Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ağlayan Bebek…

Yazının Giriş Tarihi: 25.04.2020 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.04.2020 00:02

Ağlamak bebeklerin kendini ifade etmede kullandıkları bir dildir. Bebekler uykusu geldiği zaman,acıktığında, tuvaletini yaptığında bunları dile getiremeyecekleri için ağlayarak sinyal verirler. Çocukların bu ağlamalarının normal olduğunu unutup, ağlama durumunda verdiğimiz aşırı tepkiler onlara ağlamanın istediğine ulaştırdığı mesajı veriyor.

Mesela bir bebeğin altını değiştirerek uyutan anne, kendine vakit ayırmak istediğinde çocuk uyanıp ağlar ve anne çok hızla ve panikle koşarsa çocuk bu durumu kullanmaya başlıyor. Bu durum bunu anlamaya başladığında her seferinde daha şiddetli ağlamaya kadar gider. Annesinin ne kadar çok ağlarsa o kadar çabuk yanına geleceğini düşünerek hareket eder. Bu yüzden çocuklarınız ağladığında bu kadar kaygılı, panik dolu olmamanızda fayda var. Bu yüzden bu örnekte yapılması gereken, çocuk ağladığında sakince yaklaşarak ‘’Uyandın mı, beni mi çağırmak istedin’’ diyerek yavaş ve sakince almasıdır.

Çocuk ağladığında kaygılı ve aşırı panik ebeveynlerin çocukları büyüdükçe isteklerini ağlayarak elde etmeye daha da alışmış durumda olurlar. Anne ve baba ağlamasını istemediğinin ve kıyamadığının mesajını endişeli davranışları ile vermiştir çünkü…

Ağlayarak istediklerini yaptırmaya çalışan çocuklarınız ile nasıl iletişim kurmalısınız;


• Çocuklar 2 yaşına kadar paylaşım ile ilgili sıkıntılar yaşarlar. Akranları ile bu konuda sorun yaşadıklarında müdahale ederken ‘’ağlama ben sana yenisini alırım’’ cümlesini kurmak yerine, ‘’ bak burada başka ne oyuncaklar varmış’’ şeklinde farkındalık yaratın.


• Tutumlarınızda net ve kararlı olmanız en önemlisidir. Çocuk sizin kararlı oluşunuzu ve istediği zaman ağlayarak istediğini yapmayacağınızı, siz uygun görürseniz yapacağınızı bilirse bunu fırsata çevirmede kullanamaz. Ayrıca çocuklar her zaman ebeveynlerinin gerekli durumda onun isteklerini yapacağınızı bilmelidir.

• Çocuklarınıza sürekli sınır koymakda doğru bir davranış değil. Zaman zaman çocuklar ile ilgili sınırlar olabilir ancak, her başarılı olamadığınız durumu kurala çevirmenizde uygun değil. Ağladığında bu sınırları sussun diye kaldırırsanız ona daha içinden çıkılmaz mesajlar vermiş olursunuz.


• Ebeveynlerinde bu konuda birbirlerini desteklemesi şart. Anne babaların birbirleri ile tutarlı davranışlar sergilemeleri çocuğun annem yapmazsa babama giderim algısını ortadan kaldırır. Ağladığı için istediğini yapmayan bir anneye, baba ‘’ağlatma ver’’ tarzında bir çıkış yaparsa çocuk bu durumu kullanmaya başlar.

• Çocuğunuz bu alışkanlıktan vazgeçmeyip devam ediyor ve siz eğer ‘’ağlarsan almam.’’ Tehditleri ile bir yaptırım uygulamaya başvurduysanız. Bunu yaptırımını uygulamaya geçirmelisiniz. Aksi durumda çocuk yavaş yavaş sizi ciddiye almayı unutur. Bu durum size inancınıda sarsabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.