Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ak Parti’de patron kim olacak?

Yazının Giriş Tarihi: 07.10.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.10.2020 00:00

İktidar AK Parti cephesinde, Bursa’daki yerel kongreler tamamlandı. Sırada il kongresi var. Muhtemelen Aralık ayında veya ocak ayında yapılması bekleniyor. Kongre tarihinden çok, AK Parti il başkanının kim olacağı tartışma konusu yapılıyor.

Ayhan Salman, 2017 milletvekili genel seçimleri yapılmadan önce il başkanlığı koltuğuna atandı. O dönemden bu yana çalışmalarını sürdürüyor. Salman ve ekibi, bir genel seçim birde mahalli seçim geçirdi. Genel seçimlerle mahalli seçimler arasında epey çekişmeli bir sonuçlar var ortada. Parti içinde de birlik ve beraberlik adına eski düzenin korunduğunu söylemek mümkün değil. Bazı eskiler, yeni yönetimden rahatsız. Yeni yönetim ise bu sıkıntıyı ulu orta dile getirmese de yapılan toplantılarda anlatıyor. Dikkat çekiyor. Fakat, makas iyiye açılmış. İki başlı bir sıkıntılı günler var.

Ülkemizde zaten pandemi yönetimi nedeniyle Koronavirüs korkusu, Covid-19 hastalığına yakalanma sıkıntısı, evlerde kalınması süreçleri gibi oldukça sıkıntılı ve halkın sabırlarının taştığı dönemler bu sene yaşandı. Siyaset, uzun süre bire bir temaslı buluşmalara ara verdi. Hala, mesafeli bir şekilde yürütülmeye çabalanıyor.

AK Parti Bursa’da geçen hafta sonu yapılan Osmangazi, Orhangazi ve Yıldırım ilçelerinin kongrelerini de gerçekleştirerek 17 ilçenin ilçe başkanlarını belirledi. AK Parti Bursa’da 11 Eylül’de başladığı 13 ilçenin kongresini 4 Ekim itibariyle bitirdi. Pandemi tedbirlerine uygun şekilde önlemlerin alındığı Osmangazi, Orhangazi ve Yıldırım’ın kongresini tamamladı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Erkan Kandemir, F Betül Sayan Kaya, Vedat Demiröz’ün ve AK Parti Trabzon Milletvekili, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa İl Koordinatörü Muhammet Balta’nın da katılımlarıyla gerçekleşen kongrelerde Önceki Dönem Başbakan Yardımcısı, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Önceki Dönem İçişleri Bakanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Efkan Ala, AK Parti Bursa Milletvekilleri Refik Özen, Osman Mesten, Atilla Ödünç, Ahmet Kılıç, Emine Yavuz Gözgeç, Vildan Yılmaz Gürel, Muhammet Müfit Aydın, Zafer Işık ve Mustafa Esgin katıldı. Milletvekillerinin yanı sıra AK Partili Belediye başkanları ve ittifak ortakları MHP’nin yöneticilerinin katılımları dikkat çekti.

Pandemi öncesi başlayan ve yeni biten ilçe kongreleri sonucunda AK Parti’yi 2023 seçimlerine taşıyacak olan yeni kadroların başkanları şöyle belirlendi.

Karacabey İlçe Başkanı Ertem İşcan, İznik İlçe Başkanı Halil İbrahim Gökbulut, Yenişehir İlçe Başkanı Fikret Hatipoğlu, Keles İlçe Başkanı Özcan Yeni, Harmancık İlçe Başkanı Yakup Bayram, Büyükorhan İlçe Başkanı Kamil Turhan, Orhaneli İlçe Başkanı Ramazan Turhan, Nilüfer İlçe Başkanı Eşref Kurem, Gemlik İlçe Başkanı Mehmet Şamil Yiğit, Gürsu İlçe Başkanı Zekeriya Hacıoğlu, Kestel İlçe Başkanı İlçe Başkanı Sinan Aktaş, Mudanya İlçe Başkanı İnci Söğütlü, İnegöl İlçe Başkanı Mustafa Durmuş, Orhangazi İlçe Başkanı Gökhan Ulusu, Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Cömez, Yıldırım İlçe Başkanı ise Ali Erbay.

Evet, Adalet ve Kalkınma Partisi’nde isimleri önceden açıklanan ve kongrelerde de delegelerin onayına sunulan ilçe başkanları böyle şekillendi. Sırada il kongresi var. Kongre sürecini Ayhan Salman yönetti. Başarılı olduğu konuşuluyor. Ama siyasette ne zaman neyin olacağını önceden kestirmek pek güç. İl Başkanlığı için “Ayhan Salman ile aynen devam” diyenler var. “Bursa adına değişim olması gerekiyor. Çünkü, Salman ve ekibi bütün partililerimizi kucaklamaktan uzak” diye iddialı konuşunlar da var.

Tabi, AK Parti gibi teşkilat yapısı olan bir partide kararı, ilçelerden seçilen 600 delege değil, genel merkezdeki yönetim veriyor. Bu durumda, genel merkezde Bursa il başkanlığı için nasıl bir çalışma yapıldığını şimdiden öğrenmek güç. Kongre tarihi belirlendikten sonra, aday olacak isimde açıklanır. Delegeler, kongreye katılıp, genel merkezin işaret ettiği kişiye ve listeye oylarını verir. Böylece, seçim tamamlanmış olur. Şimdiye kadar böyle oldu. Bundan sonra da aynı uygulama devam eder.

Gelelim, Bursa kamuoyundaki beklentilere. Bursa halkı, öncelikle, kamu yatırımlarında geçen yıllara göre bir azalma olduğunu, Ankara’nın Bursa’ya bu konuda pek fazla yardım ve destek olmadığını düşünüyor.

Ayhan Salman’ın il başkanlığına getirilmesinden hemen sonra Büyükşehir Belediye Başkanı değişimi oldu. Recep Altepe istifa etti, yerine Alinur Aktaş geldi. Mahalli seçimlerde Alinur Aktaş ile seçim kazanılmada epey zorlanıldığı konuşuluyor. Bugün bile, Alinur Başkan ile bazı milletvekilleri arasında soğuk rüzgarların estiğine dair sızıntılar var. Ayhan Salman, Parti’de birlik ve beraberlik adına bütün bu sıkıntılarla uğraşırken, bir yandan da Bursa’nın kronik hale gelmiş sorunlarıyla uğraşıyor.

Malum, iktidar partisi. Halkın en fazla ilgi gösterdiği siyasi yapı. İş isteyenler var. Ekonomik sıkıntıları öne sürüp mali kaynak talebinde bulunanlar var. Köylerden gelip, dertlerine çare bulunmasını arzu edenler var.

Kamu yatırımlarının organize edilmesi var. Çocuklarını istedikleri okula yazdıramayan ailelerin kapısında nöbet beklemesine kadar pek çok dertle, sıkıntılı ile sorunla uğraşmak zorunda. Bu açıdan bakıldığında Ayhan Salman, halkla ilişkiler ve vatandaşların sorunlarına çözüm getirilmesi konusunda sınıfı geçiyor. AK Parti’nin il başkanlığı koltuğu o kadar basit bir koltuk değil. Kamu idaresinden siyasete kadar, her konuda etki ve yetki sahibi bir makam.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.