Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akdeniz diyeti

Yazının Giriş Tarihi: 02.11.2020 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.11.2020 00:03

17 Şubat 2020 tarihli The BMJ Gut dergisinde Akdeniz diyeti hakkında çok güzel bir çalışma yayınlandı. Bu çalışmaya göre Akdeniz diyetine uygun beslenenlerde, sadece bir yıllık sürenin sonunda bile, sindirim sistemindeki faydalı bakterilerden oluşan ortamda ( mikrobiyota ) öylesine harika bir değişiklik oluyor ki, bağırsaklarda zararlı kimyasal madde üretimi azalıyor, pek çok kronik hastalığın altında yatan kronik mikropsuz iltihabın ( kronik inflamasyon ) hızı kesiliyor.

Kronik inflamasyonun yavaşlaması diyabet, kalp damar hastalıkları, obezite, romatolojik hastalıklar, kanser, Alzheimer hastalığı riskinin azalması ve hatta yaşlanma sürecinin yavaşlaması demektir.

Sindirim sistemi yaşam boyunca tahminen 60 ton kadar besini sindirmek amacıyla sürekli yoğun bir faaliyet göstermek zorundadır. Beslenme sırasında farklı farklı türlerde milyarlarca bakteri de sindirim sistemine ulaşır. Bu tek hücreli canlılar besinlerin sindirilmesinde, bağışıklık sisteminin işlevselliğinde, enerji üretiminde ve metabolik faaliyetlerde iyi ya da kötü bir rol üstlenir.

Yaşlandıkça yararlı bakterilerin sayı ve çeşitliliği azalır. Özellikle iyi beslenemeyen yaşlılar, yalnız yaşayanlar ve diş sağlığı iyi olmayanlarda bağırsak florasındaki bozulma nedeniyle yaşlılık süreci hızlanır, kronik hastalıkların oluşma riski artar, mevcut kronik hastalıklar şiddetlenir. Bu duruma inflamasyon ( mikropsuz iltihap ) ve aging ( yaşlanma ) kelimelerinin birleştirilmesiyle inflamm-aging adı verilmiştir.

 Fransa, İngiltere, Hollanda, Polonya ve İtalya’dan çalışma kapsamına alınan, yaşları 65 ile 79 arasında değişen 612 yaşlı kişiden 323’üne bir yıl boyunca sebze, meyve, baklagiller, fındık, zeytinyağı ve balıktan zengin; kırmızı et, şeker ve doymuş yağdan fakir bir diyet uygulanırken geri kalanlar daha önce nasıl besleniyorlarsa öyle beslenmeye devam etmişler.

Bir yılın sonunda, eski beslenme tarzlarını değiştirmeyenlerle kıyaslandığında Akdeniz diyeti yapanların bağırsak florasında olumlu değişiklikler olduğu belirlenmiş. Bu yaşlıların kanlarında CRP ve İnterlökin-17 adı verilen mikropsuz iltihap belirteçlerinde azalma olmuş. Akdeniz diyeti uygulanan bu kişilerin hafızlarında iyileşme, yürümelerinde hızlanma, ellerinin kavrama gücünde artış bulunmuş. Diyete çok iyi uyanların kemik kayıpları ( osteoporoz ) azalmış, tansiyonlarında düzelme olmuş.

Akdeniz diyeti ile ilgili daha önceki çalışmalarda da benzer sonuçlar ortaya çıkmıştır. Bu tarz beslenenlerde özellikle kalp damar hastalıkları, obezite, diyabet ve kanser riskinin daha az olduğu, sağlıklı yaşam süresinin uzadığı belirlenmiştir. Akdeniz diyeti aslında sadece bir beslenme biçimi değil bir yaşam tarzıdır. Akdeniz diyeti, sadece karın doyurmak değil, aile üyeleriyle ve arkadaşlarla sohbet ederek zaman geçirmektir aynı zamanda.

Sevginin gücü isimli makalemde Mavi zon adı verilen bir kavramdan bahsetmiş, sağlıklı ve uzun ömürlü kişilerin yaşam tarzlarından bahsetmiştim. Bu makalemle o makalemi birbirinin devamı gibi de kabul edebilirsiniz.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

At the same time, there was a growth of beneficial bacteria linked to improved memory and brain function, the study said. The diet also appeared to boost "keystone" species, critical for a stable "gut ecosystem" and which also slowed signs of frailty, such as walking speed and hand grip strength.

Nationality did not appear to matter. The findings were similar and consistent no matter where the people lived and no matter their age or weight, both of which influence the unique makeup of a person's microbiome.

The study is part of a larger randomized controlled trial of 1,200 people called the European Project on Nutrition in Elderly People or NU-AGE that began in 2012. vPrevious publications from the ongoing study found those who followed the diet closely had improved episodic memory and overall cognitive ability. Higher adherence to the diet also reduced the rate of bone loss in people with osteoporosis and improved blood pressure and arterial stiffness.

Benefits of the Mediterranean diet

Discovering that the Mediterranean diet could affect the microbiome in a positive way isn't really surprising; the diet already has a stuffed shelf of scientific trophies. It's won gold medals in reducing the risk for diabetes, high cholesterol, dementia, memory loss, depression and breast cancer. Meals from the sunny Mediterranean region have also been linked to stronger bones, a healthier heart and longer life. Oh, and weight loss, too.

The diet features simple, plant-based cooking, with the majority of each meal focused on fruits and vegetables, whole grains, beans and seeds, with a few nuts and a heavy emphasis on extra virgin olive oil. Say goodbye to refined sugar and flour except on rare occasions. Fats other than olive oil, such as butter, are consumed rarely, if at all.

Meat can make a rare appearance, usually only to flavor a dish. Instead, meals may include eggs, dairy and poultry, but in much smaller portions than in the traditional Western diet. Fish, however, are a staple.

"It's more than a diet, it's a lifestyle," said Atlanta registered dietitian Rahaf Al Bochi in an earlier interview.

"It also encourages eating with friends and family, socializing over meals, mindfully eating your favorite foods, as well as mindful movement and exercise," said Al Bochi.

The Mediterranean diet has won first place in the US News and World Report's "best diet" rankings for three years in a row. Anyone wanting to start the diet can do so in a few easy steps, say experts, by just adding healthy choices to their daily diet.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.