Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ağustos ayını da yarıladık

Yazının Giriş Tarihi: 16.08.2021 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.08.2021 00:03

Hani eskilerin ‘yarısı yaz yarısı kış’ dedikleri ağustos ayını da yarıladık, sonra sonbahar…

Temmuz sıcak geçti ve ağustosa devrederken yurdun dört bir tarafından ormanlarımızı da yaktı. Ormanlarımız ile birlikle yüreklerimiz de yandı.

Temmuz’un sıcaklığını ekonomide de hissettik.

Ekonomide dengeleri değiştiren en önemli gösterge olan enflasyon temmuzda son iki yılın zirvesine ulaştı.

Temmuz ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 18.95, aylık yüzde 1.80 oranında, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yıllık yüzde 44.92, aylık yüzde 2.46 arttı.

Yıllık bazdaki ÜFE artış oranının TÜFE artış oranının iki katıla çıkması dikkat edilmesi gereken bir durum olduğunu belirtelim.

Ve ekonomi yüksek enflasyon ile faiz arasında sıkışmış durumda.

Tabii ki güzel gelişmeler de söz konusu…

Sanayi Üretim Endeksi yılın ilk yarısında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 24 artış gösterdi. Haziran ayı artışı ise mayıs ayına göre yüzde 2.3 düzeyinde artmış durumda.

Bu veriler sanayide çarkların eskisi gibi dönmeye başladığının en önemli göstergesi.

İhracat cephesinde ise rekor üstüne rekor geliyor.

İhracat rakamları Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırmaya devam ediyor. Ticaret Bakanı Mehmet Muş geçtiğimiz günlerde temmuz ayına ait dış ticaret istatistiklerini açıkladı. Bakan Muş, temmuz ayında 201.5 milyar dolarlık ihracat yapıldığını ve bunun Cumhuriyet tarihi rekoru olduğunu söyledi.

Bakan Muş, temmuz ayında 16.4 milyar dolarlık ihracat yapıldığını ve bunun da bugüne kadar gerçekleştirilen en yüksek Temmuz ayı ihracatı olduğunu belirtti. Kurban Bayramı tatilinin olmasına rağmen çarkların durmadan çalıştığını ve rekorun oluştuğunu açıklayan Muş “Ocak-temmuz döneminde ithalatımız, 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 26 artışla 146,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiş durumdadır” dedi.

İhracat rakamlarının her geçen ay rekor kırmasına yönelik olarak uzmanlar olumlu yorumda bulunurken Covid-19 tedbirlerinin ortadan kalkmasıyla birlikte ihracat tarafında daha da artışın olabileceğini söyledi. Dünyayı etkileyen pandemi nedeniyle kapanma süreçlerinin neredeyse sona erdiğini ve dünya ticaretinin hız kazanmasıyla birlikte Türkiye’nin bu durumdan elinin güçlenerek çıktığına değindiler.

Evet, sanayi üretimimiz ve ihracat bu dönemde güçlü yanımız ama yaz sıcaklarının geride kalmasıyla ekonomide de soğuma bekliyoruz.

Bu arada piyasalardaki ödemelere ilişkin bir gösterge olan protestolu senetlerle ilgili şunu da paylaşalım…

Bu yılın ilk yarısında Bursa’da protesto edilen senet sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 azalırken, bu dönemde protesto edilen senet tutarı ise yüzde 22 oranında artmış. Halbuki bu yılın ilk yarısında protestolu senet tutarı ülke genelinde yüzde 1 de olsa azalmış durumda.

Bu da nakit akışı ve ödemelerle ilgili bir durum tespiti…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.