Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2023 seçimlerine Belediye bakışı !

Yazının Giriş Tarihi: 25.06.2021 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.06.2021 00:03

İktidarıyla, muhalefetiyle, halkımızın bazı kesimlerinin de isteğiyle ülkemizdeki erken seçim veya zamanında seçim tarihi her geçen gün biraz daha yaklaşıyor.

Seçimler ne zaman olursa olsun, halkın önüne bu sandıklar gelecek. Seçmenler, kullanacakları oylarıyla yeni yönetimi belirleyecek. Bu demokrasinin genel kuralı.

Tabi, demokrasi kuralı işlerken, siyasi partiler de iktidar kesimi de muhalefet kesimi de kendilerine yeni güç toplama peşindeler. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin teşkilatları ve üyelerini ayakta tutabilme adına sürekli açıklamalar yapıyor. Etkinlikler düzenliyor. Parti içindeki eğitime büyük önem veriliyor.

Erdoğan bu hafta başı Belediye başkanlarını topladı. Burada çok önemli mesajlar verdi. Önce parti teşkilatları için yaptıkları açıklamalar önemli;

İsteyen her vatandaş, AK Partili kadrolara ulaşacak. Vatandaşlara telefonunu kapatan, onlarla iletişim sağlamayan kim olursa olsun, teşkilatlardan uzaklaştırılacak.

Bu konuda sürekli söylemlerde buluyor Erdoğan. Ama, teşkilatlarda buna ne kadar uyumlu hareket ediliyor? İşte orasında biraz olsun sıkıntılar mevcut.

Gelelim Belediye başkanlarına;

Sürekli halkın arasında olacaksınız. İşyerinin kapısından geçerken uğrama yerine, işyerinin, evinin içine girip, onlarla yakın temaslarda bulunup gönülleri kazanacaksınız.

Halkın ulaşamadığı Belediye Başkanı istemiyoruz.

Belediye kadroları hizmet kadrolarıdır. İhaleleri gerekirse canlı yayında halka açık olarak yapın. Kimsenin kafasında soru işareti kalmasın.

Kişiye özel imar uygulamasına izin vermeyin.

İşte burası Bursa adına çok önemli. Bursa’da yaklaşık 5 yıldır tartışılan ve mahkeme kararlarına rağmen bir türlü çözüm bulmayan, Nilüfer’deki Barakalar arsası üzerine ve Bursa-İzmir Yolu ana caddenin yan yolunun iptal edilmesine yol açan inşaatla ilgili alınan kararların uygulanmadığı iddialarına…

Bu olay Nilüfer ilçesinde. Muhalif Partili belediye yönetimi var ama CHP’nin önde gelenleri bu konuyla ilgili olarak, “ne yapıldıysa AK Parti’nin kadrolarıyla beraber yapıldı…” diye konuşuyorlar.

Nilüfer’deki CHP’liler birde AK Parti’nin üst düzey temsilcisi olan bir kişinin arsası için verilen olağanüstü imarın da sorgulanması gerektiğini söylüyorlar. Birde, geçmişte dönemlerde bir bakanın ağabeyine verilen olağanüstü imar rantını da örnek göstermekten geri kalmıyorlar. Nilüfer’deki AKP-CHP ortaklığının projeleri imiş bunlar.

Buna bir yenisi daha eklendi.

Olay, Osmangazi ilçesinde. Belediye yönetimine yakın ailenin, hatta mührü elinde bulunduran aile fertlerinin sahibi olduğu iddia edilen alana verilen ve duyanları “olmaz böyle şey” diye isyan ettirme noktasına gelen imar uygulaması.

Rantın tam göbeği. İmza atılan Belediye AK Partili.

Bursa 2. İdare Mahkemesi söz konusu imar değişikliği kararlarını 31/12/2020 tarih ve 2019/1184 Esas sayılı yargılama dosyasında 220/1364 sayılı kararı ile iptal etti. İnşaat ruhsatları dahil iptal edildi. Ama, inşaat tam gaz devam ediyor. Vatandaşlara da satışlar tam gaz devam ediyor.

İlgililer bu karara itiraz etmişler. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. İdare Dava Dairesi 26/03/2021 tarih ve 2021/450 Esas sayılı kararı ile itirazları bütünüyle ret etti.

Yani, Nilüfer’deki Barakalar arsası üzerine yapılan ve inşaat ruhsatı mahkeme kararıyla iptal edilen inşaat ile Osmangazi’de Hürriyet, havaalanı yakınında Yunuseli’nde AK Partili hatta, belediye yönetimindeki arsa sahipleri arasında bulunduğu iddia edilen inşaat ve ortaya çıkan hukuki sonuçları aynı durumda imiş.

Belediye başkanlarına yeni talimatlar veren sayın Cumhurbaşkanının bu olayları bilip bilmediğinden haberim yok. Ama, Bursa’da bu işlerin konuşulması ayyuka çıkmış ise sanırım Ankara’dan da duyulmuştur.

Gelelim, 2023 seçimleri ve belediye yönetimlerine.

Yerel yönetimler ve başarıları gerçekten genel yönetimleri etkiliyor. Tetikliyor. Eğer, belediyeler başarılı olmazlarsa ilk genel seçimlerde hükümet değişiyor. Sonrasında belediyeler değişiyor. Yada, 1989 seçimlerinde olduğu gibi vatandaş önce belediye yönetimlerinde muhalefete destek verip, onları işbaşına getiriyor. Sonrasında yani 1991 seçimlerinde olduğu gibi hükümeti koltuklardan indiriyor. Türk siyasetinin önündeki en güzel ve en yakın tarihli örnek bu.

İşte, Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıda dile getirmek istediği ve açıkça söyleyip, “işlerinizi dikkatli yapın. Vatandaşları küstürmeyin!” talimatı çıkarılan toplantının ana amacı bu. Nitekim, AK Parti, 2019 mahalli seçimlerinde bazı illerde Büyükşehirler dahil başkanlıkları muhalefete kaptırdı.

Durum ortada. Bugünden gerekli işlemler ve önlemler alınmazsa seçim zamanı geri kazanım sıkıntılı olabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.