrübelerden bir türlü ders almadığımızı ortaya koyuyor.

Yakın tarihte kamuoyuna mal olan dolandırıcılık hikayesiyle Türk halkı, 1940'ların sonunda Sülün Osman'la tanıştı. Galata Köprüsünü gözüne kestirmiş ve yoldan gelip geçene satmış., Şehir içinde toplu taşımada kullanılan tramvayları satmış, bazılarını da kendisine ortak yapmış. Sonra Kız kulesi ve Taksim Meydanı, "Burası benim" diyerek satan Sülün Osman'ın filmlere de konu olan dolandırıcılık hikayesi 1960'ların başında yakalanana kadar sürdü. Bu süre zarfında tramvayları, şehir hatları vapurlarını defalarca satarak milleti dolandırdı. Bizlere de yapılan filmleri izlerken gülmek miras kaldı.

1980'lere gelindiğinde Banker Kastelli olarak anılan Cevher Özden, halktan para toplamak için yüksek faiz vaadiyle piyasaya çıktı. Bunun için dönemin ünlü simalarını ekran karşısına çıkardığı bir de reklam filmi çekti. Söz konusu reklamda Cüneyt Arkın, Selma Güneri Fikret Hakan ve İzzet Günay gibi ünlü isimler rol aldı. Halkta oluşturduğu güven duygusu ve şöhret sayesinde,1980'in sonunda 550 bin kişi 2,5 milyar dolarını Kastelli'nin kontrolüne bıraktı. Kurduğu çark, saadet zinciri, 1982'de dönemin devlet politikasıyla çıkmaza girince bankalar mevduatları ödeyemedi ve orta sınıftan topladığı paralarla Cenevre'ye kaçtı. Geride binlerce mağdur bırakan büyük vurgunun ardından o sıralar Maliye Bakanı olan Kaya Erdem "halkın kumar oynayıp kaybettiğini" söylemesi hafızalara kazındı.

Dünkü bu olaylardan akıllanmayan bazı insanlarımız bugünde yine kumar oynayıp, kendi kendilerine zarar verdiler.

Kastelli'nin o dönemde çektiği reklam filmi kripto dolandırıcıların da bugün hala kullandıkları ve halkı kandırmayı başardıkları tuzak yöntemi oldu. Çünkü kripto Borsası Thodex’ de "Kısa yoldan çok para kazanma" vaadiyle halktan para toplamadan önce, ünlü simaları bir araya getirerek reklam filmi yoluna başvurmuş. Kripto varlıkların çokça talep görmesi ve ünlülerle oluşturmaya çalıştığı güven duygusuyla halkı dolandıran Thodex'in kurucusu Fatih Özer de 2 milyar dolarla kayıplara karıştı. Evini, arabasını, altınlarını, hatta elinde avucunda ne varsa kripto borsası Thodex'e yatıran geride 400 bin mağdur bırakarak.

Türk halkı, 1990'ların ortasına gelindiğinde "Saadet Zinciri" Titan olarak da adlandırılan ponzi sistemle tanıştı. Başka bir ifadeyle Ponzi Arzu, yüksek kâr getiren bir üretim varmış gibi gösterilen ve sisteme yeni katılanlarla paraların katlandığı iddia edilen bir dolandırıcılık yöntemi. Ponzi Arzu diye tanınan bir kadın, Bursa’da yüzlerce kişinin parasını alıp yok etti. Bu sistemi tüm Türkiye, 1997 senesinde İzmir’de bir otelde 31'inci doğum gününü mankenlerle kutlayan, tuhaf ceketli, dev cüsseli Kenan Şeranoğlu'yla tanıdı. Gece kulüplerinde milletin parasıyla krallar gibi ağırlanan lüks bir otomobilden inip başka bir lüks otomobile binen Titancı Şeranoğlu, kurduğu saadet zinciriyle çok para kazanma vadiyle 5.5 ay gibi çok kısa bir sürede 16 bin kişiyi, o dönemin parasıyla 4.4 trilyon lira dolandırdı. Hatta ünlü isimler de parasını Şeranoğlu'na kaptırdı. Saltanatı uzun sürmedi ve 1998'de tutuklandı. 10 yıl hapis yattıktan sonra 2008'de tahliye edildi. Topladığı paralara ise bir türlü ulaşılamadı.

Jet Fadıl lakaplı Fadıl Akgündüz de gayrimenkul projeleriyle 2000'li yıllarda ortaya çıktı. Daha önce ise Türkiye’nin ilk otomobili diye lanse ettiği İMZA markalı bir arabayı üreteceğini öne sürüp, insanlardan epey para toplamıştı. Özellikle Almanya’daki gurbetçilerden.  

Capride Gold ve Maldivler'de devre mülk satışıyla 349 kişiyi dolandırdı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Fadıl Akgündüz'le birlikte 5 sanığa nitelikli dolandırıcılık suçundan hapis cezası talep edildi. Çıkarıldığı mahkemede Akgündüz, 2006 yılında nitelikli dolandırıcılık suçundan hapis cezasına çarptırıldı.

Yüksek kar vaadiyle kurulan bir diğer sistem Bursa’nın da aralarında bulunduğu Çiftlik Bank da geride binlerce mağdur bıraktı. Sistemi 2016'da kuran 'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın, Çiftlik Bank adlı sahte saadet zinciriyle 132 bin 222 kişiyi dolandırdı. Halktan topladığı 1.1 milyar lirayla 16 Mart 2018'de yurt dışına kaçtı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Çiftlik bank adı altında kurulan sistemle 132 bin 222 katılımcıdan, 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 lira toplandığını ortaya çıkardı.

Her şey açık ve seçik bir vaziyette ortada dururken, olmayan bir paradan para kazanma hevesleri de bugün ortaya çıkan binlerce kişinin başına dert oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.