Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

7440 hakkında merak edilenler

Yazının Giriş Tarihi: 25.03.2023 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.03.2023 00:02

Vatandaşın beklediği, Türkiye tarihinin en kapsamlı ve en büyük yapılandırması resmi gazetede yayımlandı. Borçların yeniden yapılandırılması, matrah artırımı, işletme kayıtlarının düzeltilmesi, hesap düzeltme gibi birçok düzenleme söz konusu. Buna istinaden vergi borcu bulunanlar yasanın kapsamı üzerine araştırma yapmaları hız kazandı. Konunun aydınlatılması ve mali müşavirlere yasanın yansımalarını, Türmob Yönetim Kurulu üyesi Muharrem Kaya’ya sorduk. Yasanın detaylarını ve merak edilen hususları bizlere aktardı.

Yasada, borç yapılandırması, bilanço barışı, ihtilaflı alacakların yapılandırılması, matrah ve vergi artırımı gibi düzenlemelerin yer aldığını belirten Kaya, ‘Kamuoyunun hepsini ilgilendiriyor. Alacaklarının yeniden yapılandırılması uygulamaya geçti ama diğer hususlarla ilgili tebliğ çalışması var onu bekliyoruz. Maliye idaresine önerimiz şu, bir tebliğ yayınlanıyor kitap gibi 200-250 sayfa bunu 5 başlık altında her başlığın teminini ayrı yayınlamak uygulamalar açısından daha iyi olacak. Şu anda alacakların yeniden yapılandırması açıldı başvurular var ama program altyapısı uygun olmadığı için başvurular alınıyor fakat sonuçlar gelmiyor. Onun üzerine tebliğ ve tebliğe bağlı olarak dijital alt yapısının oluşturulmasını bekliyoruz yoksa yasa yürürlükte. Yüzde 90 vatandaşın beklentisini karşılıyor’ dedi.

Vergi affı en çok kime af sağlıyor ? 

Kaya, ‘Vatandaş ve bütçe paralelinde bakıldığında ekonomiye fayda sağlıyor. Zararı ise mali müşavirlik camiasına. Sürekli vergi barışının çıkması mesleğimiz açısından olumsuz sonuçlanıyor. Bizim mesleğimiz açısından yanlış olduğu gibi toplumsal ve piyasa açısından da yanlış. Biz yapılandırma yasalarına karşıyız lakin gelinen noktada 2014’den bu yana dizi filme dönmüş ve kamuoyunda bu beklentiler oluşmuş. Kamuoyuna artık bunun çıkmayacağı yönünde bir telkinde bulunmamız gerekiyor yoksa 2-3 yıl sonra tekrardan bir beklenti oluşacak. Böyle bir vergi ve ekonomi sürdürülebilir değil’ dedi.

Bağkur primlerini dondurup ihya etmek isteyenler bu yasa ile mağdur durumdalar. 7326 sayılı yapılandırma kanununda bu hak verilmişti peki Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yasasında neden yok diye sorduğumuzda, Kaya, ‘ Eyt’nin kendisi zaten vatandaşa avantaj sağlayan bir düzenleme. Aslında Bağkurlular için silinmiş borçlarını canlandırabilmeleri düzenlemesi var. Bu alacakların yapılandırma kapsamında gecikme faizlerinin silinerek tekrar tahsil edilmesini bekliyor vatandaş, 1 taşla 2 kuş bekliyorlar bu noktada çok doğru değil. İşin bütçe kısmını ele aldığımızda da sürdürülebilir değil’ ifadelerini kullandı.

Peşin ödeme seçeneğiyle alakalı düşüncelerini beyan eden Kaya, ‘Taksitlendirmeye göre değiştiği için katsayı peşin ödemede yüzde 10 bir indirim görüldü. Bu indirim oranında yüzde 20 ideal olabilirdi. Peşin ödemede sağlanan avantajın daha yüksek bir oran olması afet döneminde hazinenin de para ihtiyacını göz önünde bulundurursak, tahsilâtın hızlanmasına nakit girdi sağlanmasına yol açabilirdi ama yasa koyucu böyle uygun gördü’ dedi.

Maliye, SGK, Belediye borçları dışında, Meslek odaları ve yatırım izleme koordinasyon birliği, öğrenci harçları, trafik cezaları ve trafik ceza puanlarını da kapsadığını belirten Kaya, ‘ trafik ceza puanlarında ek olarak alkollü araç kullanma nedeniyle el koymalardaki süreler silinmiyor orada bir af yok onun dışındaki ceza puanları siliniyor’ diyerek,  merak edilen hususları bizlerle paylaşmış oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.