Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

65 yaş üstüne müjdeli haber

Yazının Giriş Tarihi: 07.03.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.03.2020 00:00

Toplu taşıma araçlarından 65 yaş üstünde olan vatandaşların ücretsiz yararlanmasına dair kanun ile Bursa’daki uygulamanın uyuşmadığı gerekçesiyle CHP tarafından açılan davada, Yürütmenin durdurulmasına karar verildi.

Olaya neden olan karar, 2019 Ekim ayı içinde Büyükşehir Belediye Meclisinde alınan 2019/ 591 sayılı meclis kararının iptali için Cumhuriyet Halk Partisi gurubunun açtığı dava oldu. Bursa 1. İdare Mahkemesi 21 Ocak 2020 tarihli ve E. 2019/ 1138 sayılı kararıyla Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı bu kararın hukuka uygun olduğunu ve iptaline ilişkin Yürütmeyi Durdurmanın ret edildiğine karar verdi.

CHP gurubu, bu karara itiraz etti. Dava İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Altıncı İdare Dava Dairesine taşındı. İstinaf Mahkemesi sıfatıyla davaya bakıldı. 2 bin 577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu ve 6 bin 352 sayılı kanunla değişik2. Fıkrasında Danıştay ve İdari Mahkemelerin idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız olan zararlarına doğabileceği ilkesinden hareketle dosyayı inceleme aldı.

Neticede, Bursa Büyükşehir Belediyesince düzenlenen ve 65 yaş üstü vatandaşlardan kart başvuru için 5 lira, her yıl vize için de 15 TL’lik ücret dava konusu oldu.  4 bin 736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşların ürettikleri mal ve hizmet tarifeleri ile bazı kanunlarda değişik yapılmasına dair olarak 2014 yılında çıkarılan 12 Temmuz 2013 tarih ve 6 bin 495 / 88 sayılı madde gereğince uygulanmasına başlanılan 65 yaş ve üzerindeki vatandaşların toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanmasına dair kanuna aykırı olduğu kanaatine varıldığı ifade edildi.

Konuyla ilgili CHP il Başkanı İsmet Karaca, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Büyükşehir Belediye Meclis üyesi ve CHP gurubu adına bu davayı açan Av. Ercan Korkmaz ile Tüm Emekli Sen Bursa Şubesi Başkanı ve CHP’li Belediye Meclis üyesi Günay Onayman basının karşısına geçip, mahkeme kararı ve bundan böyle olabilecek hukuki konularla ilgili olarak bilgi verdiler.

CHP İl Başkanı İsmet Karaca, bu uygulamanın bütün Türkiye genelindeki belediyeler için emsal teşkil edeceğini açıkladı. Tüm Emekli Sen başkanı Günay Onayman ise hem toplu taşıma hizmeti yapan özel halk otobüsçülerinin hem de 65 yaş üstü vatandaşların mağdur olmaması için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin elini taşın altına koyması gerektiğine dikkat çekti.

 Olayın, sadece Bursa’nın değil, bütün Türkiye genelinde bazı belediyeler tarafından yapılan tarifelerle ilgili ve 65 yaş üstü vatandaşlardan kart kullanımı ile ilgili yapılan uygulamaları ilgilendiren emsal bir karar olduğuna dikkat çekildi. Kanunda, 65 yaş üstü vatandaşların toplu taşıma araçlarına nüfus kağıtlarını gösterip ücretsiz bineceklerinin yazılı olmasına rağmen, bazı Belediyelerin, Bursa’da örnekleriyle karşılaşıldığı g2ibi 65 yaş üstü vatandaşlardan kart ücreti, her yıl vize yaparak vize ücreti altında paralar almasının kanunsuz olduğu ileri sürüldü.

Davayı açan ve takip eden Avukat Ercan Korkmaz, konuyla ilgili teknik bilgiler verdi. Belediye Meclis toplantısı sırasında, böyle bir karar alınırken, alınan kararın kanuna aykırılık içerdiğini gündeme getirip, yöneticileri uyardıklarını hatırlatan Korkmaz, yapılan yanlışların yargı kararıyla tespit edilmesinin, bundan böyle yanlış ve hatalı hizmet kararı alınmasının önüne geçilmesi için emsal olmasını istedi.

“Biz, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı bu kanun dışı kararı mahkemeye taşımak istemedik, ortak akılla ve insanların mağdur olmayacağı şekilde karar alınması için mücadele verdik” diye konuşan Av. Ercan Korkmaz, “bizim aklımız bize yeter” mantığı ile hareket edilmesinin yargı kararıyla durdurulduğunu ifade etti.

Bu kararın birinci etapta Bursa Büyükşehir Belediyesi, ikinci etapta, özel halk otobüsçülerini üçüncü etapta ise 65 yaş üstü vatandaşlarımızı ilgilendirdiğine dikkat çeken Av. Ercan Korkmaz şunları söyledi:

Yerel yönetimler, belediyeler, dünyanın her ülkesinde toplu taşıma ücretleri ve hizmetlerinde genel bütçeden destek alıyorlar. Bizim ülkemizde de böyle. Bu kanun çıkarılırken, 65 yaş üstü vatandaşların yolculuk ücretlerinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca onaylanması kararı var. Bu karar, Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde alınıp, kanunlaştı. Fakat, uygulamada sıkıntılar yaşanıyor. Belediyeler, “toplu taşımada zarar ediyoruz” bahanesiyle 65 yaş üstü vatandaşlarımızdan çeşitli isimler altında para alıyorlar. Bizlerde Bursa’daki bu uygulamayı halklı olarak yargıya taşıdık. Neticede, ücretsiz taşımadan faydalanacak olan 65 yaş üstü vatandaşların tanınması amaçlı olarak ücretsiz toplu taşıma kartı verilmesine yönelik ilk başvuruda alınan 5 TL’lik uygulamanın devamı kararı alındı. Fakat her yıl alınan 15 TL’lik fiyatın yürütmesi durdu. Yine, deniz otobüsleri ve trenlerde bu kişilerin yüzde 50 ücretli seyahat etmesine karar verildi. Yani, kararın Bursa Büyükşehir Belediyesine ilgilendiren kısmı, BUDO taşıma biletlerinde 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız bundan böyle tam bilet ücreti yerine yüzde elli indirimli olan yarım bilet ücreti ödeyecekler.

CHP, bu açıklaması ile 65 yaş üstü vatandaşların haklarının savunulması ve kazanılmış haklarının kullanımına yönelik müjdeli haberleri verdi.

İstanbul Bölge Adliyesi 6. İdari Yargılama Dairesinin verdiği Yürütmeyi Durdurma karına rağmen, Bursa 1. İdare Mahkemesi’ndeki tarifenin iptaline dair dava devam ediyor. İdare Mahkemesinin kararı henüz verilmedi.

CHP il Başkanı İsmet Karaca, 2013 yılında çıkarıldığı şekliyle aynen uygulanmasını isterken, 65 yaş üstündeki vatandaşların gerek Büyükşehir Toplu taşıma hizmetleri gerekse özel halk otobüslerinin taşıma hizmetlerinden faydalanmasına yönelik hizmetler karşılığı Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen ödeneklerin artırılmasını, belediyenin de sübvanse kanalıyla bu açığı finanse etmesini önerdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.