Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

10 NUMARA ÖLDÜ!

Yazının Giriş Tarihi: 15.07.2021 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.07.2021 00:04

Euro 2020’de izlediğimiz maçlar futbolun çok değiştiğini bir kez daha gösterdi. Bu değişimi yakalayabilenler yorumlarını da değiştirdi.

Artık kahramanlık destanı yazarak, hamaset edebiyatı yaparak ve de bireysel becerilere yüklenerek puan aramak hayal oldu.

Bugünün futbolu; yüksek kalibrede mücadele; takım olarak bütünlük ve çabuk düşünce, hızlı oyun üzerine kurulu. Bunlardan biri olmasa takımınız eksik demektir.

Şu bir gerçek artık; mevkiler karıştı!

Santrhaf bitti!.. Santrfor bitti!..Sağ bek-sağ açık, sol bek-sol açık iç içe geçti!..

Kanatlarda oynayanlar birbiriyle uyumlu ve yardımlaşmalı değilse takımlar o kanattan çöküyor. Orta sahada tehlike nerede, blok savunma o tarafa dönüşümlü.

'Orası bana uzak mevki, bana ne' diyen yok!

Kademe anlayışı forvetten başlıyor. Rakibe pres topun kaybedildiği noktada uygulanıyor.

..Ve Avrupa Şampiyonası'nda görüldü ki; '10 Numara' kavramı artık sizlere ömür! Futbol sahasının kralıdır 10 numara, ama bugünün futbolu son beş-altı yılda 8 numaraları ön plana çıkardı.

Geçmişteki şampiyonlarda Pirlo, Sneijder, İniesta, Mesut Özil gibi oyuncular 10 numarayla maestro görevi yaparken ama devir artık 8 numara devri.

Mesela; Barella (İtalya), Grealish (İngiltere), Christiansen (Danimarka), Liorento Moreno (İspanya) bu mevkide müthiş bir performans göstererek takımlarını başarıya taşıdılar.

İtalyanlar ilk maçta oyunu Jorginho-Barella ile tuttular, biz ise Ozan Tufan- Hakan Çalhanoğlu ikilisiyle bunu başaramadık.

Fransızlar bu işi Sisokko ve Griezman ile yapmaya çalışırken, Pogba artık modası geçen 10 numara bayrağını, son temsilcilerinden biri olarak yüksekte tutma gayretindeydi.

Takımlar için yedek kulübesinin önemi bu şampiyonada bir kez daha kanıtlandı. Kulüben zayıfsa başarılı olman da mümkün değil. Çekya, İsviçre, Ukrayna kulübeden gelip de imdat kolunu çeken oyuncularıyla doludizgin çeyrek finale vurdular.

Bir başka ayrıtı da rakip kalede diki kazığı gibi bekleyen santrfor artık göremiyorsunuz. Bizde hâlâ şişir topu 'pivot' santrfora, o indirsin, Ahmet ya da Mehmet vursun işi bitirsin! Bu ülkede tek santrfor mu çift mi olsun tartışmalarıyla koca bir sezon geçirdik.

Eskiden hep birkaç isim üzerinde dönen futbol bugün kulübeyle beraber 24 kişiye çıktı. Takım uyumunu, entegre futbolu, bilhassa kenardaki yedek kulübesi zafiyetini unutuyoruz.

İşte bu yüzden Euro 2020’den bavulu erken toplayıp döndük. Çünkü orada kalanlar bizden çok farklıydı.

Biz top oynuyoruz, onlar futbol!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.