Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

23 Nisan ve demokrasi

Yazının Giriş Tarihi: 23.04.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.04.2019 00:01

Dünyada kutlanan tek çocuk bayramı Türkiye’de var. Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Büyük Millet Meclisi’nin çalışmaya başladığı 23 Nisan tarihini Türk ve dünya çocuklarına bayram olarak armağan etti.

Bu bayram, yarının büyükleri olan çocuklar için en güzel ve anlamlı bir hediyedir.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun. Var olsun.

23 Nisan tarihi, ülkemizin kurtuluşuna atılan adımların başlangıcındaki dönüm noktalarından birisi olmuş. Vatan toprağımızı işgal eden, bizleri anavatanımızdan ve toprağımızdan uzaklaştırıp, kendilerine sömürge haline getirmeyi amaçlayan bir takım ülkelerin kurdukları beraberlik, 23 Nisan’da Ankara’da toplanan ve yurdun dört bir köşesinden gelen temsilcilerin, “bu vatan bizim” düşüncesiyle hareket ettiği önemli bir dönüm noktasıdır. Büyük Millet Meclisi çalışmaya başlamış, ülkemizdeki vatandaşlarımızın, halkımızın da yardımlarıyla, işgal güçlerinin bertaraf edilmesi için mücadele için atılan adımlar güçlenmiş ve bağımsızlığa giden yoldaki amaçlara ulaşılmıştır.

23 Nisan tarihi, Türkiye’nin kurulması ve ulusal kurtuluş savaşlarımız için önemli bir tarih olmanın yanı sıra, Türk demokrasisi içinde ilk adımın başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Halkın, milletin ülke yönetimde söz sahibi olması adına 23 Nisanda çalışmaya başlayan Büyük Millet Meclisinin aldığı kararlar, atılan adımlar, yapılan çalışmalar Türk demokrasi tarihinin de başlangıcı olarak tarih sayfalarında yer almaktadır.

Bu nedenle, 23 Nisan tarihi, sadece senelerdir kutlanan bir milli bayram olarak değil, çocuklara verilen değerin hatırlanması, ülkemiz için demokratik ve tam bağımsızlık adımlarının tarih olarak kayıt altında tutulmalıdır.

23 Nisanda Ankara’ya gelerek Ulus’taki tarihi binada toplanan ve ülkemiz için kararlar alıp, uygulamaya koyan, halkın ve milletin destekleriyle aradan geçen 3 yıl sonra 29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına kadar gidilen yoldaki bütün zorluk ve sıkıntıları aşan temsilcilerimizin hepsinden Allah razı olsun. Başta, gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşları, yol arkadaşları ve onlarla beraber vatan için canını, kanını feda eden milletimiz, atalarımızın çocuklarımıza emanet ettiği bu bayramı hiç unutmayacağız.

Aradan tam 99 yıl geçti.

Zaman su gibi akıp gidiyor.

23 Nisanla ilgili anıların tazelendiği, çocukluk günlerimizdeki bayramların kutlama törenleri, bugün yapılan törenler, eski yıllardan kalma mücadele fotoğrafları ve yazılı tarihi kaynakları görünce, ülkemizin gelişmesine, modernleşmesine ve çağdaş uygarlık yolundaki ilerleyişine şahitlik ediyoruz.

Ne mutlu bizlere.

Yarının büyükleri olan, geleceğimiz olan çocuklarımıza, Atatürk sayesinde, onun ileri görüşlüğü ve modern dünyanın Türkiye ile uyumu sırasındaki sezgileri nedeniyle böylesine önemli bir bayrama sahibiz. 23 Nisan günü, çocuklarımıza makamları teslim edip, onların geleceğe bakışlarını görebiliyoruz.

Bir belediye başkanının koltuğuna oturan ilkokul veya ortaokul öğrencisinin, çevre sağlığı, halkın yaşam imkanlarının kolaylaştırılmasına yönelik yaptığı istekler bizleri mutlu ediyor. Mahallesindeki okulun etrafındaki çöplerin toplanmasını isteyen bir çocuğun bizlere verdiği pek çok ders var. Önemli olan, bu istekle ilgili amacı görebilmek, hissedebilmek, anlayabilmek.

Yine, vali koltuğuna oturan bir çocuğumuzun, hastalara ve yaşlılara yardım edilmesine yönelik talimatlar vermesini de iyi okumak gerekir. Bu istekleri sırf 23 Nisan nedeniyle adet olsun, uygulama yerini bulsun düşüncesiyle yapılan uygulamalar olarak görmemek gerekir. Bugün çocuk olan kişinin, Allah ömür verip yarın büyümesi halinde, yaşlanacağını düşünmesi ve yaşlılara yardımcı olunmasını istemesi gayet doğal bir istem değil midir?

Yine, ulaşım ve trafik konusunda çocuklardan gelen isteklere, “bütün dünyada aynı sorunlar var” düşüncesiyle bakılmamalı. Sabahın, ayazında sıcak yatağından kalkıp, okuluna gidebilmek için soğukta mücadele eden bir çocuğun. Ulaşımda kolaylaştırma istemesi bana göre en büyük hakkıdır. Yine, sokaklarda başıboş dolaşan hayvanlarla ilgili olarak yerel yönetimleri göreve davet eden veya bugün yönetici koltuklarında oturduklarında aynı konuları gündeme getirecek olan çocukların öncelikleriyle, bakış açılarıyla, yerel yöneticilerimizin bakış açıları arasında dağlar kadar fark olduğunu görmek, sanırım konunun çözüm aşamasında bazı kişilere yol gösterir.

Evet, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye’nin sahip olduğu en değerli milli hazinelerinden birisidir. Bütün dünya çocuklarına armağan edilmiş bir demokrasi bayramıdır. Hepimize kutlu olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.