Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

1050 konutlar TOKİ’yi küstürdü

Yazının Giriş Tarihi: 23.08.2022 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.08.2022 00:04

Bursa’nın en büyük kentsel dönüşüm alanları içinde yer alan belki de Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesi olan Akpınar Kentsel Dönüşüm Projesi’nden TOKİ’nin vaz geçtiği açıklandı. Pek çok kişi, senelerdir konuşulan ama bir türlü hayata geçirilemeyen Akpanır Kentsel Dönüşüm çalışması için bölgede kentsel dönüşüm kumarı oynandığını iddia ediyor.

Bu konuyla ilgili olarak erek bürokrasi gerekse siyaset alanında çeşitli iddia ve dedikodular mevcut. TOKİ, mahallenin tek proje halinde ve üç farklı konut tipiyle çözülmesi ve inşaat maliyet farkı olarak hak sahiplerinden konut başına 80 bin lira ile 150 bin lira arasında değişen miktarlarda ödeme talep etmişti.

Proje ve bina yükseklikleri ise zemin artı 7 kat olarak belirlenmişti. Zemin katta ise daireler yerine dükkan ve işyerlerinin yapılması düşünülmüştü. Su yapılan görüşmeler, semt halkı arasında sevinçle karşılanırken, bölgede kurulan dernek yönetiminin ise hak sahiplerinden para istenmesine karşı çıkması, olayların düğümlenmesine yol açtığı iddiası var.

Gelinen son noktada ise, TOKİ, bölgedeki inşaat maliyetleri, gelir- gider hesaplarına bakıldığında, zemin artı 7 katlı bir yapılaşmanın, mevcut zemin artı beş katlı yapılaşmanın dönüşümü için yeterli olmadığını açıklamıştı.

Kat malikleri ve hak sahiplerinin “biz para ödemek istemiyoruz. Devlet bize yardım etsin. Belediye bize yardım etsin!” mantığıyla konuya yaklaşması üzerine TOKİ kanalıyla yapılması düşünülen Akpanır Kentsel Dönüşüm projesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un konuyu kabinede anlatması üzerine, TOKİ’nin bu projeden vaz geçtiği açıklandı. TOKİ, elindeki dosyası ve bölgeyle ilgili İmar Düzenleme Yetkisini Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne iade etti.

Belediye ilgilileri, Akpınar Mahallesi’ne giderek, konuyla ilgili gelişmeleri hak sahipleriyle paylaştı. Yeni bir projelendirme çalışmasına başlanıldığını ve projenin zemin artı 7 katlı olacağını açıkladılar. Akpınar Kentsel Dönüşüm Projesi muhtemelen Eylül ayında yapılacak olan meclis gündemine yeniden ele alınıp sıfırdan değerlendirilecek.  

Bu durum, pek çok hak sahibi tarafından üzüntü ile karşılandı.

Bursalı yerel siyasetçilerimiz ise Akpınar Mahallesi halkının TOKİ ile yapılması planlanan kentsel dönüşüme “hayır” demesinin demokratik hakları olduğunu ifade ediyorlar.

Peki şimdi ne olacak?

Belediyeden aldığım bilgilere göre, hak sahipleri, kendi göbeklerini kendileri kesecekler. İmar planı ve kat projesi belirlendikten sonra biz müteahhidi kendileri bulup, inşaatları yaptıracaklar. Blok yerine blok yapılacak. Maliyetlerin artması ve kentsel dönüşüm ücretlerinin yüksek rakamlarda olmaması adına çalışmaların sürdürüldüğünü söyleyebilirim.

Ama, konutların bulunduğu alanda Hazine Malı, Jandarma Genel Komutanlığına ait tapulu arsalar ve Büyükşehir Belediyesi ile Osmangazi Belediyesi’nin de arsaları mevcut. Bu durumda, mevcut 6 kat yapılaşmanın zemin artı 7 kat, yani 8 kat olması halinde, bu hak sahiplerinin de konut veya dükkan / işyeri sahibi olması halinde, yapılacak liave kat sayısının inşaat maliyetini karşılayıp karşılamayacağı tartışması durmak bilmiyor. TOKİ’nin kentsel dönüşümden vaz geçmesi ise inşaatların yapımını tehlikeye düşürebileceğini, bu durumda, hak sahiplerinin hakları ve devlet haklarının birleşmesiyle bölgede kentsel dönüşüm kumarı oynandığı iddialarının konuşulması Bursa kamuoyunu sanırım daha fazla meşgul edecek.

