Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

1 Mayıs

Yazının Giriş Tarihi: 01.05.2019 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.05.2019 00:02

Dünyada 130 yıldır kutlanan, ülkemizde ise son 110 yıla damga vuran bir konu 1 Mayıs İşçi Bayramı konusu.

Ülkemizde 2008 yılında kutlanmasına izin çıktı. 2009 yılında ise çıkarılan bir kanunla 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ilan edilip, resmi tatiller arasına alındı. Bu kararla, işçi sınıfı büyük sevinç yaşarken, her sene 1 Mayısı kanlı eylemlerle kutlamayı alışkanlık haline getiren ideolojik eylemlerle 1 Mayıs işçi bayramını gerçek kimliğinden çıkarıp, terör olaylarının yaşandığı korkulu gün haline getirenlerin ipliği pazara çıkmış oldu.  1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramını bütün çalışanların kutlu olsun. Emeği ile alın teri ile ekmek parası kazananların bu mutlu günlerini kutluyorum.

1 Mayıs İşçi Bayramı nedir ?

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramınızı kutlarken 1 Mayıs'ın neden İşçi Bayramı olarak kutlandığı merak içerisinde sorgulanıyor.

 İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne şehrinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler. 1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Chicago(Şikago)'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve şehirde, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece önyargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlanmıştı. Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı.

Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı.

1976 yılında uzun yıllar sonra ilk defa geniş katılımlı 1 Mayıs kutlaması Taksim`de Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu`nun organizasyonu altında gerçekleşti.

1977 yılında İstanbul Taksim Meydanı'nda yaklaşık 500 bin kişiyle en geniş katılımlı 1 Mayıs toplantısı düzenlendi. Ancak, göstericilerin üzerine ateş açıldı ve göstericilerden 34'ü, yaralanarak ve üstlerine ateş açılması sonucu çıkan izdihamda ezilerek öldü. 1977 yılının 1 Mayıs günü, tarihe Kanlı 1 Mayıs olarak geçti.

1978'de yüz binlerce kişi tarafından Taksim Meydanı'nda kutlandı.

1979`da Sıkıyönetim Komutanlığı İstanbul`da miting yapılmasına izin vermedi, sokağa çıkma yasağı ilan etti. Buna rağmen İstanbul sokaklarında yüz binlere ulaşan rakamlarla korsan 1 Mayıs kutlandı.

 1981`de Milli Güvenlik Konseyi 1 Mayıs`ı resmi tatil günü olmaktan çıkardı.

1996`da Taksim Meydanı'nın yasaklı olduğu gerekçesiyle Kadıköy`de düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarına yaklaşık 150 bin kişi katıldı.

2006 yılında en geniş katılımın yaşandığı ilçe Kadıköy oldu. Çeşitli sendikalar ve gruplar saat 12:00 sularında Rıhtım Caddesi`ne yürüdü. Düzenlenen miting sonrası saat 16:00 sularında gruplar tamamen dağıldı.

2008 Nisan'ında, 1 Mayıs'ın "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edildi.

2009 Nisan'ında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verilen önergeden sonra 1981'den sonra tekrar resmi bayram olarak kabul edildi.

2009 Nisan Taksim'e çıkılmasına izin verilmedi. 2010 1 Mayıs 140 bin kişinin katılımıyla Taksim'de kutlandı. Bu sene yine Taksim Meydanında kutlama yapılmasına izin verilmedi. Kutlamaların adresi olarak Kadıköy Meydanı gösterildi.

1 Mayıs tarihindeki terör olayları korsusu artık yenilmeli. Çünkü, çalışan insanların, ekmeğinin peşinde koşan insanların terör olayları ile bir ilgisinin bulunması mümkün değildir. Sadece, 1 Mayıs İşçi Bayramını bahane edip, kutlama yapan işçilerin arasına karışan ideolojik bakış açıları ayrıştırıcı ve ülke bütünlüğünü bozmak, huzur ve güven ortamını bozup, kanlı eylemlere imza atmak diye tabir edebileceğimiz bir takım kötü niyetli kişilerden uzak durulması gerekiyor.

Başta üniversiteye gidenler olmak üzere öğrenciler de internette, sosyal medyada  “1 Masyıs’ta okullar tatil mi?” sorusuna cevap aranıyor. Hemen bu soruyu cevaplandıralım. 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın 2009’dan bu yana TBMM’de kabul edilen yasa ile resmi tatil ilan edilmesiyle birlikte her yıl ilkokul, ortaokul, lise ve üniversiteler okullar tatil edilmektedir. Kamu kurum ve kuruluşları da resmi tatil olarak mesai yapmamaktadırlar. Onlarda Emek ve Dayanışma Gününde tatil yapıyorlar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.