Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ağustos 2021

Yazının Giriş Tarihi: 25.07.2022 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.07.2022 00:06

Çanakkale’ye gelince dostumuz Numan Mutay her zaman ki samimiyeti ve güler yüzü ile beni karşılıyor. Çanakkale'yi seviyordum ama daha çok sevdiren kişi bizzat Numan Mutay oldu bana, bilmediğimiz güzellikleri bizi ulaştıran ve gezdiren oydu, bu konu da kendisine ne kadar teşekkür etsek azdır.

Numan Mutay ile Çanakkale'nin en güzel esen yerlerinden biri olan Balıkçılar lokaline gidip oturuyoruz, karışımız da Çanakkale boğazı ve geçen devasa yük gemilerini izliyoruz Ege denizinden gelip, Marmara ve Karadeniz'e doğru seyreden bu devasa gemilerin suyun üstünde nasıl durduğunu da aklınızdan geçiriyorsunuz.

Balıkçılar lokalinde oturup serinlerken bir çok kedi görüyoruz, yetişkin kedilerin haricinde bir çokta yavru kedi var. Bunları besleyen yaşlı bir adam var, önce onun olduğu masaya oturuyoruz Numan Mutay ile yaşlı adamı ilgi ve takdirle izliyoruz, deyim yerindeyse tam donanımlı bir amca bisikleti ve sepetinde kedi maması, süt, ekmek, su gibi temel ihtiyaçlar var ve çocuk besler gibi kedileri beslerken onlarla bir çocukla konuşur gibi sevgi ile sohbet ediyor. Sonra bıze dönüp tek tek kedilerin yaşlarını özelliklerini anlatıyor, en kavgacı kedi de geldi deyip başka bir kediyi gösteriyor. Dikkatle bakıyorum kediye, her tarafında kavga izleri adeta Doktor Jivago nun yarattığı Frenkteştayn gibi her yerinde yara bere, kesik izleri mevcut. Bu kavgacı kedi yaşlı adamın yanında gayet uysal duruyor ve yaşlı adam onu besliyor.

Yaşlı adam ile sohbete başlıyoruz aslen Giresunlu Deniz Astsubayı olarak görev yapmış 1974 yılında emekli olmuş son görev yeri Çanakkale'ye 1970 yılında tayini çıkınca gelip bir daha gitmeyenlerden olmuş, fiziğine bakınca maşallah diyoruz gayet hareketli de, yaşı 89.

Oturduğumuz yerde ağaçlar var. Akasyalar ve iğde ağaçları "bu ağaçları ben ektim" diyor evet bu yaşlı amca tam bir dünya ve tabiat sevdalısı diktiği ağaçlara bakıyorum bir hayli yaşını almış gibi görünüyor. "Amca bunlar kaç yaşında " diye soruyorum? Cevabını tek, tek ağaçları göstererek 30-40 yıl gibi oluyor.

Eşi de 86 yaşında görme yetisini kaybetmiş ona çok üzülüyordu. Her ikisine de uzun ömürler diliyorum.

Bu yazıyı yazarken orman yangınlarına çok üzülüyoruz, bu yangınları hangi sebep ve niyetle çıkaranların nasıl bir hırs ve ruh hali olduklarını tasvip etmeye zekâmız yetmiyor. En ağır cezaları çekmelerini umuyor ve millet olarak bekliyoruz

Ağustos 2021

1YIL SONRA GÜNÜMÜZ

Çanakkale Balıkçılar lokalinde geçen yıl köşe yazısında anlattığımız bugün 90 yaşında ki Hayvansever amcamız Mithat Sarışen aklıma geliyor, hemen Numan Mutay'a Mithat amcayı soruyorum? "Burada" cevabını alınca, gidip görmeyi istiyoruz. Hilmi Bulan, Hüsnü Sungur, Süleyman Güzey ve Zafer Önderin olduğu masadan kalkıp en dipteki masaya doğru yürüyoruz.

Mithat amca dalgın bir sekil de oturmuş ve derinlere dalmış yaklaşıp.

-Selamın Aleyküm amca nasılsın.?

-Aleyküm Selam hoş geldiniz.

Ve sohbet etmek için oturuyoruz, geçen yıl kendisini köşe yazımızda Bursa Haber gazetesinde yazdığınız o söylüyoruz. Mutlu oluyor, masada kendisi ile sohbet ettiği kişiyi tanıtıyor "oğlum Ümit" diyor. Ardından deniz kenarında yenilenen güvercinleri gösterip "bakın artık güvercinleri de doyuruyorum, alıştırdım onları da, buraya konup düzenli olarak karınlarını doyuruyorlar.

-Kediler güvercinlere saldırmıyor mu.?

-Hayır saldırmıyorlar, Aslın da bundan korkuyorum ve dikkat ediyorum, kediler tok olunca saldırmıyor.

Geçen yıl kendisinden habersiz yazdığım yazıyı okuyorum, dinlerken mutlu bir tebessüm sarıyor yüzünü, "Evet hepsi doğru" dedikten sonra yeni ektiği iki ağacı daha gösteriyor bize. Ve bir bayanın da düzenli olarak kendisine yardım ettiğini de ekleyip mutlu oluyor.

-Mithat amca yenge nasıl?

-Maalesef ocak ayında vefat etti.

Baş sağlığı diliyoruz üzülüp dalıyor en az 65-70 yıllık hayat arkadaşına. "evde yemek yapmış, bana ısrarla yemeğini soğutmadan ye demişti, son yemeğimiz oymuş meğer"  diyerek hatıralara daldı. Bir müddet sonra geçen yıl gösterdiği psikopat kediyi soruyorum, önce gülümsüyor, kedinin tavırları gözünün önünden geçiyor ardından mahzunlaşıp.

-15 gün önce öldü.!

-Neden?

-Dediğim gibi çok kavgacıydı, içten yara almış sanırım, son yemeğini ben verdim, mutluydu, öbür gün cesedini gördüm, çok üzüldüm.

Ümit Sarışen ve Numan Mutay'da sohbete katılıyor. Kedilere bakmanın haricinde güvercinleri de doyurmayı üstlenen Mithat amcaya ve oğluna sağlıklı uzun ömürler diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.