Amaç, herkesin memnun kalacağı ve mutlu olacağı bir kentsel dönüşümü sağlamak.

Bölgede konuşulanlara kulak kabarttığımızda ise, hak sahiplerinin TOKİ’nin kentsel dönüşümü için gerekli imzayı vermedikleri yönünde olduğu ileri sürülüyor. Zemin+7 kat şeklinde TOKİ marifetiyle yapılacak olan projede 700 küsur imza toplandığı. Toplamda 2 bin 290 hane hak sahibi olduğu içinde çoğunluğun onaylamadığı için projenin rafa kalktığı konuşuluyor.

Bölgenin durumu şöyle; Osmangazi’ye bağlı Akpınar Mahallesi içinde yer alan doğusunda Hancı Caddesi, batısında Sanayi Caddesi (Mudanya yolu), güneyinde Sönmez Flament kavşağı ve kuzeyinde Korupark ile sınırlandırılmış 429 bin metrekare büyüklüğü 1050 Konutlar olarak adlandırılan bölge; 1050 Konutların bulunduğu alan Bursa 2 nolu Yalakçayır Gecekondu Bölgesidir. Bölgenin gelişimi 24 Ağustos 1958 günü binlerce işyerinin yok olduğu Kapalıçarşı yangını ile yakından ilişkilidir. Bu yangın, Bursa'nın kentleşmesi, ticari yaşamı ve bayındırlık hizmetlerini büyük ölçüde etkilemiştir. Yangının hemen sonrasında Belediye Başkanı Reşat Oyal'ın girişimleri, İller Bankası ve Emlak Bankası'nın desteği ile Mimar Emin Canbolat'ın yönetiminde İmar Planlama Bürosu kurulmuş, bu büroda İtalyan şehircilik uzmanı Piccinato'nun danışmanlığında 1/4000 ölçekli Bursa Nazım Planı hazırlanmıştır. Bu planda kentin Ankara - Bursa - Mudanya doğrultusunda gelişmesi önerilmektedir. Piccinato Planı'nda Bursa - Mudanya Yolu üzerindeki tarım arazisi (Yalakçayır), Organize Sanayi Bölgesi olarak belirlenmiştir.

1050 konutların kuruluş amacı olarak Sanayi Bölgesi karşısında konut ihtiyacının karşılanması ve gecekondulaşmanın önlenmesi olarak yazılı. Bölgede potansiyel olarak oluşan yaklaşık 18 000 nüfusun taleplerini ve istenmeyen gecekondu yapılaşmasını önlemek amacıyla Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca az yoğunluklu konut alanlarını hedefleyen bir plan üretilerek, yürürlüğe girmesi sağlanmıştır. Sonraki yıllarda planda toplu konut alanı olarak ayrılan kısım, Bakanlıkça 21.11.1972 tarihinde tasdik edilen O.S.B. Karşısı Konut Alanları Uygulama İmar Planı dahilindeyken, 09.11.1979 tarihinde Bursa Yalakçayır Gecekondu Önleme Bölgesi (GÖB) imar planı olarak, 01.08.1985 tarihinde Bursa 2 nolu Yalakçayır G.Ö.B. 2985 sayılı toplu konut imar planı olarak onaylanmıştır.

Bu planla 1050 Konutlar adı ile bilinen konut alanları planlamasında tekli ve ikiz olmak üzere toplam 236 blokta, 2 bin 290 adet bağımsız birimin bulunduğu 117 bin 256 m2 konut alanı ve 9 bin 567 m2 inşaat alanı planlanmıştır. Bölgedeki yapılar tekli ve ikiz olmak üzere toplam 236 bloktan oluşmaktadır. Ön bahçe mesafesi 5 m., yan bahçe mesafesi 3 m. şartı konmuştur. Bloklar konumu itibarıyla iç bahçelere baktırılarak, ortalarında çocuk parkları oluşturulmuştur.

Oluşturulan bloklar 10 m x 20 m ebatlarına sahip olup bodrum + zemin + 4 normal kat olmak üzere 6 katlıdır. Bodrum katlarda sığınak ve kömürlükler yer almakta olup bağımsız bölüm bulunmamaktadır. Zemin ve normal katlarda her katta 2 daire yer almaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.