Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AK Parti’de nöbet değişimi

Yazının Giriş Tarihi: 13.11.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.11.2020 00:01

AK Parti Bursa il başkanı Ayhan Salman, yapılacak olan il kongresinde başkanlık için aday olmayacağını duyurdu. Salman, bu kararı, işleri ve ailesine daha fazla vakit ayırabilmek için aldığını söyledi.

İktidar Adalet ve Kalkınma Partisi’nin uzun süredir il başkanlığı tartışması yaşanıyordu. Bütün siyasi partilerde olmasına rağmen AK Parti il başkanlığı iktidar partisi olması ve iktidar partisi il başkanının da Bursa’nın siyasi patronu sıfatını taşıdığına inanılması nedeniyle epey ilgi çekiyordu. Senelerdir zaten AK Parti içinde yaşanılan iktidar ve koltuk atışmaları, bu kez kongre öncesinde epey yüksek sesle dillendirilmeye başlamıştı.

Ayhan Salman, Bursa’da sakin, siyasi ayak oyunlarından uzak, partide birlik ve beraberliği sağlama adına çalışmalara imza attı. Gerek iktidar ve kendi partisi içindeki gerekse muhalefetin yaptığı pek çok söylemlere sessiz kalarak bir nevi, siyasette kavganın, gürültünün yer almaması için gayret etti. İlçe kongrelerinin tamamlanmasının ardından ise “yeni il başkanı kim olacak?” tartışmaları içinde Ayhan Salman’ın bu görevine aynen devam edeceği yönünde kanaat belirlendiği konuşuluyordu.

Kamuoyundaki beklenti ise “Ayhan Salman ve ekibi bu göreve aynen devam eder” şeklinde idi. Bizler, önceki gün Merinos’ta Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın bin günlük icraat raporu ile ilgili sunumlarını dinlerken gözlerimiz il başkanı Ayhan Salman’ı aradı. Bizlere, “yola çıkarken aracında arıza olmuş. Gelemedi” denildi. Bazı partililer sanırım espri olsun diyerek, “Ayhan Başkanın lastiği patlamış. Yarı yolda kalmış….” Gibi ifadelerle kendi aralarında konuştular.

Sonra, bir mesaj yayınladı Salman, “yaptığım görevden ayrılıyorum. Kongrede aday olmayacağım!”

Tabi, bu durum kendi isteği ve kendi kararı.

Sonra, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’la beraber Ankara’ya giderek, genel merkezdeki yöneticilerle, bakanlarla görüşüp, hem kararını bildirdi hem de Bursa’nın hizmet beklediği projeler ve sıkıntılı konularla ilgili girişimlerde bulundu.

Salman, kongre yapılana kadar görevinin başında bulunacak. Genel Merkez ise, her zaman olduğu gibi Bursa için İl başkanlığı görevini yapabilecek bir isim belirleyecek. Bu isim belirlendikten sonra, yönetime gireceklerle ilgili görüşmeler ve istişareler yapılacak. Sonrasında yönetim şekillenip kongre gerçekleşecek. Böylece AK Parti’nin 2023 hedef ve hizmet projelerine imza atıp, onları takip edecek olan Bursa’daki siyasi kadroları şekillenecek.

Tabi, AK Parti’nin il başkanının kim olacağı, sadece bir siyasi partinin iç işleri olarak değil, Bursa bürokrasisi, yeni bürokratik ve siyasi şekillenmenin de nasıl olacağının işaretlerini verecek. Çünkü il başkanı demek, sadece siyasal alanda değil, bürokratik alanlardaki hizmetlerinde sıkı kontrol edilmesi demektir.

Bu nedenle, Bursa’da “Ayhan Salman sonrasında il başkanı kim olacak? Kim olabilir? Kim olmalı?” şeklinde tartışmalar başladı.

Her zaman olduğu gibi bu tür durumlarda bizler, il başkanı, ilçe başkanı, belediye başkanı aday isimlerini duymaya alışkınız. Şimdiye kadar da yaklaşık 15 tane isim konuşulmaya başlandı. “Şu kişi olsun veya bu kişi olmalı” diye bizim görüş ve fikir beyan etme hakkımız yok. Çünkü, bizler gazeteciyiz. Yapılan işleri, yapanları, nasıl yapıldığını ve sonucunda neticenin ne olduğuna bakarız. Siyasi partinin genel merkez yöneticisi değiliz. İşimiz gazetecilik.

Yine de kulislere sızan ve Bursa adına hayırlı olabilir diye düşündüğüm isimler var. Bugün için çok erken olduğunu, bu isimlerin yazmanın kendilerine yardımcı olmak değil belki de isimlerin yazılmasıyla, kamuoyu önüne çıkarılmasıyla, kendilerinin yıprandığını düşündüğüm ve zarar verebileceğim için bekliyorum. Bizler karar verecek mercihlerde, makamlarda olsak, işimiz çok kolay. Ortaya çıkan isimlere bakarız. Birisine mührü teslim ederiz. Yada, bu isimlerle değil bizler yeni yüzlerle, yeni kişilerle hedefe yürümek istiyoruz diyerek, siyasete yeni yüzler ve yeni insanları kazandırmaya gayret edebileriz.

Yine de Ayhan Salman’ın görevden ayrılmak istediğini söylemesi, AK Parti içindeki mücadelenin daha fazla hareketlenmesine yol açtı. Bazıları, Salman’ın göreve devam etmek istediğini, ama genel merkezin kendisine teşekkür ettiğini öne sürüyor. Bazıları ise “zaten aday yapılmayacaktı. Kendisi gitti” gibisinden yaklaşımlarla yorumlar yapıyor.

Her ne olursa olsun, Ayhan Başkan ve ekibi, Bursa’da iktidar partisi yönetimi olarak hem siyasi hem idari ve yatırım amaçlı projelerin takibi için önemli görevler üstlendiler. Bundan sonrada Salman ve ekibinde yer alanların durumlarının ne olacağı pek belli olmaz. Bakın, eskiden bakan olan Efkan Ala, sade milletvekili iken bir anda partisinin genel başkan yardımcısı oldu. Efkan Ala’ya yeni görevinde başarılar dilerim.

Siyaset bu, kimin ne zaman nerede ve nasıl olacağı, hangi zamanda hangi koltuğa oturup, hangi görevi yapacağı pek belli olmuyor. Nasip kısmet işi…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.