Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zaferler Haftası

Yazının Giriş Tarihi: 27.08.2019 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.08.2019 00:03

Ağustos ayı, Türk tarihi açısından büyük önem taşır. Yaz mevsiminin en son ayı olan Ağustos ayında, bizler iki önemli zaferi kutluyoruz. Birincisi Malazgirt Zaferi, ikincisi ise Büyük Taarruz ve Kurtuluş savaşı zaferimiz, bu iki önemli zaferimiz Allah’ın takdiri ile aynı tarihlere denk gelmişler. 

Malazgirt Meydan Muharebesi, 26 Ağustos 1071 tarihinde, Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan ile Bizans İmparatoru IV. Romen Diyojen arasında gerçekleşen muharebedir. Alparslan'ın zaferi ile sonuçlanan Malazgirt Muharebesi, "Türklere Anadolu'nun kapılarında kesin zafer sağlayan son muharebe" olarak bilinir.

26 Ağustos 1071 tarihinde Malazgirt’te Büyük Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında meydana gelen ve Selçukluların mutlak zaferi ile sonuçlanan Malazgirt Meydan Muharebesi, gerek Türk gerek İslam gerekse dünya tarihi açısından kısa ve uzun vadede belirleyici sonuçların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Savaştan sonraki on yıl içerisinde Müslümanlar Anadolu’nun Batı uçlarına kadar ulaşmış ve 1075 yılına gelindiğinde İznik merkezli Türkiye Selçuklu Devleti’nin temelleri atılmıştır. İslâm dünyasında Selçuklu sultanlarının liderliğini üstlendiği yeni bir devir açılırken Bizans İmparatorluğu da 1453 yılında İstanbul’un fethine kadar devam edecek olan bir çözülme dönemine girmiştir.

Tarihimizi incelediğimizde Bursa’nın İznik ilçesindeki Selçuklu Devletinin temellerinin de 1071 Malazgirt Zaferi ile atıldığını görebiliyoruz.

Malazgirt, Bizans’ın Türk'e secdesi...
26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferi
26 Ağustos 1922 Büyük Taarruz...
948 yıl önce bir Cuma günü Türklere açıldı Anadolu kapıları.
Sayıca az ama imanca çok ordusuyla Bizans’ı yenerek Anadolu'nun kapılarını bir daha kapanmamak üzere Türklere açan Büyük Selçuklu Hükümdarı Sultan Alparslan'ı ve onun kahraman ordusunu; 1071 den 851 yıl sonra bizi bu topraklardan atmak isteyenler 1910 senesinden itibaren ülkemizi yeniden işgal etmeye başlamışlar.  Malazgirt Zaferi ile gururlanırken, Bizans artıklarına karşı aynı tarihlerde 1922 yılında Büyük Taarruzu başlatarak düşmanı denize döken Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve kahraman ordumuzu saygıyla sevgiyle rahmetle ve tazimle anıyorum.

Ruhları şad mekanları cennet olsun. Bizler, bugün hür ve bağımsız yaşayabiliyorsak, 1071’den itibaren Türk milletinin birlik ve beraberlik içinde yaptığı yurt ve vatan savunması, büyüklerimizin şehitlerimizin ve gazilerimizin milli mücadelesi sayesinde olduğunu hiçbir zaman unutmayalım.

Şükürler olsun ki, Malazgirt ruhu da Büyük Taarruz ruhu da Türk Milletinin sinesinde bir kor gibi yanmaktadır.

Zafer Bayramı, 1922 yılında 26 Ağustos'ta başlayıp, 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni anmak için kutlanan bayramdır. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos 1922 tarihi, ülke topraklarının işgalcilerden geri alındığı günü temsil eder.
Oysa ki, Bursa’nın kurtuluşu 11 Eylül, İzmir’den işgalcilerin denize dökülmesi tarihi ise 9 Eylüldür.
Zafer Bayramı, ülkemizde ilk defa 30 Ağustos 1923 günü Afyonkarahisar, Denizli, Kahramanmaraş, Ankara ve İzmir'de kutlanmıştır. Resmî olarak Zafer Bayramı ilân edilmesi 1935 yılının Mayıs ayında olmuştur. Böylece, bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde kutlanmaya başlanmış ve her yıl devam eden büyük bir coşku ile kutlanmaktadır.

Ulusumuzun kurtarıcısı Mustafa Kemal için 26 Ağustosta başlayan Büyük taarruzla ilgili yazılan bir şiiri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Dağlarda tek tek ateşler yanıyordu.
Ve yıldızlar öyle ışıltılı, öyle ferahtılar ki
şayak kalpaklı adam
nasıl ve ne zaman geleceğini bilmeden
güzel, rahat günlere inanıyordu
ve gülen bıyıklarıyla duruyordu ki mavzerinin yanında,
birdenbire beş adım sağında onu gördü.
Paşalar onun arkasındaydılar.
O, saati sordu.
Paşalar : «Üç,» dediler.
Sarışın bir kurda benziyordu.
Ve mavi gözleri çakmak çakmaktı.
Yürüdü uçurumun başına kadar,
eğildi, durdu.  Bıraksalar
ince, uzun bacakları üstünde yaylanarak
ve karanlıkta akan bir yıldız gibi kayarak
Kocatepe'den Afyon Ovası'na atlayacaktı.

Milli gurur ve 30 Ağustos Zaferimiz kutlu olsun. Allah bizlere bir daha böylesi günleri göstermesin.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.