Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adam olmak!

Yazının Giriş Tarihi: 29.11.2015 02:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.11.2015 02:20




Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizinde her kafadan bir ses çıkıyor. Kimisi kışın doğalgazsız kalmaktan, kimisi olası bir savaştan, kimisi de iktidarın politikalarından yakınıyor. Son yıllarda sıkça gördüğümüz üzere maalesef yine bir milli meselede tek yürek olamadık. Anlaşılan o ki, ülkemizde ciddi bir kesim sadece milli maçlarda tek yürek olmayı yeterli görüyor!


Rusya'daki muhalifler

Geçen yazımda diktatörce yönetimiyle Putin'in Rusya'daki tüm ciddi muhaliflerini sindirdiğini belirtmiştim. Bugün biraz daha detaylandıralım. Putin, kendisine muhalefet eden siyasetçi, işadamı, gazeteci ne kadar isim varsa hepsini bir şekilde pasifize etti. Bir şekilde diyorum çünkü KGB kökenli Putin, illegal yolları kullanmaktan da hiç bir zaman çekinmedi. Son yıllarda Putin'in Rusya'sında bazen gizli, bazen de açıkça şüpheli ve şaibeli çok sayıda işe imza atıldı. Tek adam konumuna gelen Putin, hesapsız ihtiraslarının peşinden koca bir ülkeyi ve beraberinde ise dünyayı ateşe atabilecek tehlikeli bir potansiyele sahip. Son günlerde yaşananlara bir de Rusya'dan gelen muhalif bir sese kulak vererek bakalım.         


Andrey Zubov

Bu sesin sahibi Prof. Dr. Andrey Zubov. Kendisinin uzmanlığı ve çalışma alanı, karşılaştırmalı siyaset, seçim çalışmaları, tarih ve felsefe. Tam 280 tane eseri olan Zubov, Putin'in Kırım ve Ukrayna politikalarını eleştirince görev yaptığı Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden 2014 yılında kovulur. (Bugün Putin şakşakçılığı yapan arkadaşlar gerçek diktatör nasıl olur iyi görsünler.) Vicdanının sesini susturmayan Rus Profesör, halen düşüncelerini Novaja Gazeta'da köşe yazarlığı yaparak Rus halkıyla paylaşıyor.


Rusya'nın yanlış hamleleri

Andrey Zubov, geçtiğimiz gün yazdığı makalede Türkiye ile yaşanan krizi ele aldı ve içimizdeki Ruslara adeta ders verdi.

Ne diyor Rus Profesör? "Putin, Rusya'nın terörizme karşı mücadele edeceğini söyledi ve kendi ordusunu Suriye'ye gönderdi. Oysa Putin, Esad rejiminin bekası uğruna onun bütün muhalifleriyle mücadele içinde bulundu. Esad rejimine ise ülke nüfusunun en az yüzde 80'i ve Suriye'ye komşu olan tüm Sünni ülkeler karşı. Sayın Putin yanlış politikalarıyla, Suriye halkının büyük çoğunluğuyla, Arap Birliği ve Türkiye ile ilişkilerinin bozulmasına yol açtı. Esad'ın müttefikleri İran,  Hizbullah ve Irak'taki belirli bir Şii kesimdir. Bu bloğa şimdi Rusya da katıldı" diyor.


Başka ne diyor? "Türkiye için Suriye sınırı, Ukrayna Donbasının Rusya için önemli olduğu kadar önemlidir. Bir an düşünün ki, Poroşenko, Erdoğan'dan Donetskde olan ayrılıkçılara karşı mücadelede yardım istedi. Çerkasda Türk taburu oradan Donest ve Luganskı vuruyor... Putin bu durumdan hoşlanır mıydı ve sonuç nasıl olurdu? Türkler bence çok sabırlı davrandı" diyor.


Esad'ın kankası Putin

Bu sürece gelişi de adım adım şöyle anlatıyor Andrey Zubov, "Türkiye Cumhurbaşkanı 2 ay önce Rusya'dan IŞİD'le mücadele etmesini, Sünni muhalefetin olduğu bölgeleri bombalamamasını rica etti. Orada Türkmenler var, Suriye Türkleri olan bu insanlar Türkiye tarafından desteklenmektedir ancak Esad Türkiye'den de, Suriyeli Türkmenlerden de nefret ediyor. Putin ise Erdoğan'ı değil de Esad'ı dinledi. Antalya'da düzenlenen G20 zirvesinde Cumhurbaşkanları arasında son görüşme yapıldı ancak Rus uçakları o bölgeleri bombalamaya devam ettiler. Rus uçakları Lazkiye'deki Türkmen köylerini bombaladı. Bunun sonucu olarak Türkler Rus uçağını vurdu. Kaç zamandır bu pilotlar tarafından akrabaları öldürülen yerli nüfus da Rus pilotunu öldürdü."


Kim suçlu?

Ve noktayı koyuyor Profesör Zubov; "Şimdi suçlu kim? Suç, Suriye ile sınırı olan Türkiye'de değil. Suç, tüm ilgili ülkelerle anlaşmadan o bölgede macera peşinde olan Rusya'dadır. Türkler kendi soydaşlarının, kardeşlerinin orada Rusya tarafından kurşuna dizilmesini, Türkiye'de Suriyeli mültecilerin sayısının artmasını istemez fakat Rusya'nın Türkiye ile anlaşma gibi bir derdi yok. Bu kör bir düğümdür. Şimdi ne yapmak gerekiyor? Önemli olan Türkleri veya Türkmenleri cezalandırmak değil. Onları anlamamız gerekiyor. Eğer Rusya bunu düşünmezse, kendini teröre karşı koalisyondan tamamen ayıracak ve Esad'ın müttefiki olacak."

Demek ki neymiş, doğruları görmek için Türk ya da Rus olmak değil, adam olmak yeterliymiş!


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.