Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zeytin nimetimiz ve il müftümüz

Yazının Giriş Tarihi: 29.11.2015 02:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.11.2015 02:25




Dünyanın sağlık açısından çok faydalı gördüğü zeytin, zeytin ağacı ve zeytinyağı ülkemizde birçok alanda gerekli olarak kullanılmaktadır. Zeytin ağaçlarının sökülmesini isteyen bir takım tuhaf gurupların ortaya çıkması ile bu yazıyı yazmak istedik ve geçmişe dönerek olayın iç yüzünü görelim.

Marshall Planı 2. Dünya Savaşı sonrasında 1947 yılında önerilen ve 1948-1951 yılları arasında yürürlüğe konan ABD kaynaklı bir ekonomik yardım paketidir. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 16 ülke, bu plan uyarınca ABD’den ekonomik kalkınma yardımı almıştır ABD geçmişten beri dünyanın en büyük mısır üretici ülkesidir. ABD birikmiş olan mısır dağlarını eritmenin bir yolu olarak mısırözü yağı ihracaatını keşfetmiştir ve yardım koşullarından biri Türkiye’nin ABD’den mısırözü yağı almasıdır. Türkiye’de ilk margarin fabrikası kurulur. Yine aynı dönemde yüz binlerce zeytin ağacı sökülerek bir katliam yapılır. Kalan zeytin ağaçlarından elde edilen zeytinyağının büyük bölümü ABD tarafından Dolar karşılığı alınır ve mısırözü yağı TL karşılığı satılır.

Yeniden gündeme gelen zeytin katliamına en güzel cevabı görmek istediğimiz model olarak hayal ettiğimiz bilim ile dini birleştirebilen aydın hocalarımızın var olmasıdır ve Bursa İl Müftümüz, Prof. Dr. Mehmet Emin Ay veriyor ve Değeri Müftümüzün Yorumu ve bilgileri şöyle: “Peygamberimizin ‘Bir kimse, bir fidan dikecek olsa, onun meyvesinden ve gölgesinden faydalanan her bir canlı sebebiyle o kişiye sürekli sevap yazılır’ ve ‘Sizden birinizin elinde dikecek olduğu bir fidan varken, kıyametin koptuğunu görse de o fidanı mutlaka diksin’ hadisleri mevcuttur. Zeytin, Kur'ân'da 6 defa geçmektedir: ‘İncire, zeytine, Sina Dağı’na ve şu emin beldeye andolsun (Tin,1-3). Zeytinin zikredildiği diğer ayetler: Nahl,11; En'âm, 99,141;Nûr,35; Abese 29.”

Zeytin yapraklarında tansiyon düşürmede rol alan maddeler mevcuttur. Çok yüksek olmayan tansiyonlu hastalarda kullanılabilir. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Zeytin yaprağı mide için tahriş edici olduğundan yemeklerden sonra alınmalıdır. Haricen ise ihtiva ettiği tanin sebebiyle hafif mikrop öldürücü bir tesiri olduğundan basit yaraların pansumanında kullanılır. Ayrıca basit dereceden yanıkların tedavisinde kullanılabilir. Zeytinyağı Kuran'da iki defa geçmektedir: “Sina Dağı'ndan çıkan bir nebat da yetiştirdik ki o ağaç hem yağ, hem de yiyenlere bir katık çıkarır (Mü'minûn,20). Bir'de Nûr Sûresi 35. ayette geçmektedir.

Peygamber Efendimiz'in zeytinyağı ile alakalı hadisi: “Zeytinyağını yiyin ve onunla yağlanın. Çünkü o, bereketi bol ve mübarek bir ağacın meyvesinden çıkartılmaktadır. (Tirmizi, Etime 43; İbn Mace, Etime 34; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 3,497; Hâkim, Müstedrek, 2,398)”

Zeytinyağı, ilahi mesajın haber verdiği gibi hakikaten pek harikadır. Bozulmadan uzun müddet kalabildiği gibi temizlik ve aydınlanma işlerinden ilaç yapımına kadar geniş bir istifade sahasını doldurmaktadır.

Zengin besleyici maddeler ve vitaminler ihtiva eden ve kudret mucizesi olarak adlandırılan zeytinyağı, katı ve sıvı yağlar arasında en kolay hazım edilenidir. Zeytinyağı, kalp-damar hastalıklarının yanında çocukların beyninin gelişmesinde, kemiklerinin güçlenmesinde, midenin ülsere karşı korumasında da tesirlidir; ayrıca bir vitamin deposudur ve hücrelerin yenilenmesinde ve yaşlanmanın geciktirilmesinde rol alır.

Zeytinyağı, A, D, E ve K vitaminleri ihtiva ettiğinden çocuklar için vazgeçilmez besin kaynağıdır. Zeytinyağı ister soğuk, isterse de sıcak tüketilsin gastrit asidini azaltır. Safra kesesinin görevini tam olarak yapmasına vesile olur ve yağlar içinde bağırsaklar tarafından en iyi emilen yağdır. Kandaki zararlı maddelerin süratle temizlenmesine vesile olan bir yapıya sahip olduğundan, karaciğerin daha düzenli ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Rejim için zeytinyağı çok idealdir. Sarılıkta faydalıdır. Eczacılıkta bazı ilaçları hazırlamakta kullanılır.

Zeytin dolayısıyla saçların dökülmesini önlemede tesirlidir. Bugün güzellik mütehassısları, tabi ve asitsiz zeytinyağının saç diplerine sürüldüğünde saçların pırıl pırıl ve eskisinden daha kuvvetli olmasına vesile olduğunu söylemektedir. Sürülen yağ, cildi beslemektedir. Araştırmalar, bu yağın düzenli kullanılması halinde, derinin deformasyona uğramasının engellendiğini, zeytinyağında bulunan E vitamini sayesinde hücreden kemiklere, beyinden deriye kadar insan vücudunun yaşlanmaya karşı korunduğunu göstermiştir.

Zeytinyağı, kanda bulunan zararlı kolesterol miktarının düşmesinde rol alır, bu da kalp krizi riskinin düşmesine vesile olur. Batı ülkelerinde çok rağbet görmesinin en büyük sebebi kalp sağlığıdır. Zeytinyağı dışkıyı yumuşatarak müshil tesiri gösterir. Ayrıca safra söktürücü tesirlere de sahiptir. Sabun sanayisinde geniş ölçekte kullanılır…


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.