Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

6’lı koalisyon!

Yazının Giriş Tarihi: 01.02.2023 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.02.2023 00:04

Siyasetin muhalefet kanadını oluşturan ve kendilerine Millet İttifakı sıfatını takan 6 partinin genel başkanının kurduğu 6’lı masa çalışmalarına pür dikkat devam ediyor. Vatandaşlarımızda uzun süredir toplanıp yemek yiyen, çay kahve içen ve sohbet ettikleri iddia edilen liderlerin ne yaptıklarını merak eder durumda bekliyordu. Aslında, ne yapacaklarından çok “kimi Cumhurbaşkanı adayı gösterecekler?” konusu merak ediliyor.

Halkımız, iktidar AK Parti ve beraberinde Cumhur İttifakını oluşturan MHP ile BBP’nin de yer aldığı diğer partilerin yıllar öncesinden “adayımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır” açıklamasını yaptıklarından sonra, muhalefetin adayı kim olacak? Diye meraklı bir beklenti içine girdi. Toplantının her yapıldığında “masadan şimdi aday çıkacak” beklentisi ile merakla yapılan açıklamayı izleyen vatandaşlarımız, “bir sonraki toplantıda görüşürüz” mesajları üzerine, geleceğe yönelik umutlu beklentilerini biraz daha ertelemek zorunda kalıyor.

Neyse ki, 6’lı masanın Ortak Politikalar Mutabakat Metni, 6 liderin katılımıyla Ankara’da açıklandı. Seçim beyannamesi özelliği taşıyan metin; 9 ana başlık altında 2 binin üzerinde yeni düzenlemeyi içeriyor.

Mutabakat metni "Hukuk Adalet ve Yargı”, "Kamu Yönetimi", "Yolsuzlukla Mücadele, Şeffaflık ve Denetim", "Ekonomi, Finans ve İstihdam", "Bilim, AR-GE, Yenilikçilik, Girişimcilik ve Dijital Dönüşüm", "Sektörel Politikalar", "Eğitim ve Öğretim", "Sosyal Politikalar", "Dış Politika, Savunma, Güvenlik ve Göç Politikaları" başlıkları altında toplandı.

Toplantı öncesinde hazırlanan "Ortak Politikalar Mutabakat Metni" kitapçığı salondakilere dağıtıldı. 240 sayfalık ana başlık, 75 alt başlık, 2 bin 300'den fazla somut hedef yer alıyor.

İşte 6’lı masanın 2023 seçimlerinde kullanacağı vaatlerinden bazıları;

Etkin ve katılımcı bir yasama, istikrarlı, şeffaf ve hesap verebilir bir yürütme, bağımsız ve tarafsız bir yargı ile kuvvetler ayrılığının tesis edildiği güçlü, özgürlükçü, demokratik, adil bir sistem için Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçeceğiz.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni doğrultusunda yapılması gereken anayasal ve yasal değişiklikleri ivedilikle hayata geçireceğiz.

Bir yasama yılında en az 20 gün, gündemi muhalefet tarafından belirlenen genel görüşme açılabilmesini sağlayacağız.

Devlet sırrı ve ticari sır kavramlarını, Meclis'in bilgi edinme ve denetim yetkilerini engellemeyecek şekilde yeniden tanımlayacağız.

Milletlerarası sözleşmelerden geri çekilme yetkisinin Meclis'e ait olduğunu anayasal güvence altına alacağız. TBMM'de başkanı ana muhalefet milletvekilleri arasından seçilen Kesin Hesap Komisyonu kuracağız.

Kanunlar üzerinde tanınan veto yetkisini kaldırarak Cumhurbaşkanına sadece 'geri gönderme yetkisi' tanıyacağız.

Cumhurbaşkanının 7 yıl süreyle bir dönem seçilebilmesine, seçildikten sonra partisi ile ilişiğinin kesilmesine ve görev sonrasında aktif siyasete dönmemesine ilişkin düzenleme yapacağız.

Olağanüstü hal kararnamelerine son verecek, OHAL süresini altı aldan iki aya düşüreceğiz.

Hakimler Kurulu ve Savcılar Kurulu şeklinde iki farklı kurul oluşturacağız.

Çoklu baro sistemine son vereceğiz.

Tutuklamanın istisna olması ilkesinin titizlikle uygulanması için gerekli tedbirleri alacağız.

Düşünce, kanaat ve ifade hürriyetlerini güçlendireceğiz. Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamelerinden kaynaklanan mağduriyetlere son vereceğiz.

Açıklanan bu vaatlerden bazıları toplumun huzur ve güveni için şart. Ama, bazıları galiba biraz hayal görmek gibi geliyor insanlara. Yine de her ne olursa olsun, iktidara alternatif bir muhalefet olması ve muhalefetin geleceğe yönelik hizmet ve yönetimlerle ilgili olarak program hazırlaması güzel.

İşin bir başka ucu ise hazırlanan bu yeni programın, mutabakat metni ismiyle yapılan açıklamaların cumhurbaşkanı adayı tarafından ne kadar hüsnü kabul göreceği. Çünkü, 6’lı masanın 6 partili koalisyona seçim öncesi imza atılması olarak nitelendirilen bu açıklama, seçimi kazanmaları halinde ne kadar faaliyete geçer ne kadar raflarda kalır, ne kadarı sözde kalır meselesi var.

6’lı masanın Cumhurbaşkanı adayı olmasına kesin gözüyle bakılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yapılan açıklamayı şöyle değerlendirdi;

"Altı lider, devlet için beka sorunu haline gelen tek adam rejimini değiştirmek için bir araya geldi. Altı lider bir araya gelip 2 bin 300'ün üzerinde var olan sorunlara çözüm üretiyorsa ve bunu oy birliğiyle yapıyorsa Türkiye'nin geleceği aydınlıktır. Yolsuzluklara karşı mücadele burada var, işsizliği giderecek politikalar burada var, çalınan paraları nasıl alacağız hepsi burada var... Devleti yeniden inşa edeceğiz. Ahlak üzerine, bilgi üzerine, erdem üzerine yeniden inşa edeceğiz. 9 ana başlık, 2 bin 300'den fazla çözümümüz var demokrasi tarihimizde bir ilktir. Biz duygularımızla değil, biz aklımızla hareket ediyoruz. Biz önyargılarımızla değil, kavgayla değil, aklımızla hareket ederek sorunlarımızı çözmeye çalışıyoruz. Biz onlar gibi değiliz. Biz tıka basa hapishaneleri değil, hapishanelerinde kimsenin olmadığı bir Türkiye'yi inşa etmek istiyoruz" dedi.

Kılıçdaroğlu’nun bu söylemleri güzel. Halkın ve seçmenlerin duymak istedikleri sözler. 14 Mayısta sandık gelecek, seçmen oy silahı ile söylemek istediğini söyleyip, seçimini yapacak. Ama, adama sorarlar, “Sayın Kılıçdaroğlu, sizin elinizde belediyeler var. Bu belediyelerle ilgili de sizin iktidar için söylediklerinize benzer, imar rantı, ihale vurgunları, yandaşların kayırılması gibi pek çok iddialar var. Siz, ülkede yapmak istediğiniz temiz siyaseti, temiz yönetimi, bu belediyelerde neden sağlamak için adımlar atmıyorsunuz? Bu tür olaylar gündeme geldiğinde neden topu hep taca atıyorsunuz?” diye.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.